Sfeer en warmte met een open haard

openhaardhoutDe magie en de sfeer die we ervaren zodra we ons bij een open vuur zetten is niet van vandaag of gisteren. In de tijd dat we nog als nomaden achter het voedsel aantrokken was de ‘vuurdrager’ zelfs een van de belangrijkste leden van de stam. Van vuur hing immers het hele leven af. Er werd op gekookt, gereedschappen mee gemaakt en men hield zich er warm mee. Vandaag de dag, in een tijd dat vuur in de zin van een vuurplaats, allang niet meer van levensbelang is geeft het knetterende geluid en de gezellige aanblik van een open haard ons nog steeds een gevoel van geborgenheid en harmonie.

We weten allemaal dat je niet zomaar iedere houtsoort in de open haard kan stoken. Elke soort hout geeft zo zijn eigen specifieke vlammenspel en warmte. Composieten en plaatmateriaal zijn bijvoorbeeld ongeschikt voor verbranding evenals geverfd of geolied sloophout. De giftige dampen van de gebruikte lijmen en/of lakken die vrijkomen bij de verbranding zijn schadelijk voor onze gezondheid en funest voor je schoorsteen. Buiten dat brand ook niet elke houtsoort even lang. Juist de gloed van mooi wegbrandend openhaardhout maakt dat je je zo heerlijk aan een vuur kan koesteren.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor de open haard?
Natuurlijke houtsoorten zijn grofweg onder te verdelen in naald- en loofbomenhout. Hout van naaldbomen is rijk aan hars. Aanmaakhoutjes bijvoorbeeld zijn van sparren en dennen. Naaldhout is prima geschikt om een vuur aan de gang te helpen, maar daarna ga je het best over op een hardere houtsoort als eiken of beuken. Daarnaast kan naaldhout spetterende vonken geven, walmen en laat het heel snel een dikke plakkerige laag in het rookkanaal achter. Je kan ervan uitgaan dat hoe harder de houtsoort, hoe langer je vuur brandt en des te meer warmte het geeft.

Bij de aanschaf van openhaardhout, zoals essenhout bestellen, heb je precies de juiste verhouding wanneer je een kant-en-klare gesorteerde halve pallet of een pallet, net wat je nodig hebt, zacht- en hardhout gemengd bestelt.

Kijk dat haardje bij mijn vriendinnetje Laura eens branden! Zulke fijne warmte!

openhaard laura

Banner-gesponsord-product

Vorig artikelEen speaker met geweldig geluid
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #46
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in