Lekkere alcoholvrije wijn

Lekkere alcoholvrije wijn witte wijnIedereen die mij kent weet dat ik best graag een wijntje drink. Als twintiger dronk ik vrij regelmatig. Niet elke dag, maar toch vaak wel op vrijdag, zaterdag en zondag. Later leerde ik deze gewoonte af en ging ik minder drinken. Op dit moment drink ik eigenlijk alleen bij feestjes, als ik uit eten ga of op vakantie op een terrasje. Ik associeer het drinken van een wijntje met gezelligheid. Gelukkig zijn er vrij veel gezellige momenten in mijn leven, maar dat maakt het ook lastig als je juist minder wil drinken. Daarom ben ik eens in de wereld van alcoholvrije wijn gedoken. Dit deed ik ook al eens tijdens mijn zwangerschappen, maar dan was ik nooit heel enthousiast over de kwaliteit ervan. Inmiddels is er veel veranderd en verbeterd en daarom deel ik graag met jullie mijn vondsten van lekkere alcoholvrije wijn. 

Lees ook: Dry Januari met Vinada alcoholvrije wijn

Lekkere alcoholvrije wijn

De laatste tijd komen er steeds meer alcoholvrije wijntjes op de markt. Dat maakt het meteen enigszins ingewikkeld: welke zijn wel lekker en welke niet? Dat blijft natuurlijk een kwestie van uitproberen en een kwestie van smaak. Ik kan hier wel vertellen welke ik heel lekker vind, maar misschien vind jij dat helemaal niet. Mij doe je namelijk ook geen plezier met gekookte bloemkool, terwijl jij dat misschien juist lekker vindt. Smaken verschillen dus. Toch deel ik wel wat opties die mij zijn bevallen. Zodat jij ze kunt uitproberen tijdens dry januari en misschien ook daarna wel. Waarom zou je immers alcohol blijven drinken als je net zo kunt genieten van een wijntje zonder iets dat slecht is voor je gezondheid?

Alcohol en je gezondheid

Even terug dus naar je gezondheid. Voor mij was dit de belangrijkste reden om minder alcohol te gaan drinken. Naast het feit dat ik met het ouder worden sowieso al slecht slaap en met alcohol op vaak nog een beetje extra. Wanneer je een glaasje alcohol drinkt gaat dit heel wat organen langs: je slokdarm, maag, darmen, maar ook via je bloed naar je nieren, je hersenen en je lever. Wat je ervan kunt merken is dat je hersenen wat verdoofd raken, je krijgt meer dorst doordat je nieren harder moeten werken, je hartslag wordt hoger, omdat je eerst een lagere bloeddruk krijgt. Hoe erg je dit merkt is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid alcohol je neemt. Na 1 glaasje zullen de effecten minder heftig zijn dan na 4 glazen. De effecten zijn al merkbaar na ongeveer 15 minuten. Op de lange termijn wordt het effect van alcohol ook gelinkt aan ernstige ziektes zoals kanker en hart-en vaatziekten. Meer informatie over de effecten van alcohol staan hier uitgebreid beschreven. 

Tip: Redenen om minder alcohol te drinken 

Bewuster van de gevolgen

Voor mij in ieder geval een reden om minder te gaan drinken. Dat betekent niet dat ik helemaal geen alcohol meer drink. Met kerst, in de zomer op een terrasje of als ik uit eten ga lust ik best nog een glaasje. Toch merk ik dat ik me bewuster ben van de gevolgen en drink ik daardoor minder vaak en minder glazen op 1 avond. Ik vind het jammer dat je in restaurants vaak nog geen alcoholvrije wijn kunt bestellen, wat mij betreft zou dit op de kaart moeten komen. Er is genoeg lekkere alcoholvrije wijn! 

go go ilja gort

Welke alcoholvrije wijn bestellen?

Doordat ik tegenwoordig dus minder alcohol wil drinken, maar nog steeds graag een wijntje drink voor de gezelligheid, hebben wij een aantal alcoholvrije bubbels en wijntjes uitgeprobeerd. Van de lekkerste heb ik inmiddels een voorraadje aangelegd, zodat ik altijd iets in huis heb. Nu dry januari er aan komt of mensen misschien net als ik sowieso wat minder alcohol willen gaan drinken, deel ik mijn tips. Het lijstje is in willekeurige volgorde. Ik zal er in de toekomst meer wijntjes aan toevoegen als ik weer nieuwe ontdekkingen heb gedaan. 

De lekkerste alcoholvrije wijntjes

  • Go Go Zero van Ilja Gort, dit zijn rosé bubbels en ze zijn heerlijk. Niet mierzoet, gewoon echt lekker. Ook een hele goeie om mee te proosten met oudjaar
  • T-Vino Taste Earl Gray is een witte wijn die dicht in de buurt komt van echte wijn door de droge afdronk. De wijn is ook gemaakt van echte witte wijn, waar de alcohol uit onttrokken is en bevat bovendien veel minder calorieën. Ook nog eens goed voor de lijn dus. 
  • Alcoholvrije rose Le Petit Etoile koop je per doos van 6, zodat je meteen even vooruit kunt. Biologisch en met de smaak van rood fruit zoals frambozen en blauwe bessen. 
  • Pakket Vendome, Leitz en Goodvines is een aanrader om meteen verschillende wijntjes in huis te hebben. Ik viel voor het etiket van de witte wijn en ontdekte dat ze allemaal erg lekker zijn.
  • Cero Zinfandel is een rood wijntje met stevige tannines, ook weer alcoholvrij. Maar lekker, vol van smaak.
  • Artis Merlot Alcoholvrij ontdekte ik bij een traiteur in Rijswijk. De dag ervoor had ik ontzettend vieze, zoete alcoholvrije rode wijn gedronken in een restaurant en ik wilde dus echt iets wat niet naar druivensap smaakte voor het etentje dat ik die avond organiseerde. Het leek me dat ze bij de traiteur wel iets zouden verkopen wat ze zelf geproefd hadden, en dat was zo. Het haalt het natuurlijk niet bij echte rode wijn, maar dit is echt een heel goed alternatief. Bij mijn traiteur was ie nog een paar euro goedkoper ook, maar online heb ik ‘m nergens anders kunnen vinden. 
  • Birnenschaumwein Jörg Geiger is een witte alcoholvrije bubbel. Niet de goedkoopste, wel bijzonder qua smaak. Je proeft de kruidige afdronk. Ze schonken ‘m bij een restaurant met een groene Michelinster in Wateringen en ik was er meteen enthousiast over. Gelukkig maakte ik een foto, zodat ik deze online terug kon vinden. 
  • Sauvignon Blanc Mirabelle Blüten, ook weer van Jörg Geiger, is een friszurige witte wijn met een bloemige afdronk. Paste goed bij onze voorgerechtjes en is daarom zeker een aanrader. Ook de rode versie hiervan was erg goed, maar deze lijken ze alleen nog in een pakket te verkopen. Mogelijk zijn de andere rode wijnen van deze leverancier net zo lekker, maar die heb ik zelf niet geproefd. 

Lekkere alcoholvrije wijn cero rood zinfandel

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #412
Volgend artikelShop duurzaam via je smartphone
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in