De leukste thee- en pluktuinen van Utrecht

de-leukste-theetuinen-van-UtrechtAls er iets is wat ik leuk vind om te doen met kinderen in het voorjaar en de zomer, dan is dat wel het bezoeken van thee- en pluktuinen. Die zijn vaak heel kinderproof, met dieren, ruimte om te rennen, speeltoestellen en activiteiten. Je kunt er soms ook kinderfeestjes vieren of rondleidingen volgen. En natuurlijk je eigen fruit plukken! Of groente. Of bloemen! Na het schikken van je bos bloemen of het afrekenen van je zelfgeplukte fruit strijk je neer op het terras voor een kop koffie, thee of limonade. En misschien zelfs iets lekkers erbij? Dit zijn de leukste thee- en pluktuinen van Utrecht. Mocht je er nog eentje weten, geef het dan door bij de reacties, dan voeg ik ‘m toe!

Tip: Zo maak je van je eigen tuin een theetuin: kweken, oogsten & mengen
Tip: Geef een High Tea bon cadeau

De leukste thee- en pluktuinen van Utrecht

1. Bij Kersenhut Cothen vind je te midden van de boomgaard met hoogstamkersen de Landwinkel en Schenkerij. Hier kun je alle seizoenen genieten van vers fruit en in het bijzonder van de kersen. In de Schenkerij serveren ze verschillende lekkernijen. De kinderen leven zich uit op de speelweide, waar tevens een trampoline is en als ze klaar zijn, loop je door het Kersenmuseum, waar ze ook nog wat opsteken. Extra leuk: op 25 en 26 juni is het jaarlijkse kersenfestival, met allerlei leuke activiteiten!

kersen cothen
Kersenhut Cothen

2. Theetuin Eemnes heeft een gezellig theehuis en een prachtige tuin. Hier kun je genieten van verschillend ambachtelijk gebak, lunch, high tea of zelfs een borrel. Er worden workshops gegeven en je kunt wandelen. In de plantenkas is een sfeervolle winkel ingericht met aan het landelijk leven verwante artikelen.

theetuin eemnes
Theetuin Eemnes

3. Theetuin de Kwakel in Oudewater is een unieke locatie net buiten Oudewater aan het riviertje De Lange Linschoten. De theetuin is landelijk gelegen in een hoogstamfruitboomgaard en ontleent zijn naam aan de typische boogbruggetjes – “Kwakels” – over het riviertje. In de boomgaard kunt je genieten van rust en natuur met als decor de gebiedseigen knotwilgen en een uit 1860 (of nog ouder) daterende boerderij. De op hun gemak scharrelende kippen maken het beeld compleet. De theetuin is een mooi start-, eind- of tussenpunt voor een wandeling of fietstocht door het Groene Hart. Voor de allerkleinsten is er een speelhuisje en er is een landwinkel.

theetuin de kwakel
Theetuin de Kwakel

4. Theeschenkerij Watertanden in Jaarsveld is sinds de zomer van 2013 gevestigd in de monumentale zwarte schuur van het Dijkhuis te Jaarsveld. In de sfeervolle ruimte of buiten op het terras kun je genieten van zelfgebakken taart, stoere boterhammen of een heerlijke kom soep. Jaarsveld is prachtig gelegen aan de Lek en een zeer geschikte uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten.

theeschenkerij watertanden
Theeschenkerij Watertanden

5. Pluktuin Stoutenburg in Stoutenburg heeft een kleurrijke bloemenpluktuin met heel veel soorten bloemen zoals dahlia’s, cmmi malus, lathyrus, goudsbloemen, korenbloemen, zinnia’s. Je kunt zelf bloemen plukken en daarmee een boeket samenstellen. Er is een theehuis en indien gewenst kunnen er ook kinderfeestjes plaatsvinden.

pluktuin stoutenburg
Pluktuin Stoutenburg

6. De Moestuin in Utrecht schijnt ook een heel tof plekje te zijn! Een biologische winkel, een heel hip lunchcafé en een geweldig fijne speeltuin en dierenweide voor de kinderen.

Lees ook: de allerleukste thee- en pluktuinen in Nederland

lunchcafe de moestuin
lunchcafe de Moestuin
speeltuin de moestuin
speeltuin de Moestuin

7. Ecologisch kleinfruitbedrijf Très Jolie in de Glind ligt ook nog net in Utrecht. Je plukt hier frambozen, rode bessen, zwarte bessen, bramen en kruisbessen. Op de website kun je precies zien wanneer welk fruit rijp is, globaal gezien begint eind juni het plukseizoen. In juli en augustus wordt een stukje van de tuin ingericht als theetuin er er is ook een winkeltje.

Woon jij in Utrecht en heb je leuke aanvullingen? Laat ze ons weten!

Vorig artikelDe leukste thee- en pluktuinen van Gelderland
Volgend artikelDit kun je allemaal met een foto laten bedrukken
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in