Thuis aan onderwijs werken met de kinderen

Nu de scholen allemaal dicht zijn, en mogelijk voor langere tijd, ga ik toch thuis aan onderwijs werken met de kinderen. Gelukkig heb ik een onderwijsachtergrond, dus op zich is het bij elkaar zoeken van werk niet zo’n probleem. Ik weet wat kinderen op welk niveau moeten leren, dus daar ga ik dan ook mee aan de slag. Er ligt per dag een planning en werkbladen klaar en ik ga ook met ze naar buiten. Dat is belangrijk voor de weerstand en om even te bewegen. in deze blog vertel ik waar ik materialen vandaan haal, zodat jullie daar ook mee aan de slag kunnen. Al verwacht ik dat de scholen zelf ook nog met werk komen hoor.

Thuis aan onderwijs werken met de kinderen

Ik heb met de kinderen afgesproken dat we in de ochtend leerwerk doen, en in de middag knutselen, buiten spelen, een schermpje en gewoon lekker spelen. Ze moeten de gewone tijd opstaan en ontbijten en om half 9 moeten ze aan hun bureau in hun kamertjes zitten. Wij hebben alle 4 de slaapkamers op 1 verdieping zitten. Ik heb daar een klein tafeltje met stoeltje neergezet voor mijzelf en met alle kamerdeuren open kan ik iedereen precies zien. We hebben afgesproken dat er steeds maar één iemand bij me mag staan, en ze hebben puzzelboekjes voor als ik dus met iemand anders bezig ben.

Dagprogramma

Globaal ziet ons dagprogramma er als volgt uit. Ik wissel sommige vakken af, maar we doen elke dag spelling, rekenen, lezen en iets van taal of begrijpend lezen en iets van de wereldoriëntatie vakken.

8.30-8.45 uur hardop lezen
8.45-9.30 uur rekenen
9.30-10.00 uur spelling
10.00-10.45 uur eten + drinken en even naar buiten
10.45-11.30 uur taal/begrijpend lezen
11.30-12.30 uur aardrijkskunde/geschiedenis/biologie

12.30-13.30 uur lunch + pauze
13.30-14.00 uur tekenen/knutselen
14.00-15.00 uur wereldoriëntatie
15.00-16.00 uur buiten spelen (als het weer het toelaat)
16.00 uur-17.00 uur schermpje
17.00 uur-18.00 uur spelen

Waar haal ik werk en ideeën voor activiteiten vandaan?

Als ex-juf heb ik natuurlijk een heleboel werk thuis liggen van toen ik ooit voor de klas stond. Maar, tegenwoordig kun je ook ontzettend veel online vinden. Voor alle vakken zijn wel werkbladen te vinden en er is ook online een heleboel dat je kunt doen. Zo hebben wij een abonnement op Slimleren wat nu heel goed van pas komt. Ook hebben de kinderen een Gynzy account via school waar ze mee kunnen werken. Ik wil alleen niet dat ze de hele dag achter een schermpje zitten, dus dat mogen ze niet de hele dag doen.

Waar haal ik rekenwerk vandaan?

Werkbladen rekenen haal ik bijvoorbeeld van Rekenen-Oefenen. Voor Lenthe, die in groep 4 zit, koos ik een werkblad met plussommen tot 100. Er zit een nakijkblad bij, waardoor ze haar eigen sommetjes kan nakijken. Op deze site staan voor elke jaargroep werkbladen die je kunt uitprinten, heel handig! Ook voor Yuren heb ik hier sommetjes vandaan gehaald. Hij is bijvoorbeeld bezig met breuken. Ik knip ook veel stroken in stukken, om die breuken met hem te oefenen. Met pannenkoeken is dat natuurlijk ook heel erg leuk! Voor Fee, die nog maar 5 is, kies ik voor werkbladen of werkjes met meer en minder, voor en achter, dat soort begrippen. Een klein beetje rekenen kan ze ook al, en tellen natuurlijk.

