Lichtjes stralen… overal! 3 tips voor uitjes tijdens de kerstvakantie

foto Fred ErnstIn de donkere dagen voor Kerst wil ik zoveel mogelijk (kaars)lichtjes om me heen. Liefst blijf ik  ook lekker knus binnen. Maar vooruit, als ik er dan toch op uit moet (waarschijnlijk omdat de kinderen zich vervelen!), dan het liefst naar een evenement waarbij het ook knus en gezellig en vooral licht is. Een paar leuke tips voor de kerstvakantie.

 

foto Fred ErnstIn Utrecht is t/m 4 januari nog China Light te bewonderen: een feest van magische lichtsculpturen in de voor China zo typerende vormen van draken en pagodes maar ook met de Lion King en een Hollandse windmolen omringd door tulpen. Tientallen Chinese kunstenaars hebben meegewerkt om de Botanische Tuinen om te toveren tot een paradijs waarin je zeker anderhalf uur kunt ronddwalen. Soortgelijke lichtfestivals worden in China al eeuwenlang gehouden. Sommigen zeggen dat dit is om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen. Een andere sage vertelt over een god die de aarde in brand wilde steken om de mensheid te straffen. Een oude wijze man kwam met de oplossing om fakkels, lantaarns en vuurwerk te ontsteken. Toen de god dacht dat de aarde al in brand stond, liet hij de mensen met rust.

Museumpark OrientalisVoor het klassieke kerstverhaal kun je naar Nijmegen gaan. In Museumpark Oriëntalis (voorheen de Heilige Land Stichting) is tot en met 4 januari een lichtroute uitgezet langs onder meer de geboortegrot van Jezus en andere Bijbelse plaatsen. Na een heerlijke winterwandeling (ik hoop dat er sneeuw ligt!), kun je ook nog de grootste verzameling kerststallen van Nederland bekijken, een drijvende kerststal zien (!) en de grote kerstknikkerbaan uitproberen. Daarnaast is er tijdens dit Feest van Licht een gezellige kerstmarkt met van allerlei leuks en lekker te koop.

01_Campagnebeeld_A5.inddBen je toch liever binnen, dan is het wellicht een idee naar Museum Boerhaave in Leiden te gaan. Daar is t/m 6 april de familietentoonstelling “IK ZIE, IK ZIE, over licht en illusies” te zien. Wel goed uit je doppen kijken hoor, want er worden allerlei trucjes vertoond die duidelijk maken welke wonderlijke eigenschappen licht heeft. Je hersenen houden je wat dat betreft maar al te vaak voor de gek. Ontdek waarom een diamant schittert en tover de kleuren van de regenboog tevoorschijn met een prisma. Stap binnen in een perspectiefkamer en word zelf onderdeel van de illusie. Of betreed de levensgrote ‘donkere kamer’ waar je oog in oog staat met de werkelijkheid, op z’n kop geprojecteerd! Een expo waar leergierige kids vanaf een jaar of 8 zeker warm voor zullen lopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here