Haal méér uit je webshop!

Mariko_portretMariko Naber is eigenaar van Applepiepieces en schrijfster van het boek “Sell your stuff online“, hèt werkboek voor jouw webshop. Ik ontving het boek voor een review èn ik mocht Mariko interviewen! Altijd een feestje. Het boek is geweldig bruikbaar. Heel praktisch. Al lezende, merk je dat Mariko ervaringsdeskundige is. Ik vind het boek een echte aanrader voor iedere startende ondernemer, maar ook doorgewinterde webshophouders die meer uit hun webshop willen halen kunnen er zeker nog iets van leren. Heb er zelf ook nog best wat tips uit gehaald!

Interview met Mariko

Vertel eens iets over jezelf, Mariko! Wie ben jij eigenlijk?

Mijn naam is Mariko, blij getrouwd met zakenpartner Mark en moeder van kleuter Scott, oprichtster van Applepiepieces feel good jewelry & stuff, mede-eigenaar van 
Loaded ink design agency BNO en Atelier Naber.

In 2008 begon ik met
 Applepiepieces om me, naast grafisch ontwerp voor Loaded ink, ook op
‘vrij werk’ te kunnen richten.

 Sinds ik mij kan herinneren verzin ik al oplossingen, teken of maak ik ‘dingen’.
 Als kind verzamelde ik al fossielen en edelstenen en werd elk opgegraven scherfje 
uit de tuin met mijn vader onder de loep gelegd. Mede door mijn ouders zat
 ondernemen er al vroeg in. Mijn oma leerde me met een naaimachine omgaan en
vond dat ik modeontwerpster moest worden. Dat is allemaal een beetje anders gelopen,
 maar de drive en het vertrouwen dat alles maakbaar is, is altijd bij me gebleven.

Wat waren jouw beginnersfouten?

Loaded ink is opgericht in 1997, bijna meteen na ons eindexamen. Mijn man en ik voelden beiden altijd al dat we ‘zelfstandig’ wilden zijn. Met Loaded ink is het altijd goed gegaan, klanten kwamen via-via binnen. Grafisch ontwerpen is een geweldig vak, het heeft ons een bijzonder goede basis gegeven voor onze andere ondernemingen. Als ik nu aan mijn fouten denk met betrekking tot Applepiepieces dan is dat dat ik ‘te klein’ dacht en soms nog denk. Ik denk altijd hoe ik iets zelf kan maken. In het begin is dat prima, zeker als je iets organisch wilt laten groeien, maar als je iets uitbouwt én er van wilt leven moet je op een gegeven moment echt ‘groter denken’. Voor (Loaded ink) klanten doe ik dat heel makkelijk, maar voor mijzelf en juist voor Applepiepieces minder. Groter denken dus.

Wat heb jij geleerd in de afgelopen jaren als het gaat om de bedrijfsvoering? boek_3D

Als je sterk voelt dat je iets moet doen: doen! Intuïtie hebben we allemaal, maar we zijn verleerd het te horen, voelen en te gebruiken. Probeer dat terug te vinden, het is echt goud!

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

Vorig jaar zomer had ik mijn ouders wat dingen uitgelegd over Etsy en social media, daarna lag ik ‘s nachts wakker. Wat wisten wij inmiddels al veel hierover en dat in combinatie met onze bureaukennis… ergens om 3 uur krabbelde ik het idee op en een week of wat later had ik al een ‘go’ van de uitgever die heel enthousiast was én is 🙂 Het schrijven zelf ging bijna als vanzelf. Het was veel werk, maar ik vind het heerlijk om te doen. Met Loaded ink hebben we het boek ontworpen en opgemaakt, het hele proces, inclusief schrijven heeft ongeveer zes maanden gekost, naast ons reguliere werk. Ik liep niet echt tegen dingen aan, maar het bleek wel een enorme spiegel voor onze werkwijze, heel verhelderend. Ik heb het gewoon op mijn werkplek geschreven in ons kantoor aan huis.

Hoe combineer jij het gezinsleven met je werk?

