Rondreis door Bosnië met kinderen

martin brod watervalAfgelopen zomer waren wij met de kinderen naar Bosnië & Herzegovina. Een bestemming die nog niet zoveel gekozen wordt, maar achteraf ontzettend leuk bleek te zijn. Er zijn weinig toeristen, dus als je kinderen per se op de camping willen spelen met leeftijdsgenoten is een rondreis door Bosnië met kinderen misschien niet het beste idee. Is dat voor je kinderen minder belangrijk, dan is Bosnië als vakantiebestemming een fantastisch idee! 

Lees ook: Route door Albanië in 4 dagen

Hoe kom je vanuit Nederland in Bosnië?

Als je een rondreis door Bosnië gaat maken met kinderen is de meest logische plek om het land binnen te komen Bihac. Deze plaats ligt aan de grens met Kroatië en is vanuit Nederland ongeveer 1500 km (16 uur rijden) vanuit de randstad. Wij kozen ervoor om dit lange stuk in 4 keer te rijden: eerst naar Stuttgart, toen naar Salzburg, vervolgens naar Rijeka en toen bij Bihac de grens over. Je kunt ook via Neurenberg, Graz, Zagreb en dan Bihac rijden. Net wat je zelf graag wil zien. Wij wilden erg graag Salzburg bezoeken en ook de Grossglockner Hochalpenstrasse bezoeken, dus vandaar dat wij voor deze route kozen. 

Salzburg

Rondreis door Bosnië met kinderen

Vanuit Bihac hebben we globaal de volgende rondreis gemaakt: Bihac, Bosanska Krupa, Una Nationaal Park, Banja Luka, Jajce, Travnik, Sarajevo, Konjic, Mostar, Medugorje, Trebinje. Het was dus niet echt een rondreis, maar meer een soort slang door de bekendste bezienswaardigheden in Bosnië & Herzegovina. Wat we hebben overgeslagen zijn Livno, Tuzla, Visegrad en Srebernica. Daar hadden we simpelweg geen tijd meer voor. We zijn bijna 2 weken door Bosnië getrokken. Ooit wil ik nog wel eens terug voor de plekken die we gemist hebben, maar als je deze rondreis maakt door Bosnië heb je de mooiste plekken en bezienswaardigheden wel gezien. 

eko lodge nabij jajce

Wat is er zo mooi aan Bosnië & Herzegovina?

Wat wij het mooiste vonden was de ongerepte natuur. De watervallen waar in de buurt kunt zwemmen in het helderste, koudste en meest turqoise water dat je ooit hebt gezien. De prachtige stadjes met leuke snuisterijen. De vriendelijke mensen. Voor kinderen de speeltuinen, het shoppen in de grote steden zoals Mostar en Sarajevo, het leren over de oorlog en met eigen ogen de sporen hiervan nog te zien. Dat is natuurlijk niet per se leuk, maar wel leerzaam. We probeerden elke dag wel even ergens water op te zoeken voor een duik en dat konden de kinderen erg waarderen. Verder genoten ze ook van de leuke stadjes, de gezellige restaurantjes en uiteraard het mooie weer. 

Rondreis door Bosnië met kinderen zwemmen in de una rivier

Hoe is het weer in de zomer in Bosnië?

Wij hebben alle dagen schitterend weer gehad. Slechts één avond was er onweer, regen en wind, maar dat duurde hooguit 2 uurtjes. Daarna klaarde het op en was het weer rond de 30 graden. Dat was voor ons wel te heet voor pittige wandelingen. Als je die wil maken, kun je beter in het voorjaar of najaar gaan. Wij hebben wel een paar korte wandelingen gemaakt, zoals die naar Kameni Most. Maar zelfs dan: water, zonnebril, pet en zonnebrandcreme mee! Helaas gaan er geen vluchten rechtstreeks op Mostar of Sarajevo, maar via Brussel kan het wel. Dus het is ook zeker een leuke bestemming voor de herfstvakantie of de voorjaarsvakantie. Dan huur je een auto en doe je een iets kleiner rondje.

Rondreis door Bosnië met kinderen jajce mooi weer

Welke plekken moet je echt gezien hebben in Bosnië?

De leukste steden vond ik zonder twijfel Sarajevo en daarna Mostar. Waarbij Mostar iets meer historie heeft en Sarajevo wat hipper is. Buiten Sarajevo is bovendien ook nog veel te doen, zoals het oude verlaten Olympische park bezoeken. Er zijn ook nog wat kleinere plaatsjes die ik echt de moeite waard vond. Zo was sprookjesachtig Janjske Otoke heel bijzonder om te zijn. Ook de Thermale Baden van Banja Luka waren heel leuk. Tot slot is ook Bihac en omgeving wel de moeite waard. 

Bihac bosnie

Wat zijn de mooiste watervallen in Bosnië?

Voor mij staat het Una NP met stip op 1. Hier vind je 3 watervallen die enorm zijn en bovendien echt waanzinnig mooi. Wel zijn ze vrij toeristisch. Hetzelfde geldt voor de Kravica Watervallen bij Mostar, waar je kunt zwemmen. Het is echt een commerciële plek, maar absoluut wel de moeite waard om te bezoeken. Krupa na Vrasbu is niet te vergelijken met de mega grote watervallen in het Una NP, maar zeker wel een mooi plekje. Je kunt er ook prima wandelen. Ook het Bunski Kanaal is bijzonder, je vindt daar diverse kleine watervalletjes. 

Una NP waterval

Bosnië met kinderen

Voor jonge kinderen is het vaak vooral belangrijk om lekker te kunnen zwemmen. Dat kan op genoeg plekken, al moet je soms wel even zoeken naar een plek die veilig is. Veel plaatsen in de rivier zijn erg diep of stromen snel. Gelukkig zijn er hier en daar ook zwembaden en meertjes. Voor pubers is er genoeg te doen, er zijn leuke musea, gezellige stadjes met toeristische winkeltjes en mijn tieners houden inmiddels ook wel echt van het avontuur en cultuur. Ze willen zeker wel wat zien en hoeven niet meer de hele dag aan het zwembad te hangen. Hiervoor is Bosnië perfect. En heerlijk, weinig toeristen! Ik kan het iedereen aanraden! Vergeet zeker je camera niet en geef je kinderen er ook eentje. Ze zullen genoeg willen vastleggen. 

Tip: Kijk voor reizen met kinderen ook eens bij Expeditie Kroost & Co

thermal pools banja luka bosnie

Vorig artikelZelfstandig Leren: hoe kinderen van groep 4 tot 8 ondersteunen
Volgend artikelDepot Boijmans Van Beuningen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Wat vet! Ik zou het niet direct zien als een bestemming met kinderen, maar dat kan dus prima. Sowieso staat deze regio hoog op mijn lijstje. Dank voor de tips!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in