Spaaractie ah huisjes: wat kun je er mee?

winterdorp ah huisjes stolpHet leukste Winterdorp spaar je nu bij AH. Zeggen ze. Bij elke €15 deelt AH nu plastic huisjes uit. Een Winterdorp-mini, noemen ze die. Het zijn huisjes en winkeltjes met een merknaam op de gevel. Er zijn maar liefst 45 verschillende en op 18 december kan je in diverse Albert Heijn winkels je huisjes komen ruilen, zodat je een compleet winterdorp heeft. Overal is aan gedacht, ook aan de mensen die bij de eerste aanblik van deze plastic mini-huisjes meteen denkt: het milieu! Wat een troep weer! Ik dacht dat dus zelf ook. Spaaractie ah huisjes: wat kun je er mee? Waarschijnlijk belandt alles na de kerst weer in de prullenbak.

Lees ook: Originele kerststallen
Lees ook: Inspiratie voor alternatieve kerstbomen

Albert Heijn Winterdorp spaaractie: wat vinden ze er zelf van?

Albert Heijn zegt hier zelf het volgende over: “De Winterdorp-mini’s zijn om mee te spelen of om als decoratie te gebruiken. De huisjes zijn bewust uitgevoerd in stevig, recyclebaar plastic dat voldoet aan alle veiligheidseisen voor speelgoed en om er jarenlang plezier van te kunnen hebben! Om daarbij te helpen is er ook een speciale bewaardoos ontwikkeld.” Dat is natuurlijk leuk gebracht van de AH, maar nog steeds vind ik het een actie die plastic speelgoed stimuleert, of het nou gerecycled is of niet. Je weet van te voren dat heel veel ouders het na verloop van tijd toch weer achteloos in de vuilnisemmer deponeren, omdat er niet (meer) mee gespeeld wordt. Je mag de huisjes weigeren of terugbrengen als je ze niet wilt. Dan wordt er goede bestemming voor gezocht. Feit blijft, dat er toch een grote hoeveelheid mini-huisjes geproduceerd is en er sowieso een percentage in de afvalcyclus terecht gaat komen. Slechte zet dus, AH! Volgend jaar graag iets anders! De Plastic Soup Foundation is het met mij en vele andere consumenten eens.

spaaractie ah huisjes wat kun je er mee

Wat vinden mijn kinderen ervan?

Kijk, kinderen vinden het sparen van prullaria altijd geweldig. Hier doen ze er vrolijk aan mee. Wij bestellen namelijk onze boodschappen altijd online en laten de AH ze thuisbezorgen. Dan vind ik die huisjes, overigens wel in papieren verpakking, meestal helemaal onderop in het krat. Ze zijn allemaal hun eigen serie van 45 aan het sparen dus je snapt vast hoe blij ik ben…. Zulke dingen hebben nou eenmaal een aantrekkingskracht op kinderen en ja, ook die van mij. Slimme zet dus, van AH, marketing technisch gezien. Dat wel. Een oproepje op Instagram leerde me dat ik gelukkig niet de enige was die niet zo blij was met deze actie. Nu zou ik misschien die huisjes allemaal terug moeten brengen naar AH, als ik er zo’n mening over heb. Maar dat doe ik dus niet. Of pas als we besluiten ze weg te gooien. Ik besloot het anders aan te pakken.

spaaractie had huisjes winterdorp

Spaaractie ah huisjes: wat kun je er mee?

