Waarom onze kinderen niet in Sinterklaas geloven

Waarom onze kinderen niet in Sinterklaas gelovenIk krijg wel eens de vraag welke kinderen van ons nog in Sinterklaas geloven. Het antwoord is: niemand. Sterker nog, onze kinderen hebben zelfs nooit in Sinterklaas geloofd. Veel mensen vinden dat raar. Dat mag natuurlijk. In deze blog leg ik uit waarom onze kinderen niet in Sinterklaas geloven en waarom wij vanaf jongs af aan eerlijk zijn geweest over dit grote geheim.

Lees ook: Versier het huis voor sinterklaas

Waarom onze kinderen niet in Sinterklaas geloven

De grootste reden dat ik ervoor gekozen heb om niet tegen mijn kinderen te liegen over het bestaan van Sinterklaas, is dat ik het zelf niet leuk vond toen ik er achter kwam dat hij niet bestond. Misschien hebben mijn ouders het mij te laat verteld, misschien hebben ze het mij op een verkeerd moment verteld, of misschien zit het gewoon in mijn karakter, maar ik voelde me ontzettend voorgelogen. Ik vertrouwde mijn ouders volledig, en het feit dat ze al die jaren niet eerlijk tegen me waren geweest, vond ik heel erg. Daarbij vond ik het gewoon ontzettend stom dat iets wat ik al die jaren zo leuk had gevonden niet echt was. Ik besloot mijn eigen kinderen dat dus niet aan te doen.

Spanning rondom die vreemde mensen in huis

Daarnaast zijn er nog meer redenen die deze keuze versterken. Voor veel kinderen is Sinterklaas sowieso spannend, maar het idee dat zo’n Sint of Piet ‘s nachts je huis binnenkomt om cadeautjes in je schoen te doen, kan voor angstige kinderen heel eng zijn. Niet voor niets gaan kinderen rondom de Sinterklaas opeens weer bedplassen, hun bed uitkomen of meer huilen. Gelukkig hebben niet alle kinderen daar last van, maar ik hoop bij mijn kinderen in ieder geval een klein stukje van deze spanning weg te nemen door eerlijk te vertellen dat wij die cadeautjes in de schoen doen.

We zijn toch ook eerlijk over de paashaas en de Kerstman?

De meeste mensen respecteren onze keuze, maar er zijn ook mensen die er echt niets van begrijpen. Waarom zou je je kind niet in Sinterklaas laten geloven? Dat is toch zielig? Ik denk dan: hoezo is dat zielig? We laten kinderen toch ook niet in de paashaas geloven? Of de Kerstman? Waarom moet dat dan met Sinterklaas wel per se? Wij begrijpen dat dus niet. Wij vinden het vergelijkbaar met die andere feesten en daar zijn we wel eerlijk over, Sinterklaas is voor ons niet anders.

Sinterklaas vieren als je er niet in gelooft

Vieren wij dan ook geen Sinterklaas? Natuurlijk wel! We zijn met alle kinderen naar de intocht geweest, ze hebben altijd hun schoen mogen zetten en we doen ook aan pakjesavond. Sinds vorig jaar doen we zelfs surprises. Ik maak een Sinterklaashuis, we hebben een Sinterklaas aftelkalender, hebben kruidnoten in huis, drinken warme chocolademelk. Onze kinderen missen dus helemaal niets en Sinterklaas is hier net zo’n traditie als in ieder ander gezin. Met het grote verschil dat wij er voor gekozen hebben om eerlijk te zijn tegen onze kinderen over het bestaan ervan. Onze ervaring is trouwens dat dat besef pas een beetje komt op 3 a 4 jarige leeftijd, daarvoor snappen kinderen dat nog niet echt.

sint aftelkalender man met baard

Wat vinden de kinderen er zelf van?

Toevallig hadden we van de week een leuk gesprek daarover aan tafel. Sterre vertelde dat een meisje op school had gezegd: jouw ouders hebben dan toch je jeugd verpest, als je dat nooit geloofd hebt? Ik vroeg aan Sterre of ze dat ook zo ervaart. Ze zei van niet. Ze zegt dat ze juist blij is dat ze het altijd heeft geweten en ze blij is dat we het wel gewoon altijd gevierd hebben. Voor haar is het feest er niet minder om. Yuren en Lenthe zeiden eigenlijk hetzelfde, al zijn die natuurlijk nog wel wat jonger. Ik ben benieuwd hoe ze er op volwassen leeftijd tegenaan kijken.

Verklappen jouw kinderen het dan niet voor andere kinderen?

Ja, dat is wel een dingetje. We hebben uiteraard ze uitgelegd dat het een groot geheim is in Nederland en heel veel andere kinderen wel denken dat Sinterklaas echt is. Dat het dus niet de bedoeling is, dat ze dit verklappen tegen andere kinderen. Helaas krijgen we af en toe wel van andere ouders en van school door dat met name de jongste meisjes wel eens hun mond voorbij praten. We hebben het er dan weer over met ze, maar helemaal voorkomen kun je het niet. Het blijven kinderen. Ik vind niet dat wij om die reden onze kinderen dan ook maar in Sinterklaas moeten laten geloven.

Daarom dus!

Zo, nu weten jullie waarom onze kinderen dus niet in Sinterklaas geloven. Overigens oordeel ik hiermee niet over wie het geheim wel in stand houdt hoor. Kies vooral wat bij jullie gezin en bij jouw kind past! En vier het zoals dat voor jullie prettig voelt.

Hoe vertel je kinderen dat Sinterklaas niet bestaat?

Hebben jouw kinderen wel in Sinterklaas geloofd, maar zijn ze er aan toe om de waarheid rondom dit geheim te horen? Dan zijn er een aantal leuke boekjes die je daar als ouder bij kunnen helpen. Heb jij het geheim op een bijzondere manier verteld? Laat dan zeker even een reactie achter, ik ben heel benieuwd!

Boekjes om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Als eerste tip ik Het grote geheim van Sinterklaas. In dit leuke boekje krijgt een 10 jarig jongetje te horen wat het grote geheim is. In eerste instantie is hij heel boos op zijn ouders, maar later vindt hij het feest toch wel weer leuk.

het grote geheim van Sinterklaas

Sinterklaas voor grote kinderen

Sinterklaas vertelt in dit boek het grote geheim zelf. Er zit een heus contract in dat het kind moet ondertekenen, om geheimhouding te beloven voor andere kinderen. Op deze manier voelen kinderen zich vaak heel groot en stoer dat zij het mogen weten en mee mogen doen met dit geheim. Sinterklaas voor grote kinderen is zeker een aanrader!

sinterklaas voor grote kinderen

Het geheime boek van Sinterklaas is van Floortje Zwigtman. Ik schreef al eerder over één van haar boeken. Floortje zat bij mij op de PABO. In dit boek vertelt ze over de tradities rondom Sinterklaas, waar komt het schoenzetten vandaan, wat leert de Pietendiscussie ons? Allemaal weetjes die leuk zijn voor kinderen die het geheim al weten. Ik vind het zelf ook erg leuk, er staan feitjes en weetjes in die ik zelf niet eens kende.

het geheime boek van sinterklaas

Vorig artikelSnaefellsnes, de verrassende bezienswaardigheden en spectaculaire route
Volgend artikelAdventskalender met chocola
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in