Stimuleer de fantasie van je kind

Spel is van wezenlijk belang voor de ontwikkeling van kinderen. Ze ontwikkelen zich cognitief, verbaal en sociaal-emotioneel door te spelen. Daarnaast ontdekken jonge kinderen de wereld door middel van spel en verwerken ze ervaringen. Stel dat ze een grote blaffende hond hebben ontmoet en hier erg bang voor waren, kunnen ze dit in hun spel gebruiken om deze gebeurtenis te verwerken. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is dat kinderen voldoende ruimte krijgen om te spelen.

Fantasie stimuleren

Ik ben het meest fan van materiaal dat nog niks “is”. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, denk aan de pollepels in je keukenla, lege doosjes en verpakkingen, de bezem in de kast, wat kleden, houten plankjes. Dit soort materialen kunnen steeds wat anders zijn: de ene keer is de bezem de mast van een boot, de andere keer wordt het gebruikt om de gebouwde hut mee te vegen, maar het kan ook net zo goed onderdeel zijn van de hut door er een deken over te gooien en onder te gaan zitten.

De huidige tijd

Zeker in de huidige tijd, met iPads en tv’s, zie je dat er kinderen zijn die spelen ontzettend lastig vinden. Ze vragen de hele dag om schermpjes en krijgen ze die niet, dan vervelen ze zich. Dit speelt zich ook bij ons thuis af. Ik herken het totaal niet van mezelf als kind en ook niet van de eerste jaren waarin ik voor de klas stond. Er is dus wezenlijk iets veranderd en dat vind ik best zorgelijk. Soms vraag ik me af of we nog terug kunnen naar vroeger, maar ik denk dat dit niet haalbaar meer is.

De ijsjeswinkel

Om je kind tòch te stimuleren tot fantasiespel kun je het beste zelf beginnen met spelen. Pak wat materialen en verzin iets. Of maak eerst iets. Zo maakte ik laatst van papier ijsjes en bouwde een ijsjeswinkel in huis. We maakten portemonnees met geld en deden alsof de zomer begonnen was en we allemaal ijsjes wilden eten. De kinderen werden meteen enthousiast (ook Sterre van 11!). Er werden zonnebrillen gezocht, hoedjes, zomerkleding werd uit de kast getrokken en voor ik het wist waren ze heerlijk aan het spelen en was de iPad even vergeten. Zo zijn er tal van thema’s die je zelf op een eenvoudige manier kunt uitwerken.

Kinderen die moeilijk tot spel komen

Er is een groep kinderen die het erg moeilijk vinden om van diverse materialen fantasiespullen te maken. Deze kinderen kunnen baat hebben bij wat meer voorgevormd materiaal, zoals bijvoorbeeld Playgo. Zij komen soms wel tot spel als ze plastic groenten zien, een dokterskoffer of een schoonmaakset. Ze vinden het echter lastig om in gekleurde balletjes een appel, peer of aubergine te zien. Overigens heb je deze materialen soms ook in een houten versie. Vaak veel duurder, maar ook duurzamer natuurlijk. Hierin kun je je eigen keuzes maken. Als je niet zoveel te besteden hebt, is dit een prima alternatief.

Vorig artikelMaak je tuin klaar voor het voorjaar
Volgend artikelWin een set voor je paasontbijt of paasdiner!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in