Bezienswaardigheden in Oost-IJsland

bezienswaardigheden oost-ijslandBezienswaardigheden in Oost-IJsland zijn er genoeg, alleen er zijn nog niet veel mensen die ze gezien hebben. Dat is juist leuk, want als je dit deel van IJsland bezoekt, heb je tenminste een uniek verhaal bij thuiskomst. Wie de Golden Cirkel rondrijdt en hier over vertelt, heeft een grote kans dat mensen dit allemaal al eens gezien hebben. Oost-IJsland daarentegen is nog aardig onontdekt en juist daarom een prima regio om te bezoeken als je IJsland bezoekt.

Lees ook: Hotpools bezoeken in IJsland
Lees ook: Rondreis door de Westfjorden

Vanaf het vliegveld naar Oost-IJsland

Oost-IJsland is alleen wel een stukje rijden. Om precies te zijn 8 uur en 19 minuten met de auto als je vanaf het vliegveld Keflavik komt en via Noord-IJsland tot aan Egilsstadir rijdt en zelfs 9 uur en 34 minuten als je via het Zuiden van IJsland rijdt. Dat doe je dus niet in één dag, zeker niet gezien het feit dat de meeste vluchten uit Nederland in de middag of de avond aankomen. Het beste ga je met de huurauto de eerste dag alvast een uur of drie rijden. Je kunt bijvoorbeeld direct doorrijden naar direct door naar Laugarbakki. De volgende dag kun je dan doorrijden naar Egilsstadir in een uur of 6, al dan niet langs een aantal bezienswaardigheden die je in Noord-IJsland vindt. Wil je liever langs de Zuidkust van IJsland rijden, dan kan dat dus ook, je bent alleen een uur langer onderweg.

Tip: stel een prijsalarm in bij Skyscanner voor de goedkoopste vlucht
Tip: huur een auto via Sunny Cars autoverhuur geen verborgen kosten!

Auto huren bij Sunny Cars

Wij huren eigenlijk altijd een auto bij Sunny Cars, omdat je dan zeker weet dat alles goed geregeld is. Heb al twee keer iets gehad in IJsland met de huurauto: 1 x steenslag op de ruit en 1 x een lekke band. Beide keren werd het snel en kosteloos opgelost. Bij de lekke band werd de auto omgewisseld binnen het uur. Zo fijn! Konden we snel onze weg zonder al te veel vertraging weer vervolgen. Toen we de steenslag hadden hebben we 1 telefoontje naar de verhuurder gepleegd, die ons zei dat het bij het inleveren van de auto opgelost zou worden. Dat was ook zo. Dit is voor ons steeds opnieuw een reden om toch weer voor Sunny Cars te kiezen. Zeker als je maar een paar dagen in IJsland bent wil je geen tijdverlies hebben door gedoe met de auto of stress over extra kosten. 

auto huren sunny cars geen gedoe bij pech of steenslag

Bezienswaardigheden in Oost-IJsland

Afhankelijk van via welke kant je Oost-IJsland komt binnen rijden kun je al wat bezienswaardigheden in het Noorden of Zuiden meepakken, maar ik neem Egilsstadir als uitgangspunt om de bezienswaardigheden in Oost-IJsland te bezoeken. Egilsstadir is een aardige plaats vanuit waar je excursies kunt boeken, je hebt er voldoende accommodaties en een supermarkt. Een prima uitvalsbasis dus voor alle hoogtepunten in Oost-IJsland. Dat zijn er best een heleboel. Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt, kun je alle bezienswaardigheden bezoeken. Past het niet, dan zul je keuzes moeten maken.

Egilsstadir

Egilsstadir is een vrij jonge stad, het eerste huis werd hier pas in 1944 gebouwd. Het ligt heel centraal in het gebied, op een kruispunt van allerlei wegen. Restaurants vind je er vooral in de verschillende hotels. Café Nielsen is gezellig en gevestigd in het eerste huis dat in Eglisstadir werd gebouwd. Het is een aanrader voor lunch en diner, maar ook om te overnachten zodat je heel Oost-IJsland van hieruit kunt bekijken. 