Ik dacht namelijk: hoe kan ik er voor zorgen dat zo min mogelijk van deze huisjes in de prullenbak verdwijnen? Door mijn lezers ideeën te geven over wat je er mee kunt doen natuurlijk! Nu was Ah ook al op dat idee gekomen. Daarom verkopen ze led-lampjes voor €1,59, batterijen voor €3,49, een winterdorp verzamelplaat voor €0,49 en mini-kerstboompjes voor €0,79. (hier koop je ze online) Zo verdienen ze er ook nog wat aan hè, want als je nou eenmaal wat van die ah huisjes hebt, dan willen je kinderen ook dat hele winterdorp kunnen maken. Een winterdorp bewaardoos is er ook nog, voor een paar euro. Zolang de voorraad strekt, natuurlijk. Tof toch, van AH? Naast de huisjes zijn er trouwens ook nog andere figuurtjes. Er zijn verschillende voertuigen, zoals bijvoorbeeld een bakfiets en de AH bezorgwagen, kraampjes, een groen bankje, een bruggetje, een kerstboom en een sneeuwpop.

Tip: Wil je de huisjes niet of de dubbele ruilen/verkopen? Check Marktplaats!

AH winterdorp Mini’s in de stolp

Gelukkig zijn er nog meer manieren om iets leuks met de huisjes te doen. Zo kreeg ik van een volger de tip om ze met een sliertje ledverlichting onder een stolp te zetten en zo een mini wintertafereeltje te maken. Dat kan bijvoorbeeld al met 2 of 3 huisjes en wat kerstversiering die je misschien toch al in huis had?

stolp mini huisjes ah

Maak een AH lichtslinger met wintermini’s

Ik heb ook al ergens in de wijk hier iemand gezien die de ledverlichting had gekocht en de huisjes aan het snoer heeft bevestigd, zodat het een hele slinger werd. Die kun je zowel binnen, als buiten ophangen. Het zag er leuk uit en ik heb het thuis geprobeerd na te maken. Vooral voor de foto, maar ik onthoud deze tip. Is het niet voor dit jaar, dan misschien wel voor volgend jaar. Ook een leuke bestemming voor de ah mini-huisjes dacht ik zo.

lichtslinger bedlampjes ah huisjes winterdorp

Een Ikea plantenkas als winterdorp

Dit huisje is eigenlijk een plantenkas, ik heb ‘m al een aantal jaren in huis en volgens mij verkopen ze deze niet meer. Gelukkig zijn er een aantal alternatieven te vinden bij Ikea zag ik. Elk vitrinekastje is natuurlijk geschikt. Leg wat watten op de grond en leg daartussen houten blokjes, waar je de huisjes op zet. Of laat het stuk van de watten weg en zet de huisjes direct op de bodem. Leg een slinger ledlichtjes op de bodem neer die je aan doet. Zo kun je je ah winterdorp natuurlijk ook maken.

ikea huisje kas spaaractie ah

Rekenen met de spaaractie ah huisjes

Een andere tip die ik kreeg over de spaaractie ah huisjes was om te oefenen met huisnummers. Op die manier wordt het dus geen winterdorp, maar een winterstraat. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt qua versiering. Met huisnummers rekenen is een opdracht die kinderen in groep 3 krijgen. Plak voor deze rekenoefening op de ah huisjes een klein vierkant wit stickertje en schrijf er de huisnummers van een straat op, dus 2-4-6-8-10-12. Maak aan de andere kant nog een rij huizen met de nummers 1-3-5-7-9-11-13. Zo kun je met je kind oefenen met steeds een cijfer uit de telrij overslaan.

huisjes straatje bouwen

Memory spelen met de mini-huisjes

Ook een tip van een lezer (hier in de reacties) is om memory te spelen met de dubbele huisjes. Dat doe je door bekers over de huisjes te zetten (geen doorzichtige natuurlijk) en die om beurten op te tillen. Heb je 2 dezelfde? Dan mag je ze pakken.

