Rozenbottel jam recept

rozenbottels plukken sept 2021In de herfst is het oogsttijd. Zo plukken we appels en peren, tamme kastanjes om soep of pesto van te maken en ook rozenbottels zijn leuk om te plukken en te verwerken. De herfst geeft vruchten en wat is er leuker dan deze verwerken in een lekker recept? Voor ons huis staan veel rozenbottel struiken en dit jaar leek het mij leuk om daar eens iets mee te doen. Ik stuurde de kinderen naar buiten met een grote bak om rozenbottels te plukken. Na een half uur waren ze terug en besloten we er jam van te maken. Vrij eenvoudig, maar erg lekker! Dit rozenbottel jam recept deel ik in deze blog. 

Lees ook: Warme herfstige appelsap met Licor 43

Rozenbottel jam recept

De jam is heerlijk op brood, maar ook erg geschikt om te eten bij stevige kazen. Wanneer je een etentje organiseert, is het leuk om dit bij je kaasplankje te serveren. De rozenbottel jam kun je trouwens ook goed invriezen. Doe dat in kleine hoeveelheden in bijvoorbeeld een diepvrieszakje of een klein Tupperware bakje. Ideaal als je bijvoorbeeld met kerst iets wil maken met rozenbotteljam. Extra leuk om er dan bij te vertellen dat je het zelf hebt gemaakt. 

feetje met rozenbottels geplukt

Wat heb je nodig?

Om rozenbottel jam te maken heb je niet veel nodig. Eigenlijk is een citroen, zelfgeplukte rozenbottels, geleisuiker en een leeg (jam)potje voldoende. Het meeste werk gaat zitten in het plukken èn het schoonmaken van de rozenbottels. Dat is namelijk best een klus. Maar goed, dit heb je dus nodig:

  • 250 gram rozenbottels
  • 250 gram geleisuiker (je kunt ook stevia geleisuiker gebruiken)
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 jampotje, schoon en eventueel gesteriliseerd
  • staafmixer

Zo maak je het

Als je alles in huis hebt om de rozenbottel jam te maken, kun je aan de slag. Als eerst moet je de rozenbottels heel goed wassen. Zeker als ze ergens staan waar ook honden komen, of als ze langs een weg staan of je het vermoeden hebt dat ze bespoten worden, is het belangrijk om ze heel goed te wassen. Doe dat in warm water met eventueel een borsteltje. Als ze schoon zijn, snijd je het groen eraf en snij je ze een keer door midden. Dan komt de meest lastige klus: de pitjes eruit! Er zitten best veel pitjes in een rozenbottel, dus dat is een secuur werkje. Als ter er af en toe eentje laat zitten kan het geen kwaad, maar ze hebben een bittere smaak dus je wil er niet teveel in hebben. Doe alle rozenbottels in een pan, zet ze in een laagje water en doe de geleisuiker erbij. Daarna schenk je de citroensap erin en dan laat je het zo’n 5 minuten op hoog vuur goed doorkoken. Gebruik een hoge pan, zodat het niet kan gaan spetteren. 

rozenbotteljam maken

De rozenbotteljam in de pot doen

Als het mengsel goed doorgekookt is, zet je het vuur laag. Nu pureer je het met de staafmixer. Er mogen best wat stukjes in blijven zitten, maar dat hoeft niet. Net wat je lekker vindt. Daarna giet je de rozenbotteljam in het lege potje, draait het deksel erop en zet het op z’n kop om af te koelen. In de koelkast is het zo’n 3 maanden houdbaar, maar check altijd of er geen schimmel op zit. Als er toch nog wat vuil in het potje zat, kan het sneller bederven. Wil je wat invriezen? Wacht dan tot het helemaal goed is afgekoeld (dit duurt zeker 12 uur) en doe dan een deel in een of meerdere diepvriesbakjes. Zo heb je altijd iets lekkers in huis bij je kaasplankje of voor op brood. 

rozenbotteljam

 

Vorig artikelHerfstmode 2021
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #350
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in