Tafels oefenen

Tafels moeten gewoon geautomatiseerd worden. Deze weken zijn bij uitstek geschikt om hier elke dag aandacht aan te besteden. Maak er een spelletje van, laat kinderen hun eigen record verbreken of laat ze een paaseitje verdienen als ze een bepaald aantal goede antwoorden binnen bijvoorbeeld 1 minuut kunnen geven. Via de-tafels-oefenen.nl kun je voor elke tafel een werkblad inclusief antwoorden uitprinten. Ik doe er elke dag eentje en herhaal regelmatig. Een andere tip kreeg ik via Facebook. Laat kinderen met twee dobbelstenen gooien. De cijfers waar ze op vallen met elkaar vermenigvuldigen. Degene die het goede antwoord als eerste roept, mag de dobbelstenen weer gooien. Vinden ze heel leuk!

Spelling

De spellingregels zijn natuurlijk heel divers. Ieder kind zit op een ander niveau, dus we oefenen de regels gewoon door elkaar heen. Voor Yuren en Lenthe doe ik soms een dictee tegelijk. Voor Lenthe zijn dat soms moeilijke regels nog, maar zij pakt het snel op. Yuren is niet zo heel goed in spelling, dus hij heeft juist wat makkelijker nodig. Hier vind je allerlei materialen rondom spelling. Gewoon een dictee geven is ook leuk. Foute woorden moeten ze 5 x opschrijven, zodat ze deze niet meer vergeten.

Activiteiten rondom lezen

Met lezen kun je de kinderen natuurlijk zowel uit een leesboek laten lezen als woordjes laten lezen. Het eerste is goed voor het leesplezier, het tweede is goed voor het technisch lezen. Wat ik soms ook doe, is een verhaal voor de helft voorlezen. De kinderen moeten het dan afmaken, of er bijvoorbeeld iets bij tekenen. Later lees ik dan het echte verhaal af. Je kunt ook alleen een titel geven en ze zelf een verhaal laten maken. Of alleen een plaatje laten zien en ze een verhaal laten schrijven. Andersom is ook leuk: het verhaal lezen en ze zelf een titel laten bedenken. Of samen het einde van het verhaal laten bedenken. Wees creatief! Woordlijsten voor technisch lezen kun je bijvoorbeeld hier vinden. Ik laat ze elke dag met een stopwatch een aantal woorden lezen en stimuleer ze om hun record te verbreken.

Begrijpend lezen oefenen

Wie thuis aan onderwijs wil werken met de kinderen kan ook goed begrijpend lezen oefenen. Verschillende soorten teksten lezen en daar vragen over beantwoorden. Sommige kinderen kunnen inloggen op Nieuwsbegrip, maar ook online kun je teksten vinden die je kunt uitprinten. Bijvoorbeeld op de website van Juf Milou staan leuke werkbladen. Deze kunnen de kinderen ook zelf nakijken.

Aadrijkskunde

Yuren is op school bezig met topografie. Op de website van Citotoets-oefenen.nl staan goede werkbladen topografie om dit te oefenen. Ik laat hem zelf met de atlas eerst uitzoeken waar alles is. Daarna moet hij het leren, en daar mag hij de hele week over doen. Ten slotte krijgt hij vrijdag een overhoring.

Biologie

Voor biologie doe ik vooral proefjes thuis. Dit vinden de kinderen erg leuk. Of ik laat ze een werkstuk over een dier maken. Informatie opzoeken op internet, plaatjes printen en uitknippen, verhaaltjes schrijven. Er zit zoveel in als je ze dat soort activiteiten laat doen. Op Proefjes.nl kun je allerlei proefjes vinden die leuk zijn om thuis te doen. Met Fee doe ik dingen als drijven en zinken bijvoorbeeld. Of kijken met magneten wat van ijzer is en wat niet. Dat mag ze dan tekenen.

Tips

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips hebben, mocht je even niet meer weten wat te doen en school heeft nog niets aangeleverd. Wellicht vul ik deze blog in de loop van de weken nog aan met andere tips. Ik heb er namelijk nog meer, maar met de kinderen thuis lukt het niet om alles goed te verwerken.

Thuis aan onderwijs werken met de kinderen rekenvel

 

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #270
Volgend artikelOnline activiteiten voor kinderen tijdens de Corona lockdown
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in