Spectaculaire ijspret in de kerstvakantie

Winterstation - Foto Marieke WijntjesIn veel Amerikaanse kerstfilms kom je ‘m tegen: de geweldige ijsbaan bij het Rockefeller Centre midden in New York, rondom de ruim 20 meter (!) hoge kerstboom. Zo mooi tref je ze niet in Nederland, maar gelukkig komen er ook hier steeds meer ijsbanen op bijzondere plaatsen. Schaats je mee?

Over Amerikaans gesproken, de film The Polar Express gaan we zeker weer eens kijken. Ik betrapte mezelf erop dat ik op de de kerstmarkt twijfelde of ik niet ook eens zo’n treintje zou aanschaffen voor onder de kerstboom. Treinen en Kerstmis, het heeft wel iets. Vandaar dat een bezoek aan het Winterstation sowieso op het programma staat. Bij het Spoorwegmuseum in Utrecht kun je tot en met 3 januari heerlijk schaatsen, met op de achtergrond vanzelfsprekend de mooiste nostalgische treinen!

Winterstation 2

Over nostalgisch gesproken, ook het Openluchtmuseum in Arnhem biedt wat dat betreft een indrukwekkend decor met de vele Oud-Hollandse huisjes en molens. Ook hier is in de winter een ijsbaan aangelegd, waar je tot en met 17 januari terecht kunt. Naast de ijspret maak je kennis met het dagelijks leven in de winters van vroeger. Over werk en eten, overvloed en schaarste, kou en kleding, vervoer en vrije tijd. In de kruidentent hoor je hoe vroeger hardnekkige winterkwaaltjes werden bestreden en zie je de koperslager, griendwerker en klompenmaker aan het werk.

Openluchtmuseum - Foto Het Photografisch Atelier

Nog verder terug in de tijd ga je bij het Archeon, een themapark in Alphen aan den Rijn waar de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen centraal staan. Of ze toen al schaatsten weet ik niet, maar het is in ieder geval een erg leuke aanvulling op je bezoek in het toch al in winterse sferen omgetoverde park. Liefst tegen sluitingstijd, als het al donker wordt en de hele baan sprookjesachtig is verlicht. Met een fakkeloptocht wordt de dag toepasselijk afgesloten.

Archeon

Ben je fan van sprookjes, dan moet je natuurlijk naar de Winter-Efteling. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat: het leukste pretpark van Nederland is met maar liefst 20.000 lampjes helemaal omgetoverd in een feeëriek winter-wonderland, met naast de gewone attracties ook nog speciale winterattracties als een IJspaleis waar je kunt schaatsen en bobsleeën, een langlaufbaan en een winterse illusie bij Villa Volta en de Vliegende Hollander. Meer zin in het Sprookjesbos? Het meisje met de zwavelstokjes is zeker in dit jaargetijde mijn favoriet! Waar ook altijd de traditionele foto op een van de paddenstoelen moet worden gemaakt 😉

Efteling - Foto Yvonne Koop

Bijna net zo sprookjesachtig is een bezoek aan een echt paleis zoals paleis Het Loo in Apeldoorn. Naast schaatsen in een koninklijke omgeving kun je het paleis zelf bezoeken dat voor de gelegenheid helemaal in kerstsfeer is gestoken met kerstbomen in verschillende stijlen, groenversiering en feestelijk gedekte tafels. Waar je overigens niet aan kunt schuiven om een koninklijk vorkje mee te prikken, daarvoor is er buiten een kraam vol koek en zopie. Margriet, mag ik nog een kopje erwtensoep?

Het Loo

Vorig artikelSkyline underwear voor de mannen!
Volgend artikelMooie lichtfeesten in de kerstvakantie
Yvonne Koop
Yvonne Koop schrijft als moeder van 4 kids graag over onderwerpen die haar het meest nabij staan: kinderen, speelgoed, (buiten) spelen, natuur, Scandinavië, design en handwerk. Voor Hip & Hot schrijft Yvonne over kunst, cultuur en evenementen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in