Weet je zeker dat je goed verzekerd bent?

Ziekenhuis foto DeniseTegenwoordig zijn er veel verschillende verzekeringen die wij kunnen afsluiten, maar wanneer weet je of je goed verzekerd bent. Er zitten namelijk soms wat kleine lettertjes in het contract en uitzonderingen. In deze blog zullen we de verschillende verzekeringen behandelen en waar je op moet letten. 

Zorgverzekering

Een verzekering die voor elke Nederland verplicht is om te nemen is een zorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar heeft hetzelfde basispakket omdat deze verplicht is, maar de aanvullende zorgkosten kunnen verschillen en met name ook de prijs die hiervoor betaald wordt per maand. Het is daarom raadzaam om het vergelijken zorgverzekering zorgvuldig te doen. Op deze site kun je precies zien wat de verschillen per zorgaanbieder zijn. Naast de premie die we maandelijks voor onze zorg betalen, hebben we in Nederland ook een eigen risico. Dit is vanaf 385 euro en kan je zelf verhogen tot 800. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager je maandelijkse kosten zullen zijn. Wanneer je eigen risico hoog is, betekent dit automatisch ook dat je de eerste zorgkosten uit je eigen zak moet betalen. Wanneer je je zorgverzekering 2023 gaat bepalen is het goed om na te denken over de zorg die je aankomend jaar misschien nodig kan hebben. Wat er in het basispakket zit wordt door de overheid bepaald. Op het moment zit er in het basispakket de kosten van de huisarts, ziekenhuis, psychiater en apotheek. Aanvullende zorgkosten kunnen dus meeverzekerd worden of gaan van het eigen risico af.

Polissen

Ook hoort er bij een zorgverzekering polissen. Deze worden elk jaar vervangen, hierdoor kan je kijken of ze nog aansluiten bij de wensen die je hebt. De bekendste drie polissen die we in Nederland kennen zijn de natura, budget en restitutiepolis. Bij een restitutiepolis bepaal je helemaal zelf welke zorgverlener jouw helpt. In het geval van een naturapolis heeft de verzekeraar een aantal zorgverleners uitgekozen en contracten hiermee afgesloten. In het geval dat jij zorg nodig hebt, mag je zelf uit de selectie zorgverleners kiezen. Budgetpolis heb je geen recht op het kiezen en wordt de zorgverlener door de verzekeraar gekozen. In dit geval kan je er ook voor kiezen om naar een andere zorgverlener te gaan, maar deze wordt dan niet vergoed door je zorgverzekeraar. Kies dan goed welke polis geschikt is voor jou en jouw situatie.

Denk goed na wanneer je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten. Vergelijk zorgverzekeringen met elkaar en bepaal hoe hoog jij je eigen risico wilt hebben. Denk ook goed na over de verschillende polissen en welke het beste van toepassing is. 

Vorig artikelBaby shoot om de mooiste herinneringen voor altijd te bewaren
Volgend artikelHet vetste spel voor de zomer van 2022
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in