Tips voor geur- en smaakverlies bij Corona

ginger loveInmiddels ben ik ervaringsdeskundige als het gaat om geur- en smaakverlies bij Corona. Ik vond dat behoorlijk irritant kan ik je zeggen. De basissmaken proefde ik nog wel, maar geen enkele nuance meer. Een hap kaas smaakt als een hap zout, pastasaus was alleen nog zuur en druiven alleen nog mierzoet. Niks ruiken is ook heel vervelend. Normaal rook ik altijd het luchtje van mijn man als hij me knuffelde, nu rook ik niets meer. Ik was er dus op gebrand om zo snel mogelijk mijn geur en smaak weer te herstellen, dus deed ik een oproepje naar tips van mensen die het al terug hadden. In deze blog deel ik de tips voor geur- en smaakverlies bij Corona.

Tips voor geur- en smaakverlies bij Corona

Ik heb op mijn oproepje diverse reacties gekregen. Het goede nieuws is, dat het bij de meeste mensen gewoon vanzelf weer terug komt. Er waren wel een paar uitzonderingen, met name mensen uit de eerste of tweede golf zijn soms hun geur en smaak al meer dan een jaar kwijt. Dat lijkt me echt vreselijk, je gaat dan steeds meer denken dat het nooit meer goed komt. Gelukkig heb ik zelf al zeker 70% van mijn geur en smaak terug en ik hoop dat het helemaal terug komt als ik niet meer verkouden ben. 

Ruiken aan dingen of olie

Een van de meest genoemde tips is toch wel het doen van geurtraining. Dit kan met geuren van producten die je gewoon in huis hebt, zoals douchegel, een luchtje, azijn, mayonaise etc. Er zijn ook speciale setjes te koop voor geurtraining. Er wordt geadviseerd om hier zo snel mogelijk mee te beginnen voor het beste resultaat en minimaal 3 maanden vol te houden als het niet direct helpt. Je koopt zo’n geurtrainingssetje of reuktraining olie oa op deze website of via de website van de KNO

Acupuntuur

Dit advies heb ik nog niet opgevolgd, maar er waren meerdere mensen die baat hadden gehad bij Acupunctuur. Sowieso om je hele lijf na Corona weer in balans te krijgen, maar het schijnt ook specifiek te kunnen helpen bij smaak- en reukverlies. Helaas heeft dit bij de mensen die het al meer dan een jaar kwijt zijn ook niet geholpen, maar ik zou toch zeggen: baat het niet, dan schaadt het ook niet. 

Gember

Wat eveneens heel veel werd genoemd was het drinken van gembershotjes en thee met gember. Dit heb ik wel gedaan. Of het gewerkt heeft durf ik niet te zeggen, maar gember is sowieso goed voor je immuunsysteem dus waarom niet? Ik mengde de gembershotjes vaak met verse sinaasappelsap trouwens, dan is het wat minder sterk. Bij mij ging het vrij snel daarna weer beter, maar dit kan natuurlijk gewoon toeval zijn. 

Munt

Ook zo’n kruid dat makkelijk te krijgen is en mogelijk kan helpen is muntthee met honing. Zowel drinken of om er aan te ruiken. Pepermuntolie om aan te ruiken werd ook genoemd, omdat dit vrij sterk is en je dat dan vaak wel een beetje ruikt. Zo train je je neus en hersenen om steeds meer opnieuw te gaan ruiken. 

Zwartgeblakerde sinaasappels

Deze tip circuleert vooral rond op TikTok. Geen idee of het werkt, maar voor de volledigheid hoort deze er natuurlijk wel bij. Wat je volgens de tip moet doen is het volgende: Bak de sinaasappel in een pan tot hij zwart geblakerd is. Daarna pel je de sinaasappel, haal je het vruchtvlees er uit en bestrooi je dat met wat bruine suiker. Dat eet je op, terwijl het vruchtvlees nog lauwwarm is. Daarna neem je een hap mosterd en wie weet kun je dat dan weer proeven? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit werkt, maar ook hier geldt weer dat het een kleine moeite is en het wellicht dus werkt. 

Supplementen

Er werden ook veel supplementen getipt. Zo werd er geadviseerd om zink te slikken, vitamine D, vitamine K, Vitamine B12, Vitamine C en een supplement met de naam NAC. Nu ben ik zelf niet zo van de supplementen, ik geloof er in dat als je goed en gevarieerd eet, je voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt. Ook al weet ik dat in de supermarktgroenten en fruit allang niet meer de vitamines zitten die er vroeger in zaten, ik geloof toch dat je bij een gezonde levensstijl geen tekorten hoeft te hebben. Ik heb vorig jaar een uitgebreid bloedonderzoek laten doen en daar bleek ook uit dat ik geen tekorten had. Wel was mijn vitamine D aan de lage kant, ondanks dat ik dagelijks een uur buiten kom. Dat ben ik dus nu wel gaan bij slikken. 

Pittig eten

Een andere tip die ik kreeg was het eten van pittige dingen, zoals sambal, peper, gember etc. Pittige proef je namelijk wel en dit zou je smaak weer kunnen “wakker schudden”. Eigenlijk hetzelfde wat je ook doet door aan veel dingen te ruiken. 

