Sporten; hoe motiveer je jezelf?

Zoals jullie weten, ben ik inmiddels alweer een aantal maanden regelmatig aan het sporten. Als je daar een tijdje mee bezig bent – en resultaat boekt! – dan wordt het steeds gemakkelijker om een paar keer per week de sportschoenen uit de kast te trekken. Ook leer ik steeds beter wat mij kan motiveren. Ik ben er bijvoorbeeld achter gekomen dat ik het beste direct na het opstaan kan gaan sporten, omdat de motivatie al snel wegebt als ik eenmaal aangekleed aan de dag ben begonnen. Natuurlijk geldt dit laatste niet voor iedereen; wat je motiveert is persoonlijk. Bepaalde factoren staan er echter om bekend dat ze voor veel mensen motivatie-bevorderend werken. Een aantal daarvan zet ik in dit artikel op een rijtje.

Kies een leuke sport

Wanneer je oprecht plezier hebt in de sport die je beoefent, maakt dat voor je motivatie een wereld van verschil. Je hoeft niet per se met halters in de weer te gaan. Je hoeft ook niet per se een geoefende hardloper te worden. Misschien ben je gek op dansen en biedt de sportschool in je woonplaats zumba-lessen aan. Of wellicht ben je competitief ingesteld en ga je graag de strijd met iemand anders aan tijdens een potje tennis of squash.

Draag fijne sportkleding

Als ik eenmaal mijn sportkleding aan heb, dan voelt het alsof de eerste stap al gezet is. Het is echter wel belangrijk dat dit fijne sportkleding is. Kies een sportoutfit waarin je je zelfverzekerd voelt; natuurlijk zijn een versleten T-shirt en een oude joggingbroek prima geschikt om je workout in te doen, maar een leuk setje kan je net even die positieve boost geven. Hippe sportkleding heb je, behalve bij sportwinkels, ook bij reguliere winkelketens als H&M. Voor plus size sportkleding is ullapopken.nl een aanrader.

Bedenk waarom je het doet

Of je nu graag wat kilo’s kwijt wilt raken of het vooral belangrijk vindt om fitter te worden; bedenk goed waarom je eigenlijk wilt gaan sporten. Wanneer je dan een keer de neiging hebt om je sportuurtje over te slaan, kun je even stilstaan bij dit doel. Maak in je hoofd een voorstelling van de ‘nieuwe jij’. Bedenk hoe fijn je je zult voelen wanneer je weer moeiteloos tikkertje kan spelen met je kinderen of wanneer je weer in dat ene jurkje past.

Streef concrete doelen na

Behalve een ‘hoger’ doel, werken ook kleinere, concretere doelen heel motiverend. Je weet nog beter waar je het voor doet en het behalen van zo’n tussendoel zal elke keer als een kleine overwinning voelen. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je twee maanden lang drie keer per week naar de sportschool gaat of dat je binnen die tijd vijf kilometer moet kunnen hardlopen. Op internet vind je ook allerlei leuke kant-en-klare challenges die je voor een bepaald aantal dagen kunt aangaan.

Geef jezelf een beloning

Het positieve gevoel dat je na een training hebt, is al een beloning op zich. Toch kunnen ook andere beloningen je motivatie bevorderen. Dat kunnen materiële beloningen zijn – een nieuwe sporttas, een boek dat je al heel lang wilt lezen, etc. – maar je kunt jezelf ook verwennen met een activiteit waar je van geniet. Duik bijvoorbeeld na het trainen de sauna in of beloof jezelf een weekendje weg wanneer je het sporten drie maanden hebt volgehouden.

Zet alles op papier

Je voortgang wordt nog beter zichtbaar wanneer je er op papier verslag van doet. Schrijf je doelen op, noteer alvast je sportmomenten voor de komende weken en streep vooral alles wat je gedaan hebt af. Ook kan het nuttig zijn om op te schrijven hoe je je na het sporten voelt. Een zogenaamde bullet journal kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Hoe je zo’n boekje kunt inzetten bij het sporten, zie je bijvoorbeeld hier.

Motiveer jezelf via je koptelefoon

Je hebt vast wel eens gemerkt hoeveel verschil een opzwepend muziekje kan maken. Stel een speciale playlist samen, met de meest energieke nummers die je kent, en zet deze op tijdens je training. Behalve naar muziek, kun je tijdens het sporten ook naar een luisterboek luisteren; bijvoorbeeld via Storytel. De enige manier om erachter te komen hoe het verhaal verder gaat… juist ja, sporten! Verder zijn er allerlei motiverende apps verkrijgbaar. Een grappig voorbeeld is de app Zombies, run!, die je het gevoel geeft dat er een groep zombies achter je aan zit. Durf dan maar eens te stoppen.

Vorig artikelWin een set voor je paasontbijt of paasdiner!
Volgend artikelAfvallen met power!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in