De leukste kleurplaten voor oud & nieuw

Nog een paar dagen en het is weer zover: oud & nieuw. Een leuke avond natuurlijk, waarbij we mijmerend terugdenken aan het afgelopen jaar en alvast vooruitblikken naar het nieuwe jaar. Voor kinderen is oud & nieuw vaak een spannende dag. Zeker als ze nog niet zoveel tijdsbesef hebben zitten ze maar te wachten tot het eindelijk gaat beginnen. Een leuke activiteit om de tijd een beetje te doden is dan het maken van een kleurplaat over oud & nieuw. Daarom hier: de leukste kleurplaten voor oud & nieuw!

Lees ook:de leukste kleurplaten voor kerst
Lees ook: kleurplaat kerststal
Lees ook: de leukste kleurplaten voor de winter
Lees ook: de leukste kleurplaten met het thema Pasen

Kleuren is rustgevend

Het is niet voor niets dat zoveel volwassenen tegenwoordig ook kleuren. In dit digitale tijdperk is kleuren een heerlijk rustgevende activiteit. Even tot jezelf komen. Zo werkt dat voor kinderen ook. Bijna alle kinderen vinden kleuren leuk, uitzonderingen daar gelaten.

De leukste kleurplaten voor oud & nieuw

Ik heb het internet afgestruind voor kleurplaten met het thema oud en nieuw. Daar horen natuurlijk bij: oliebollen, vuurwerk, klokken, sterretjes, champagne, lekkere hapjes en gezelligheid. De kleurplaten zijn gesorteerd op thema en op leeftijd. Voor jongere kinderen kun je namelijk beter een makkelijke kleurplaat uitprinten. Te moeilijk frustreert en dan stoppen ze er snel mee. Maar oudere kinderen willen juist een gedetailleerde kleurplaat. Te makkelijk vinden ze saai.

Kleurplaten oliebollen

Op kleurplaten.nl vond ik een leuke kleurplaat met een papa die een hele schaal oliebollen heeft gebakken. Deze kleurplaat is niet te moeilijk, maar ook niet supermakkelijk en daardoor geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 5 tot ongeveer 9 jaar. Voor wat oudere kinderen is de kleurplaat dat er oliebollen gebakken worden leuk, die is net even wat gedetailleerder. Voor de allerjongsten zou je de schaal met oliebollen alleen vergroot kunnen uitprinten en deze laten kleuren.

Kleurplaten vuurwerk

Vuurwerk hoort er natuurlijk ook echt bij met oudjaar. Je kunt de kinderen natuurlijk ook zelf vuurwerk laten tekenen, ik gaf daar in deze blog tips voor. Maar een kleurplaat is natuurlijk ook hartstikke leuk. Voor de jongsten koos ik een kleurplaat met simpele vuurpijlen via Leukvoorkids.nl. De kinderen vanaf een jaar of 5 kunnen aan de slag met de kleurplaat waarop een jongen en een meisje samen naar het vuurwerk kijken. Tot slot is er voor de oudere kinderen een iets meer gedetailleerde kleurplaat over het kleuren van vuurwerk. Met vuurwerk is het trouwens ook leuk om te printen op transparant printpapier en dan te kleuren met viltstift. Eventueel na afloop wat olijfolie er overheen en je hebt een mooie transparant om op het raam te hangen.

Kleurplaat klokken voor oud en nieuw

De klok is natuurlijk ook onlosmakelijk verbonden met oudjaar. Voorafgaand aan het kleuren van de klok kleurplaat, kun je eerst een werkblad maken over klokkijken. Daarna kunnen de kinderen op hun eigen niveau een kleurplaat van een klok maken. Voor de kleinsten is deze simpele klok het meest eenvoudig. Ik vond ‘m op tijdmetkinderen.nl. Daar vond ik ook een iets moeilijkere versie van een echte koekoeksklok. De oudste kinderen vinden deze kleurplaat waarschijnlijk het leukst, al is het wel een zeer gedetailleerde waar ze aardig wat geduld voor moeten hebben.

Andere kleurplaten

Uiteraard zijn er nog veel meer kleurplaten online te vinden. Je kunt natuurlijk zelf ook even googlen. Als je op afbeeldingen googled dan zie je direct de kleurplaat zelf. Je kunt dan doorklikken naar de betreffende website en daar de kleurplaat uitprinten. Veel kleurplezier!

Vorig artikel15 tips om oud en nieuw met kinderen te vieren
Volgend artikelOud & Nieuw kinderarrangement
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in