Gebruik de AH huisjes in een kerststukje

Een leuke tip die ik kreeg van een volger is om de huisjes te verwerken in kerststukjes. Zij heeft er een heleboel gemaakt en stuurde daarvan onderstaande foto’s door. Ik vind het een geweldig leuk idee, ziet er heel kerstig uit op deze manier.

kerststukje met huisjes albert heijn albert heijn winterdorp huisjes kerststukje

Maak een winterdorp AH op de kast

Ook een leuk idee, van een oud-collega van mij, is het maken van een winterdorp op de kast. Het plateau wat je kunt kopen is namelijk te klein voor alle huisjes. Dus legde zij een stuk witte stof op de kast, knipte uit blauw papier een vijver, maakte wat sneeuwvlokjes die ze rondstrooide en zette alle AH winterdorp figuurtjes neer. Wat lichtjes erbij en je hebt een heel sfeervol winterdorp op de kast. Ik vind het superleuk!

min huisjes op de kast

Maak een sterrenhemel

Ilse had ook een heel leuk idee. Zij stuurde deze foto in, van een sterrenhemel die ze met haar kinderen maakte om het winterdorp heen. De sterrenhemel maakte ze met een lang lampjessnoer en een kartonnen doos die ze op maat sneden. Deze verfden ze met zwarte verf en daarna prikten ze de lampjes erdoor. De grondplaat van AH hebben ze gebruikt om de huisjes op te zetten. Geweldig toch? Ik vind het enorm gezellig staan.

winterdorp met sterrenhemel

Lees ook: Piekfijn! Wat kun je doen met pieken?
Lees ook: The best of Pinterest kerst

Je eigen AH mini-huisje knutselen

Op de website van AH kun je trouwens ook een pdf downloaden en uitprinten van een papieren winterhuisje. Dat vind ik dan wel weer leuk. Dat kunnen kinderen naar eigen invulling inkleuren, uitknippen, in elkaar vouwen en lijmen. Zo kan ieder kind zijn eigen winterdorp huisje tussen de andere huisjes zetten. Je vindt de pdf hier.

knutsel je eigen zaanse huisje

Je eigen bewaardoos knutselen voor de AH huisjes

Inmiddels zijn alle bewaardozen voor de AH huisjes op heb ik begrepen. Dat is natuurlijk jammer. Gelukkig heeft AH ook daar een oplossing voor: je kunt je eigen bewaardoos knutselen met een schoenendoos en een handig knip- en plak pdf. Op deze pdf staan een aantal huisjes om in te kleuren, die kun je tegen de schoenendoos plakken als versiering. Verder kun je de pagina met alle huisjes uitprinten om op de bodem te plakken. Zo zie je precies welke je al hebt en welke nog niet. Hier download je de pfd.

Tot hoe lang duurt de spaaractie van de winterdorp mini huisjes?

De spaaractie ah huisjes voor het winterdorp duurt nog tot 24 december 2019. Tot dat moment kun je dus je winterdorp proberen compleet te maken. Zoals ik in het begin van deze blog schreef komen er ook ruildagen, zodat je dubbele huisjes kunt omruilen om je set compleet te maken. Natuurlijk kunnen kinderen dit ook gewoon op school doen, of je zet op facebook welke je nog niet hebt. Op de website van de AH kun je precies zien welke huisjes en figuurtjes (want er zijn ook poppetjes, diertjes en vervoersmiddelen) je nog mist.

mini huisjes welke zijn er allemaal

Heb jij zelf ook iets origineels met de AH spaaractie huisjes voor het winterdorp gedaan? Stuur gerust een foto in, dan kan ik deze blog met jouw idee aanvullen. Hoe meer leuke tips, hoe minder huisjes er in de afval-cyclus terecht komen!

Vorig artikelThe Blue Lagoon, wel of niet doen?
Volgend artikelThe Christmas Garden Akureyri
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

7 REACTIES

  1. Je kunt met de dubbelen ook memory spelen als je er bekertjes overheen plaatst.
    In de klas bij een winter verteltafel.

  2. De huisjes (autootjes en figuurtjes zijn helaas te groot) passen ook prima bij een spoorbaan in schaal N (1:160). Ik combineer ze met een oude Minitrix trein, en dat geeft best wat leuke animatie in een kerstdorp 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in