Vaccineren: wat ik koos en waarom

Fee cbIk kreeg de laatste tijd veel vragen over waarom ik mijn kinderen later heb ingeënt dan het schema van de Rijksoverheid zegt. Daarom heb ik besloten dit met jullie te delen.

Sterre heb ik gewoon volgens het schema van het consultatiebureau ingeënt. De eerste vaccinatie met 1 maand en dan steeds het schema gevolgd. Sterre kreeg vrij snel na de eerste vaccinatie eczeem over haar hele lijf. Ik ging op dieet, het werd minder, maar verdwijnen deed het nooit. Later kwamen we er achter dat ze allergisch is voor alle soorten vis. Ze krijgt dan pukkels over haar hele lijf, alsof ze zo in de brandnetels is gevallen. Dit is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.

In die tijd las ik wel eens stukken over vaccinaties op diverse websites. Over dat er toch ook een hoop bijstoffen in zitten en kinderen daar soms allergieën van zouden kunnen krijgen. Dit zijn geen wetenschappelijk onderbouwde websites, dus of dat echt zo is weet ik niet. Maar het zette me wel aan het denken.

Vooropgesteld: ik vind vaccineren reuze belangrijk. Dankzij ons vaccinatieprogramma overlijden er nog maar heel weinig kinderen aan diverse ziektes. Af en toe is er in de zogenoemde Bible Belt een epidemie van een ziekte als polio of mazelen. En hoewel het percentage dat overlijdt klein is, denk ik toch altijd weer: het zal je kind maar zijn…

Ik wil dus wel vaccineren, maar tegelijk vind ik het ook ontzettend sneu om zo’n klein babytje van slechts 4 weken oud bloot te stellen aan de inhoud van een vaccinatie. Een dilemma dus. Na wat research kwam ik er achter dat omringende landen, waaronder België, niet zo vroeg vaccineren als wij in Nederland. Dit deed mij besluiten het ook uit te stellen.

Ik heb er voor gekozen om mijn andere 3 kinderen dus pas in te enten vanaf dat ze 6 maanden zijn. Ook laat ik minimaal 3 maanden tussen de verschillende prikken zitten. Zo heb ik het gevoel dat hun lijfje meer tijd krijgt om te herstellen van elke injectie. Dat is een gevoel dus hè, geen waarheid. Dat wil ik toch steeds weer benadrukken.

Het kan uiteraard toeval zijn, maar Yuren en Lenthe hebben geen last van allergieën. Voor Fee is het nog te vroeg om dat te zeggen. Het sterkt mij wel in het gevoel dat dit latere inenten voor ons gezin de beste keuze is. Het voelt ook goed om de eerste vaccinatie voor de winter te doen. Een periode waarin de meeste virussen de kop op steken en de weerstand van veel kinderen wat minder goed is.

Lenthe heb ik voor de mazelen eerder ingeënt dan ik van plan was. Dat kwam, omdat er net een mazelen epidemie was in Nederland toen wij op vakantie zouden gaan. Je weet op een camping niet of er wellicht mensen in de buurt staan die uit streken in Nederland komen waar deze ziekte veel voor komt, omdat ze niet vaccineren. Om die reden vond ik het toch te gevaarlijk om het risico te nemen. Mazelen is een ziekte die je prima kunt doormaken. Je bent er wel heel ziek van. Soms zijn er gevaarlijke complicaties. Het meest enge vind ik SPPE. Een complicatie van de mazelen die soms pas na 15 jaar de kop op steekt. Dan is er niets meer aan te doen en overlijdt het kind.

Wil je meer lezen over wel of niet vaccineren en de gevolgen? Laat je goed voorlichten. Elke keuze is prima, als je deze maar weloverwogen maakt en weet waar je voor kiest. Veel informatie vind je in deze blog en in dit artikel van Borstvoeding.com.

Wat heb jij gekozen of ga je kiezen? En waarom?

Vorig artikelZo organiseer ik het huishouden met 4 kinderen
Volgend artikelWaarom Leeuwarden heel leuk is, ook mét kids!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

6 REACTIES

 1. Wij hebben de kids eigenlijk volgens het normale schema ingeënt. Ik ben ook al vaker aangesproken door andere ouders om bepaalde vaccinaties (waaronder natuurlijk BMR) niet te doen, wegens bijwerkingen. Ik vind het ook wel heftig…de jongste is bijna een week ziek geweest door de DKTP vaccinatie van vorige week. Maar ik ga er toch vanuit dat het huidige vaccinatiebeleid wel ergens op gebaseerd is. En dat verhaal van die epidemieën vind ik inderdaad ook belangrijk.

 2. De twee informatiebronnen die je hebt toegevoegd aan je link zijn beide afkomstig van/(mede) geschreven door Kata Ottaovay, werkzaam bij het rivm.
  Tip; lees ook de reacties die onder het blog van “gevolgen van niet vaccineren” geschreven zijn onder de knop: “oudere reacties/zolder comments”.

 3. Wij hadden de oudste ook echt op het CB schema qua prikken. Bij de jongste bewust veel tijd tussen de prikken, inderdaad om het lijf wat meer rust te geven. Is goed bevallen. De prik van veertien maanden heeft hij net pas gekregen met achttien maanden, we doen het rustig aan, maar hij krijgt ze wel.

 4. Ik vaccineer niet omdat de kans op complicaties of overlijden groter is bij vaccineren dan bij het de ziektes. Jaarlijks overlijden 4 tot 10 kinderen aan het vaccineren en 0 aan de ziektes. Ziektes verbannen door de vaccins? Nee, ze geven maar bescherming van 5 tot 15 jaar. Dus wij als volwassenen kunnen het gewoon weer krijgen/overbrengen. En dat gebeurt ook niet. Mijn kinderen zijn super gezond en nog nooit ziek geweest. Super immuunsysteem!

 5. Mooi dat je mensen zelf hun keuze laat maken en laat verdiepen.
  Informeren is het beste wat ouders kunnen doen.
  Begin al eens bij de professionele bijsluiters van de RIVM en de meldingen van bijwerkingen bij het Lareb.
  Bij ons kwam van uitstel afstel.
  Onze jongsten zijn niet gevaccineerd.

 6. Wat goed dat je hier over schrijft. Mijn oudste zoon van nu zes heb ik volgens schema met 2 maanden zijn eerste prik laten geven en hij is daar echt een huilbaby van geworden. Dagen en nachten liep ik met een ontroostbaar kindje rond, terwijl hij tot dan rustig werd zodra ik aankwam. Nog steeds is hij snel overprikkeld en hypergevoelig. De zoon erna heb ik iets later laten geven en die had er dusdanig last van, dat we nu voor mijn dochter (die net zes weekjes jonger is dan jouw Fee) ook besloten hebben nog langer te wachten. Ze heeft vorige week haar eerste prik gehad, bijna vijf maanden oud. Ze was toen al eens zelf verkouden geweest en is daarvan zelf hersteld. Ook is ze fysiek zo sterk dat ik dacht dat ze het nu aan zou kunnen en het is inderdaad heel goed gegaan. Het enige wat ik merk is dat ze vaker schrikt of het gevoel heeft te vallen, terwijl dat niet echt nodig is. Zo’n verschil kun je nu ook goed zien natuurlijk, als een kindje twee maanden oud is, ken je hem of haar nog maar net. Ik raad elke ouder aan om verder te lezen dan de folder van de overheid en er goed over na te denken. Kijk bijvoorbeeld ook eens op http://www.vaccinvrij.nl en http://www.vaccinatieraad.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in