Wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol?

Wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol? flessenIk heb het, gelukkig best lang geleden, wel eens meegemaakt. Een collega die verslaafd was aan alcohol. Het was een man en hij kwam bij ons werken. Een leuke vent, in het begin hadden ik en mijn collega’s niks door. Ik denk zelfs de eerste paar maanden niet. Tuurlijk, af en toe viel het wel eens op dat hij ‘s morgens naar alcohol rook, maar ik zocht er niks achter. Ik dacht dat hij dan gewoon een gezellige avond had gehad. Toch begonnen er na verloop van tijd wat gekke dingen op te vallen. Uiteindelijk besefte ik dat hij verslaafd was aan alcohol en er iets moest gebeuren. Maar wat? Ik vond het heel lastig om er me om te gaan. Daarom zocht ik uit: wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol?

Lees ook: Lekkere alcoholvrije wijn

Hoe merk je dat iemand verslaafd is aan drank?

Naast dat ik merkte dat mijn collega steeds vaker naar drank begon te ruiken, merkte ik ook andere dingen. Zo begon hij dingen te vergeten, warrige briefjes in mijn postbak te leggen waar ik niks van begreep. Op een bepaald moment ging hij zelfs ‘s avonds laat opbellen met een vaag verhaal. Ook begon hij er steeds slechter uit te zien: onverzorgd, zweterig, rood, zenuwachtig gedrag, trillende handen. Uiteindelijk zag ik een keer een zakflacon met drank ergens weggestopt liggen en toen wist ik het zeker. Ik vond het alleen erg lastig om er over te beginnen: wat moest ik doen?

Hoe ben ik ermee omgegaan?

Uiteindelijk heb ik mijn vermoeden eerst bespreekbaar gemaakt bij twee van mijn collega’s. Toen bleek dat zij hetzelfde dachten, dat hij hen ook op gekke tijdstippen belden en dat ook zij niet wisten wat te doen. Dat was heel fijn. Het voelde ergens als roddelen, maar dat was het niet. We waren allemaal bezorgd en zagen dat het niet goed ging. Er was hulp nodig! Met z’n drieën hebben we er toen voor gekozen om het te melden aan onze directeur. Zij is het gesprek met hem aangegaan, waar hij in eerste instantie alles ontkende. Later kwamen we er achter dat hij al eerder alcoholverslaafd was geweest en nu dus een terugval had. Pas toen hij het toegaf, kon er hulp komen. Inmiddels gaat het gewoon goed met hem. Hij is lange tijd niet aan het werk geweest, maar na zijn behandeling kon dat gelukkig weer wel. Ik ben blij dat we toen aan de bel hebben getrokken.

Wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol?

Dit is dus hoe ik het destijds heb aangepakt. Mocht jij zelf iemand in je omgeving hebben, waarvan je vermoedt dat er een verslaving in het spel is, dan heb ik hier enkele tips voor je. Het allerbelangrijkste is om die persoon te ondersteunen en hulp te bieden. Ze zullen het eerst moeten toegeven voor je een stap verder kunt richting behandeling. Deze 7 tips kunnen helpend zijn als je in zo’n situatie terecht komt:

  1. Praat met de persoon: Spreek met de persoon over je bezorgdheid en benader het gesprek met begrip en mededogen.
  2. Moedig professionele hulp aan: Aanmoedigen om professionele hulp te zoeken bij een arts, therapeut of een verslavingsbehandelingscentrum.
  3. Bied emotionele steun: Blijf betrokken en bied emotionele steun aan de persoon tijdens hun herstelproces.
  4. Vermijd oordelen: Vermijd oordelen en beschuldigingen, en moedig positieve verandering aan. Niemand raakt expres verslaafd.
  5. Leer over verslaving: Probeer meer te leren over alcoholverslaving om beter te begrijpen wat de persoon doormaakt.
  6. Stel grenzen: Stel gezonde grenzen om de persoon te beschermen, bijvoorbeeld het vermijden van situaties waarin alcohol wordt gebruikt.
  7. Overweeg een interventie: In sommige gevallen kan een georganiseerde interventie met professionele hulp nuttig zijn.

Wat te doen als iemand verslaafd is aan alcohol? verdrietig

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #459
Volgend artikelKen jij de traditie van het Wichtelen?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in