Tips om zelf slijm te maken; met deze recepten lukt het altijd!

zelf slijm maken handen met slijmMomenteel misschien wel de meest gehate vraag van alle moeders: “mogen we slijm maken?” Slijm maken is hip, een ware rage is het om zelf slijm te maken van lenzenvloeistof, scheerschuim, lijm en voedingskleurstof. Iedereen doet het: jong en oud, jongen of meisje. Het geeft helaas ook een enorme troep (vind ik) en het gaat regelmatig mis (hoe kan dat?) Ik besloot het allemaal eens uit te zoeken. Van recepten voor slijm tot hoe je het ‘t beste kunt bewaren. Bij ons is het namelijk een paar keer mislukt. Alle tips om zelf slijm te maken die niet kan mislukken vind je in deze blog.

Lees ook: zoutdeeg of brooddeeg recept
Lees ook: papier marmeren met kinderen

Waarom is slijm maken zo populair?

De rage om slijm te maken is overgewaaid uit Amerika en daarna opgepikt door allerlei Nederlandse vloggers, zoals onder andere meisje Djamila, Juf Jannie en Beautygloss. De tieners van tegenwoordig kijken dat soort filmpjes (jonger ook al zelfs) en gaan het nadoen. Sterre sjouwde al snel naar de drogist om van haar zakgeld lenzenvloeistof met borax te gaan kopen. Na afloop heb je dus slijm, in alle kleuren van de regenboog, want je hebt ook voedingskleurstof nodig.

Waar kun je allemaal slijm van maken?

Er zijn verschillende DIY recepten om slijm te maken in omloop. Het meest bekende recept is met lenzenvloeistof, scheerschuim en lijm, maar er zijn ook recepten om slijm te maken met tandpasta, wasmiddel, maizena, meel en nog veel meer. Als je googled kom je genoeg tips om zelf slijm te maken tegen. Wij hebben nog lang niet alles geprobeerd. Naast google zijn er natuurlijk ook allerlei boeken waar recepten in staan om zelf slijm te maken, deze zal ik verderop in deze blog bespreken.

Hoe lang duurt het om slijm te maken?

Je kunt slijm maken in ongeveer 30 minuten. Daarna spelen ze er nog een poos mee. Het is dus best een leuke activiteit voor een bewolkte dag. Eventueel kunnen ze daarna ook een glazen jampotje versieren om het slijm in te bewaren. Het beste bewaar je zelfgemaakt slijm namelijk in een afgesloten bakje. Als het een beetje droog wordt, kun je wat lenzenvloeistof toevoegen om het weer wat vloeibaarder te maken. Je kunt slijm ongeveer 3/4 weken bewaren. Gooi het daarna weg, want het zit vol bacteriën.

zelfs slijm maken lichtblauw glitterslijm

Recepten om zelf slijm te maken

Het allerbekendste recept heeft dus eigenlijk maar een paar ingrediënten. Er zijn ook recepten die een andere basis hebben. Deze heb ik zelf nooit uitgeprobeerd, maar op youtube staan genoeg filmpjes om te zien dat het werkt. Het let best wel nauw welke lenzenvloeistof en welke lijm je gebruikt, dus zorg dat je de juiste koopt, anders mislukt het hele project.

Wat heb je nodig voor het basisrecept slijm maken?

Zoals gezegd kan slijm ook mislukken. Dat komt dan vaak doordat je de verkeerde lijm of de verkeerde lenzenvloeistof hebt. Let er bij de lenzenvloeistof op dat je die gebruikt waar borax op de ingrediëntenlijst staat. Borax is een stofje dat er voor zorgt dat de slijm niet gaat plakken. Ook de juiste lijm is belangrijk. Witte lijm werkt over het algemeen niet, zorg voor doorzichtige. In elk geval werkt de doorzichtige lijm van de Albert Heijn en de doorzichtige lijm van de Action. Dit zijn belangrijke tips om zelf slijm te maken, dus negeer ze niet als je wil dat het lukt! Wat je nodig hebt is:

  • doorzichtige hobbylijm (1 of 2 flesjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken)
  • lenzenvloeistof met borax (bijv van Opticare)
  • scheerschuim (witte, bijv Gilette)
  • plastic kom
  • houten spatel
  • iets om de tafel af te dekken en natte doekjes
  • sodium bicarbonaat

zelf slijm maken

Hoe maak je de slijm?

