Over spelen en vervelen

Ken je dat? De kinderen komen uit school en na wat drinken en iets eten gaan ze met elkaar lopen klieren. Stoeien, plagen, duwen, trekken: dat werk. Tot er eentje huilt. Want meestal gaat het een poosje goed, maar eindigt het met ruzie en gedoe. Ik probeer dat voor te zijn door ze te sommeren iets anders te gaan doen, maar dat wordt steevast geweigerd. Ze vervelen zich, vinden niks leuk en hebben nergens zin in.

Een activiteit klaarzetten

Alleen heb ik dus geen zin in dat geklier. Hoe los ik dat dan op? Het beste werkt het hier om alvast iets klaar te zetten op tafel. Soms is dat een spelletje, een knutselactiviteit, een kleurplaat of gewoon een grote bak lego of Ostheimer diertjes. Helaas vergeet ik het ook wel eens, want vaak ben ik ‘s morgens met Fee aan het spelen en wat aan het schoonmaken en opeens is het dan al tijd om de kinderen op te halen.

Spel stimuleren

Als ik de kinderen een voorstel doe voor een rollenspel, dan hebben ze daar vaak geen zin in. Vooral Sterre zit daar niet meer echt op te wachten, met haar 10 jaar. Die luistert liever de top 40, schrijft verhalen, versiert haar kleren met verf of zit op haar kamer. Toch werkt het goed als ik gewoon zelf begin met een spel. Vooral Fee en Lenthe reageren hier vaak enthousiast op en komen er vanzelf bij zitten. Ik speel het spel even met ze mee, breng ze op wat ideeën en piep er dan tussenuit. Vervolgens kunnen ze dan wel een uur heel gezellig samen spelen. En extra grappig: Sterre doet dan ook gewoon mee! Er ontstaat een heel creatief spel met jong en oud samen.

Kabouterbos

Vanmiddag had ik hier een leuk voorbeeld van. Ik heb natuurlijk een herfsttafel staan met kastanjes, herfstbladeren, houten Ostheimer diertjes, de Seizoensboom en nog wat leuke spulletjes. Naast de seizoenstafel staat een mand met houten takken die we in het bos hebben gevonden. Ook zitten er twee rode kaboutermutsen in (hier te koop). Ik begon met de groene, gele en rode speelkleden van Sarah’s Silks (hier te koop) en wat takken een nepvuurtje te maken en zette een kaboutermuts op. Fee kwam meteen lachend aangelopen en wilde de andere muts op. Ik warmde mijn handen aan het vuurtje en al snel zag ik Lenthe ook verschijnen. Ze kwam er bij zitten en wilde mijn muts wel op. Ik vroeg of de kabouters misschien trek hadden in een kopje kabouterthee. Dat hadden ze wel. Ik deed alsof ik ze een bekertje gaf en we dronken.

Creativiteit

Sterre zat het vanaf de bank eens gade te slaan, tot ze op stond en zei: ik kan wel echte kabouterthee maken? Ze pakte 3 kleine, schattige kindermokjes en maakte thee met onze Quooker (Sterre weet inmiddels hoe ze deze veilig kan gebruiken). Ze kwam erbij zitten met de thee en ik ging maar eens koken. Terwijl ik dat aan het doen was, hoorde ik de kinderen allerlei ideeën krijgen. Er werden stokken omwikkeld met roze wol, want dat waren marshmallows die ze boven het vuur konden verwarmen. Er werden kastanjes gepakt als nep eten. Appels, peren en blauwe bessen uit de keuken gehaald, om door de kamer te verspreiden. Die groeiden in het kabouterbos (en werden geplukt en geraapt en ècht opgegeten). Met een blauw speelkleed werd een riviertje gemaakt en toen moest er natuurlijk ook een hengel gemaakt worden. Er ontstond zo’n leuk en gezellig spel dat ik enorm aan het genieten was. Ze hebben het zeker een uur volgehouden. Yuren en zijn vriendje kwamen er op den duur ook bij en zo waren ze heerlijk met z’n vijven aan het spelen.

Over spelen en vervelen

Herken jij dat vervelen ook bij jouw kinderen? Probeer morgen dit leuke herfstrollenspel eens uit, wie weet vinden jouw kinderen het ook leuk! Takken en bladeren zijn zo gevonden, mutsen kun je misschien ook zelf maken en in plaats van de speelkleden heb je misschien wel gekleurd papier liggen? Met creatief denken kom je een heel eind!

Vorig artikelVraag maar! In gesprek met je kind
Volgend artikelSnelle Halloweenknutsel met een mooi resultaat
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in