Egilstadir ijs huisje

Storud, de groene vallei

Strorud ligt langs weg 94 vanaf Egilstadir. Het is een groene vallei met een aantal blauwgroene meertjes die een lust voor het oog zijn. Aangeraden wordt om hier alleen te wandelen in de zomer bij mooi weer. Er zijn twee routes, die allebei 4 uur duren. De ene is wat moeilijker dan de andere, met meer hoogteverschillen. Je kunt ook de ene route heen en de andere terug doen. Ze starten bij de parkeerplaats aan weg 94.

Borgarfjördur of Bakkagerdi

Bij de bezienswaardigheden in Oost-IJsland hoort natuurlijk ook Borgarfjördur (of Bakkagerdi, dat is hetzelfde), wat ligt aan de fjord Borgarfjördur Eystri. Vlakbij vind je het haventje Borgarfjarðarhöfn met daarbij de vogelrots Hafnarhólmi. Hier kun je in de maanden mei-augustus papegaaiduikers zien. De berg Dryfjöll op de achtergrond geeft een mooi uitzicht en ook Alfaborg (elfenburcht) kun je beklimmen voor een heel mooi uitzicht, via een voetpaadje.

papegaaiduiker ijsland op gras

Fjardarheidi hoogvlakte met prachtig uitzicht

Fjardarheidi is een hoogvlakte tussen Egilstadir en Seydisfjordur en heeft belachelijk mooie uitzichten. De Fjardará is een rivier met een heleboel watervallen zoals Háifoss (prachtig uitzicht over Seydisfjordur, Ragnarfoss, Skútafoss, Efri Udafoss, Gufufoss. De één nog indrukwekkender dan de andere, je moet hier zeker langsrijden als je in de buurt bent. Hij past zeker in de lijst met bezienswaardigheden in Oost-IJsland.

Hot pool Laugarfell

Op ongeveer een uur rijden van Egilstadir vind je de hot pool Laugarfell. Je moet helaas wel dezelfde weg terug. De warmwaterbron is 34 graden en 70 cm diep. Het is een redelijk grote hot pool, er passen ongeveer 25 mensen in. In de omgeving zijn mooie watervallen te vinden, wandelpaden en wie geluk heeft kan er rendieren zien. Er is tegenwoordig ook een hotel waar je kunt overnachten. Dit moet je ruim van te voren boeken, want het is erg populair. Ik probeerde in januari te boeken voor mei en dat was al niet meer mogelijk. Op TripAdvisor alleen maar positieve reacties over dit hotel en deze prachtige plek.

Hallormstadarskógur bos in Oost-IJsland

Hallmorgstadarskórgur is er ook eentje voor de bezienswaardigheden in Oost-IJsland. Wie al eens in IJsland is geweest is het vast opgevallen: bomen zie je bijna nergens. Toch zijn ze er wel, want in de Oostfjorden staat het grootste bos aan de oever van de rivier de Lagaflfjót. Er is een camping in dit bos en je kunt er natuurlijk wandelen. Eèn van de wandelingen voert naar de Lambàfoss waterval, je doet daar ongeveer 40 minuten over voor de heen- en terugweg. (links naast het zwembadje omhoog, bij de splitsing kun je zowel links of rechts, want je loopt een rondje) Het is een mooie omgeving en leuk om te bezoeken.

Hengifoss waterval

IJsland is natuurlijk het land van de watervallen, en als je bezienswaardigheden in Oost-IJsland gaat opzoeken kom je al snel de Hengifoss waterval tegen. Deze waterval is 120 meter hoog en ligt naast het Lagarfljót-meer en tegenover Hallormsstaðarskógur. Het meest indrukwekkende zijn de verschillende lavalagen die je ziet. Het pad ernaar toe schijnt pittig te zijn, ik las ergens dat maar 30% van de mensen de waterval uiteindelijk bereikt. Dat komt doordat je en snel stromende rivier moet oversteken en een smal afbrokkelend pad over moet op het laatste stuk. Hier kun je daar meer over lezen. Gelukkig kun je ook van een afstand al mooie foto’s van de waterval maken. In totaal is het maar 2 km en je doet er ongeveer 1,5 uur over. Eerder op de route kom je trouwens een andere waterval tegen, de Litlanesfoss.

Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is een dorp met ongeveer 700 inwoners. Veel ervan zijn Noors, je ziet ook veel gekleurde Noorse huisjes. Hier komen de schepen aan, voor veel mensen is Seyðisfjörður dus de eerste kennismaking met IJsland. Doordat het dorp omgeven wordt door hoge bergen, is de zon hier midden in de winter niet te zien. Vanuit Egilstadir is de weg naar Seyðisfjörður één van de meest spectaculaire, de views zijn werkelijk fantastisch. Een bekende bezienswaardigheid in Seyðisfjörður is de Bláa kirkja (het blauw kerkje) met het regenboogpad ervoor. Op instagram stikt het van de foto’s hiervan. Verder zit er een camping, een herberg, hotels een zwembad en een bioscoop. Je schijnt er ook lekker te kunnen eten, bijvoorbeeld bij Bistro Skaftell of Nordic Restaurant (behorend bij hotel Aldan). Ook Sirkus schijnt de moeite waard te zijn. Slapen deden wij in Hotel Snaefell, een schattig oud hotelletjes met lieflijk ingerichte kamers. Aanrader!

Seydisfjordur

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotel Snaefell seydisfjordur

 

Vök Baths, baden in de Oostfjorden

Dit zwevende zwembad is nog niet zo lang open, maar wel een aanrader. Het is het mooiste natuurbad in de Oostfjorden en beduidend minder druk dan de Blue Lagoon in de buurt van Reykjavik. De entreeprijs van Vök Baths is ongeveer €37, wat je nog kunt upgraden naar een duurder ticket van €45 (met extra drankjes) of nog duurder voor €60 (met drankjes en wat hapjes). Ze zijn dagelijks open, zowel in de winter (maar dan iets andere tijden) als de zomer. Het is 9 minuutjes rijden met de auto vanaf Egilstadir.

Vok baths egilstadir

Mjóifjördur fjord

Mjóifjördur is een prachtige lange smalle fjord met allerlei watervallen, zoals Klifsbrekkufossar en andere aan het einde van het fjord. Ook in de Hofsá rivier zijn watervallen. Het is een prachtige route, maar zeker als het glad is wel gevaarlijk vanwege de 18% helling. Niet overslaan! In Brekka zit een restaurant en hotel.

Páskahellir cave

Bij het plaatsje Neskaupstadur kun je mooi wandelen naar de grot Páskahellir. Vroeger stonden hier bomen, maar deze zijn weggevaagd door lava na een vulkaanuitbarsting. De vertaling van Páskahellir betekent Paasgrot. De wandeling is maar 15 minuutjes. Aan het einde kun je met een houten trap naar beneden in de grot, waar je wel voorzichtig af moet gaan.

Helgustadir groeve

In dit plaatsje vind je ook een bezienswaardigheid in Oost-IJsland, namelijk de dubbelspaatgroeve. De mijn is bereikbaar via een smal voetpaadje dat links van de weg bij een smalle parkeerstrook bij een informatiebord 400 meter na het riviertje Helgustadaa begint. Het is maar 15 minuutjes lopen de moeite waard. Binnen ligt trouwens een geocache schat, hiervoor moet je echter wel een laddertje af die in een watervalletje ligt. Je wordt zeiknat. Op instagram kun je foto’s vinden van mensen die dat gedaan hebben via de hashtag #helgustadir

Stödvarfjördur stenenmuseum en bijzondere overnachtingsplek

Dit vissersplaatsje heeft een heel mooi stenenmuseum “Petra’s stonemuseum” waar veel mensen enthousiast over zijn. Je kunt er ook bijzonder overnachten in een kerkje dat blauw-wit geverfd is: Kirkjubaer Guesthouse. Het heeft een schitterend uitzicht over het fjord. Van binnen ziet het er wat studentikoos uit. Je kunt bedlinnen huren of je eigen slaapzak meenemen. Overnachten kost ongeveer €50. Er is een klein keukentje, toilet en een douche, maar je moet deze wel delen met de andere gasten.

Berufjördur kerkje en museum

In Berufjördur zou je even kunnen stoppen om het kerkje te bezichtigen. Er naast is een klein museum met boeken gereedschap. Verder is dit plaatsje niet zo heel interessant, dus alleen stoppen als je de tijd er voor hebt.