Je begint met het leeggieten van de lijm in de kom. Doe daarna het scheerschuim erbij (eerst even schudden!) en ga roeren. Tot slot druppel je de lenzenvloeistof erin. Niet teveel ineens, goed kijken hoeveel nodig is. Met de lenzenvloeistof vormt Blijven roeren toe het lekker als slijm aanvoelt. Blijft het te plakkerig, dan voeg je nog wat baking soda toe. Goed kneden tot het lekker fluffy slijm is geworden en je het uit elkaar kunt trekken zonder dat het te erg aan je handen blijft plakken. Dan is je slijm klaar.

Kleur en glitters

Kinderen willen het liefst fluffy gekleurd slijm met glitters. Dus kun je een beetje voedingskleurstof er in druppelen om het slijm een kleurtje te geven. Veel kinderen willen natuurlijk roze, maar andere kleuren zijn net zo leuk. Wij kochten een pak met 4 kleuren. Glitters heb je ook in allerlei kleuren: zilver, goud, roze, blauw, groen, rood. Laat de kinderen zelf kiezen welke ze willen, en verdeel de porties vooraf. Ze kunnen dan hun eigen kleur en glitters erin doen. Zo hebben ze allemaal hun eigen unieke kleur slijm, waardoor er geen gedoe kan komen over welke van wie is. Als mama van vier kinderen is dat dus iets waar ik over nadenk 🙂

kneden van slijm

Wat kan er mis gaan als je zelf slijm maakt?

Zoals al eerder gezegd kan slijm mislukken. Dit komt vaak doordat je òf de verkeerde lenzenvloeistof gebruik hebt (zonder borax), of doordat je de verkeerde lijm hebt gebruikt. Doe er ook geen water in zoals in sommige recepten staat. Geef niet direct op als het niet lukt, maar gooi de boel weg en probeer het gewoon nog eens opnieuw. Check wel de ingrediënten en probeer een andere lijm of andere lenzenvloeistof. Je slijm kan ook te plakkerig zijn, daar is gelukkig een oplossing voor. Bij plakkerig slijm gooi je er een theelepel sodium bicarbonaat oftewel baking soda doorheen (te koop bij Holland & Barret, voorheen de tuinen). Is 1 theelepel niet voldoende, dan kun je er nog 1 of 2 theelepels bij gooien.

zuiveringszout in potje jacob hooy

Recepten slijm zonder lijm

Je schijnt ook lijm te kunnen maken zonder lenzenvloeistof, je kunt dan vloeibaar wasmiddel gebruiken waar borax in zit. Je kunt zelfs slijm maken met tandpasta! Hoe je dat kunt doen lees je hier. Genoeg tips dus om zelf slijm te maken op allerlei manieren. Je hebt vast wel wat in huis voor één van de recepten.

Soorten slijm maken

Je kunt allerlei soorten slijm maken. Hierboven heb ik al aangegeven dat je slijm in verschillende kleuren kunt maken en met glitters. Je kunt echter ook flubberslijm maken, transparante slijm en zelfs slijm van chocolademelk, door er bijvoorbeeld cacaopoeder en 50 ml water aan toe te voegen. Let op, want hoewel deze slijm ruikt naar warme chocolademelk, kun je deze natuurlijk niet eten! Leg dat dus wel goed uit aan de kinderen.

Slijm bewaren

Veel ouders vinden slijm maken vies, terwijl kinderen het geweldig vinden om te maken. Toch hebben de ouders wel een beetje gelijk, want door het dagelijks kneden komen er veel bacteriën op het slijm. Daarom kun je slijm niet te lang bewaren. Aanbevolen wordt om zelfgemaakt slijm in een afgesloten plastic bakje te bewaren en hooguit twee weken.

