Tips & trics voor moeilijke eters

Eetbare oogjesMoeilijke eters. Je bent gezegend als je dat niet kent met je kinderen. Echt. Het kan namelijk enorme frustraties met zich mee brengen. En in de ergste gevallen zelfs zorgen en ziekenhuisbezoeken of zelfs opnames. Ik spreek uit ervaring. Mijn dochter Sterre, inmiddels 7 jaar oud en prima op gewicht en lengte, groeide vanaf ongeveer 9 maanden tot 2 jaar ver onder de onderste lijn op de curve van het consultatiebureau. In de winter was er zelfs sprake van afvallen ipv groeien. Met een hoop stress en bezorgde artsen tot gevolg. Het kwam gelukkig “vanzelf” goed, maar het waren zware jaren. Met adviezen van deskundigen, die eigenlijk ook geen idee hebben waar het over gaat. “Stop maar met de borstvoeding en geef kunstvoeding, dan komt het vanzelf goed” was in die tijd een veelgehoorde. Ik weigerde. De diëtiste waar we terechtkwamen constateerde dat ze te weinig at (ja, dat wisten we zelf ook al) en gaf een lijst mee met wat ze dan moest eten. HOE we dat er allemaal in gingen krijgen, dat wist verder ook niemand. Maar er werd wel gedreigd met een sonde, waardoor de druk die we als ouders voelden, alleen maar erger werd. Gelukkig kwam het niet zover. We lieten het los, en langzaamaan ging het beter.

Nu hebben we weer een slechte eter. Onze zoon Yuren, inmiddels vier, lust welgeteld 3 groentes (erwtjes, broccoli en boontjes) en bij de rest begint hij de kokhalzen. Daarbij is hij vrijwillig vegetarisch en alles wat hij niet kent eet hij sowieso niet. Hij is klein, en mager, maar wel in proportie. Maar dat veel mensen denken dat hij en Lenthe een tweeling zijn is niet voor niks…

Maar wat doe je nu met die slechte eters? Wat zijn de tips & trics?

-De ervaringsdeskundigen roepen unaniem: loslaten! Maak je niet druk, wees blij met alles wat er naar binnen gaat en vertrouw erop dat het goed komt. Dit is ook mijn ervaring.

-Geef je kind Stick On’s, oogjes van eetbaar papier waar kinderen hun groenten mee kunnen versieren

-Voor slechte broodeters: gebruik een Sandwich Shaper, een broodvorm waarmee je figuurtjes van bijvoorbeeld een trein uit het brood stanst.

brood uitsteekvormpjes

-Voor de kleintjes bestaan er lepels met houten voertuigen erop. Maakt eten net even iets leuker.

lepel met auto

-Mangigi, een spel voor moeilijke eters. Erg leuk en hier aan tafel een groot succes om onze Yuren kleine hapjes groente te laten proberen die hij eigenlijk niet lust.

mangigi

-Om de sfeer aan tafel te bevorderen is het leuk om met Tafelklets van Gezinnig te werken. Bespreek het gedrag aan tafel en evalueer zo hoe het ging. Kinderen zullen zelf gemotiveerd raken om het gezellig te houden.

tafelklets

-Koop het boek “Keet Smakelijk” van Laura Emmelkamp. Dit boek leert kinderen op een speelse manier om groente te eten. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen eten met gekke namen sneller proberen dan de gewone groente-namen. Daar speelt dit boek handig op in!

keet smakelijk boek

Sabine van Essen uit Landgraaf, 35 jaar en moeder van twee kinderen, tipte de Monkey Platter. Je leest er hier meer over.  Ook Elsbeth Fongers uit Spijkenisse is 35 jaar met drie zoons en heeft ervaring met moeilijke eters. Haar tips: houd het vooral gezellig aan tafel, geef ‘s middags bijvoorbeeld al wat rauwkost of stop ze tijdens het koken vast wat toe. Zo gaat er ongemerkt toch een heleboel naar binnen.

Via twitter kregen we nog meer ideetjes binnen, lees hieronder:

eettips ruth

anonieme tweet eet tips

Heb jij nog tips? Laat het ons weten!

Vorig artikelDe Zwarte Pieten kwestie, wat wordt nu het verhaal?
Volgend artikelEen boeiend interview met Reismeisje Wendy
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in