Öxi-Pass en watervallen

De Öxi-Pass is een steil weggetje tussen Berufjördur en Skridaldalur. Niet geschikt voor caravans, want het hellingspercentage is groot. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen: Folaldafoss is daarvan de grootste. Wie liever langs de kust rijdt, neemt dus niet de bergpas maar neemt de 50 km lange kustroute langs de fjorden. Bij Reydarfjördur kun je nog afslaan naar Neskaupstadur, wat vooral leuk is bij helder weer vanwege de uitzichten.

Djúpivogur

Djúpivogur is een oud vissersplaatsje met een museum, restaurant en een winkeltje: Langabúð. Een prachtig rood houten huisje in een mooi IJslands landschap. Volgens de reacties op tripadvisor is het restaurant geen aanrader, maar het museum wel. Buiten vind je tientallen enorme eieren op sokkels, die daar geplaatst zijn door een kunstenaar. Vanuit Djúpivogur kun je ook een boot nemen naar het eiland Papey om papegaaiduikers te spotten in de maanden juni-augustus.

Lees ook: De mooiste plekken in IJsland

Djúpavogskörin hot pool

Een hot pool in the middle of nowhere is altijd het leukst. Djúpavogskörin ligt slechts 100 meter van de ringweg vandaan en 2 km van Djúpivogur. Het is een aangelegd mini badje wat natuurlijk wordt verwarmd. Er passen ongeveer 8 mensen in. Het ligt een beetje verscholen achter een heuvel, waardoor je het niet kunt zien vanaf de kleine parkeerplaats. Toch ben je slechts enkele meters verwijderd van deze prachtige plek om te baden. De GPS coördinaten vind je hier.

Djúpavogskörin hot pool

Lónsöræfi natuurgebied in Oost-IJsland

Lónsöræfi is een natuurgebied in zuidoost IJsland. Het gebied is het resultaat van vulkaanuitbarstingen die daar zo’n 3 tot 5 miljoen jaar geleden hebben plaatsgevonden, waarna gletsjers er in de laatste ijstijd diepe kloven en dalen in hebben uitgeschuurd. Je kunt hier de Lónsöræfi trail lopen, een 85 km zware tocht die niet overal goed aangegeven staat en je dus alleen met een ervaren gids moet doen.

Stafafell kerkje

Niet zo heel bekend op weg naar de Oostfjorden vanuit het Zuiden is Stafafell, maar als je er langs komt is het kerkje wel een reden om dit te bezoeken. Er is een boerderij waar je kunt overnachten en de uitzichten vanaf de weg zijn zo mooi dat je wel elke 5 minuten kunt stoppen voor een foto.

Almannaskard pas met prachtig uitzicht

Almannaskard is een pas tussen de bergen, die je alleen via de Oostkant kunt bereiken. Je kunt ook via de tunnel rijden, maar dan mis je de waanzinnige uitzichten die je bij helder weer ziet. Aan jou de keus welke route je rijdt. Het hellingspercentage is wel 16%, waardoor deze route niet geschikt is voor caravans.

Stokksnes voor zeehondjes

Stokksnes ligt zo’n 23 minuutjes van Höfn vandaan. Voor de kust liggen kleine eilandjes waar je zeehonden kunt zien, ze zijn er bijna altijd. Om er te komen rijd je bij het NAVO radarstation rechtsaf 6 km de weg af. Het laatste stukje naar het strand moet je lopen. Vlakbij vind je ook de Vestrahorn, een heel fotogenieke plek. Als je geluk hebt, lopen er paardjes in het ochtendlicht. Het is ook wel echt de moeite waard om er rond zonsopgang te gaan kijken. 

vestrahorn

 

 

 

 

 

 

 

 

vestrahorn paardjes

 

Hoffell hot tubs

Op ongeveer 15 km van Höfn vind je Guesthouse met natuurlijk verwarmde hot tubs: Hoffell. Baden met een spectaculair uitzicht vind ik nog altijd het allerleukste in IJsland. Helaas zijn ze niet gratis, je betaalt ongeveer €7,50 (cash!) voor een bezoek aan deze hottubs. Dat lijkt wat veel, aangezien je op veel plekken ook gratis in hot pools terecht kunt, maar hiervoor worden ze wel onderhouden. De reacties op TripAdvisor zijn wat wisselend. Open van 10 uur ‘s morgens tot 21.00 uur.

Vorig artikelCorona, van dag tot dag
Volgend artikelTips voor geur- en smaakverlies bij Corona
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in