Knoflooksoep en uiensoep eten

Dit heb ik wel gedaan, omdat dit lekker zoute soepjes zijn die je wel een beetje een opkikker geven, ook als je weinig proeft. Beide producten zijn natuurlijk vrij sterk van geur ook, dus een grotere kans dat je het een beetje ruikt. Ik rook voor het eerst weer uiensoep toen ik dat aan het maken was. Daarnaast schijnt hier ook quercitine in te zitten, wat gunstig is voor het verloop van Corona als het gaat om benauwdheid. Baat het niet, dan schaadt het niet…

Dit waren mijn tips voor geur- en smaakverlies. Ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben. Bij mij ging de geur en smaak weg op dag 4 en kreeg ik het op dag 8 weer een beetje terug. Het ging wel langzaam en ik ruik nog steeds niet alles op het oude niveau, maar het is niet meer zo storend als in het begin toen ik niks meer rook en proefde. Ik heb goede hoop dat het steeds meer zal herstellen. Meer informatie kun je ook hier vinden.

gonow gembersap

Vorig artikelBezienswaardigheden in Oost-IJsland
Volgend artikelWaar is een zoutlamp van zoutsteen goed voor?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

 1. Allereerst; beterschap! Je bent al herstellende gelukkig. Wat onwijs lief dat je ook nog blogspot schrijft hierover. Knap ook! Hoop je tips niet nodig te hebben, maar zo ja, alvast bedankt.

  Qua oliën voor geurtraining zou ik graag wat aanvullende informatie geven. Sinds 2014 werk ik zelf met pure essentiële oliën van therapeutische kwaliteit van doTERRA. (Ja, het is ook een Multi-Level-Marketing mogelijkheid, daarmee kan deze boodschap puur commercieel overkomen, maar ik hoop dat mensen verder kunnen kijken dan dit.)

  De reden waarom ik dit benoem is dat er veel producten op de markt zijn die al snel “biologisch” of “puur” genoemd mogen worden, want er is geen officiële standaard of wet die deze waarden bepaalt.
  De oliën die mijn gezin en ik gebruiken zijn van hoge, zuivere kwaliteit, zo puur dat de meeste ook ingenomen mogen en kunnen worden. (Als je de vrucht of het kruid normaliter in kunt nemen, dan kan dat ook van deze olie, bijvoorbeeld Lemon, Ginger, Lavender).

  Dit betekent dat er alleen een natuurlijke chemische samenstelling in een flesje zit, bijvoorbeeld Linalol, of Therpenen en zonder pesticiden, zonder conserveringsmiddelen, zonder chemische verdunningen etc.

  De geur gaat rechtstreeks via de neus naar ons limbisch systeem. Hier zijn geuren en herinneringen opgeslagen. Vandaar dat een grote sterk van invloed is op ons humeur, onze mood.

  Persoonlijk vind ik het qua gezondheid belangrijk dat de geuren die ik inademen non toxisch zijn. Of ik nu aan het flesje ruik, een druppel olie in mijn handpalm doe, wrijf en mijn handen over mijn neus en mond plaats, ook wel cuppen genoemd (let op, de olie trekt direct in mijn huid en bloedbaan!) of dat ik de olie in mijn diffuser doe, wat we inademen en gebruiken is dus therapeutisch ondersteunend voor onze gezondheid en absoluut gifstof-vrij. De meeste merken hebben etiketten met tóch een waarschuwingslabel voor bijvoorbeeld brandgevaar.

  De olie die ik gebruik hebben een batchnummer en tot onder ieder flesje, dat je via een website kunt opzoeken, traceren en je ziet het volledige controle en kwaliteit rapport, zodat je verzekert bent van de juiste kwaliteit en puur de olie, géén verdunning. Daarom heeft iedere olie z’n eigen prijs al naar gelang de hoeveelheid en bereikbaarheid van de inhoud dat nodig is om de olie te maken. Lemon is relatief goedkoop en Rose is onwijs kostbaar!

  En zelfs al is de olie waar ik graag mee werk ter ondersteuning van onze gezondheid zo puur, dan is het alsnog van essentieel belang dat je weet wat je kunt doen en gebruiken, want er zijn ook contra indicaties namelijk!
  Bijvoorbeeld mensen die diabetes hebben en Cinnamon olie gebruiken, medicijnen, bepaalde pijnmedicatie en Wintergreen olie worden afgeraden, Citrus oliën zijn phototoxisch, dus nooit uit plastic wegwerpbeker water met olie drinken, maar uit glas, nooit in combinatie met medicijnen, nooit op de huid als het blootgesteld wordt in zonlicht, rekening houden met huisdieren en diffusen, kortom: laat je goed informeren, laat je goed adviseren en voorlichten door een persoon die hierin thuis is.

  Kies voor een goede kwaliteit olie ( samen met advies en begeleiding!) en niet zomaar een (relatief) goedkoop geurtraining setje dat veel chemicaliën bevat als het ook veel beter kan, het gaat om je gezondheid.

  Hoop dat gauw je reuk en smaak weer optimaal is! Fijne dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in