Wat leren kinderen van zelf slijm maken?

Kinderen leren best wel wat van zelf slijm maken. Allereerst leren ze natuurlijk een recept volgen en en de stappen uitvoeren. Daarnaast is kneden met slijm ook goed voor de fijne motoriek. Ze krijgen er meer kracht van in hun vingers en handen. Mocht het slijm onverhoopt toch mislukken, dan leren ze ook om te gaan met teleurstellingen en nog eens terug te kijken wat er mis ging.

Slijm maken en het milieu

Het zal geen verrassing zijn als ik vertel dat slijm maken niet zo goed is voor het milieu. Daarom is het niet iets wat je regelmatig moet doen. Ik zeg altijd tegen de kinderen dat 1 x per jaar genoeg is. Daarbij leg ik dan ook uit dat het slijm maar 2 weken bewaard kan worden door de bacteriën en dat het daardoor niet zo goed voor het milieu is. Lijm kan immers niet zo goed worden afgebroken in de natuur. Dat begrijpen ze hier vaak wel, waardoor ze accepteren dat we het niet zo vaak doen.

Filmpje slijm maken

Wil je liever nog even zien hoe iemand anders slijm maakt? Check dan de video hieronder. Als je je precies aan het recept houdt, moet het lukken!

Boeken over slijm maken

Er zijn verschillende boeken op de markt met tips over zelf slijm maken. Zo kwam ik het boek “Pret met slijm” tegen wat me heel geschikt lijkt. Ook Het grote slijmboek ziet er mooi uit. Super squishy slijm en putty vonden mijn kinderen helemaal te gek en ook van Kneed & Klieder zijn wij fan (wij kregen die boek als recensie-exemplaar opgestuurd en de kinderen zijn er al veel mee in de weer geweest). Tot slot tip ik het Slijmerigste slijmboek en het Ultieme slijmboek. Het laatste bevat maarliefst 100 recepten om slijm te maken!

boek pret met slijmhet grote slijmboek diy

kleed en klieder boeksuper squishy's slijm en putty boek

het slijmerigste slijm boekhet ultieme slijm boek

Kant en klare pakketten om zelf slijm te maken

Geen zin in geklieder met lenzenvloeistof enzo? Wil je zeker weten dat het slijm gaat lukken? Dan kun je natuurlijk ook een kant- en klaar pakket kopen. Deze pakketten om zelf slijm te maken verkopen ze bij de speelgoedwinkels, maar online kun je ze ook aanschaffen. Is meteen een leuk cadeau voor een kinderverjaardag, nu slijm maken zo hip is. Ik heb leuke pakketten gezien van Ses slijm maken lab, van Science slijm maken en van Scented slime kid. Daarmee zal het zeker lukken!

slijm maken pakket science slijm maken pakket ses

Succes met slijm maken! En houden jouw kinderen van proefjes doen zoals zelf slijm maken eigenlijk ook is? Dan zijn deze proefjes met wind misschien ook leuk om te doen!

PS: via Facebook kreeg ik een reactie van iemand dat er met het maken van slijm bij sommige kinderen een soort brandblaren kunnen ontstaan, vanwege een heftige reactie op de Borax of andere bestanddelen. Je kunt er meer over lezen via deze link. Blijf er dus altijd bij als ouders en houd in de gaten of je kind last krijgt van een reactie. Of kies een recept zonder Borax. 

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Tips om zelf slijm te maken
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikel10 x doen in de Ardennen met kinderen
Volgend artikelWat te doen in Zagreb?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

3 REACTIES

    • Ik heb een kleine tip. Gebruik altijd de spullen die ook in het recept word gebruikt. Anders heb je een grote kans dat je bijvoorbeeld een andere lijm gebruikt en dat is een lijm die niet werkt voor slijm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in