Na de geboorte van Scott in 2010 hebben we hem het eerste jaar thuis gehad, geen crèche, niets. Dat vonden wij goed voor de hechting en we waren hiervoor in de positie om dat te kunnen doen. Iets waarvan ik me nu besef dat dat best luxe is. Mijn man en ik hebben samen voor onze zoon gezorgd, het was een geweldig jaar. Daarna is hij twee dagen naar de crèche gegaan, vreselijk vond ik dat, maar qua werk kon het echt niet anders. Toen hij twee werd ging er een dagje bij en met drie nog een dag. Ik heb er altijd moeite mee gehad, ondanks dat het een fijne crèche was (en is) trouwens. Ter compensatie maak ik alle tijd met Scott zo kwalitatief mogelijk, vaak naar het strand, veel tekenen en knutselen. Elke dag relaxt samen ontbijten, pas om 9.30 met papa op de fiets weg, ‘s avonds samen koken en een rustig bedtijd-ritueel met altijd een verhaaltje. Mijn tip voor moeders is dan ook: kwaliteit boven kwantiteit. Met kwaliteit bedoel ik geen speelgoed en dure uitjes, vaar wel veel liefde en aandacht. Sinds vandaag gaat hij naar de kleuterschool en komt er weer een heel nieuwe fase aan.

Een echte ondernemer zit nooit stil: wat is je volgende plan? Paradisecollectie

Mijn verf en kwasten staan heel hard te roepen en ik heb in de afgelopen drie jaar veel ideeën verzameld die op doek moeten. Atelier Naber dus. En het ‘moet’ want ik heb aantal requests voor augustus. Verder staan er voorlopig nog geen compleet nieuwe projecten op stapel, we willen nu bouwen aan wat we hebben. Applepiepieces wordt achter de schermen nog wel even goed aangepakt deze zomer, de wintercollectie wordt geweldig en digitaal gaat er hier en daar nog wat veranderen. Misschien dat ik nog masterclasses ga geven in lijn met Sell your stuff online en we hebben weer een paar mooie projecten in de planning voor Loaded ink. Stilzitten is ook aan ons inderdaad niet besteed!

Wat doe jij het liefst, als je niet aan het werk bent?

Wat een leuke vragen allemaal 🙂 Het allerliefste ben ik met mijn gezin op het strand, er is niets mooiers dan dat. We wonen er gelukkig bijna bovenop, dus als het licht hier niet brand dan vind je ons negen van de 10 keer daar. Met de juiste wind spoelt er van alles aan en het liefst loop ik met een mandje te jutten. Vorig jaar was er een oude laag uit de zeebodem aangespoeld, met heel oude schelpen, gepolijst hout en bepokte voorwerpen. Bijna niets maakt me blijer. Ook beoefen ik Zen meditatie bij zen.nl, iets wat mij heel veel focus en rust geeft. Mijn hoofd loopt vaak over van de plannen, to-do’s en inspiratie, door meditatie krijgt het meer vorm.

Wat draag je als je werkt?

Tegenwoordig weer gewoon een jeans, een shirt en mijn favo black All-stars, maar toen ik mijn boek schreef en onder mijn steen leefde, heb ik ook dagen in mijn zwarte onesie gezeten (ssst ;))

Waar ga je dit jaar naartoe op vakantie?

We hebben een huis gehuurd in de Ardennen, daar gaan we heen met vrienden. Dat doen we al een paar jaar en bevalt ontzettend goed. Verder ben ik ook heel erg graag in Parijs (Mont Martre), we proberen daar zo vaak mogelijk heen te gaan.

Wat inspireert jou?

Het strand, zen-meditatie, Frida Kahlo, Mark Ryden, Parijs, Praag, Las Vegas, edelstenen, schelpen, fossielen en vooral mensen.

Wat is je levensmotto?

Do what you love! Het linkt misschien heel zwaar, maar zover bewezen leef je maar één keer. Maak er wat van!! O ja en… ‘karma’, alles komt op je terug 😉

Sell your stuff online koop je oa via Bol.com.

Your feel good jewelry & stuff koop je bij Applepiepieces.

Mariko op twitter .

Mariko op Facebook.

werkplek
Werkplek Mariko
Vorig artikelGadgets voor op het toilet
Volgend artikelDe leukste toilettassen voor op vakantie
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in