Veilig en handig op het strand met de KiGo Smartwatch

kigo smartwatchesVorig jaar was ik in Scheveningen naar het strand. Ik zag hoe een moeder op haar telefoon bezig was, terwijl haar peuter er vandoor ging. De peuter liep achter elkaar door, in enkele seconden was ze al een flink stuk bij haar moeder verwijderd. Op het moment dat de moeder opkeek en ontdekte dat haar kindje verdwenen was, raakte ze in paniek. Ze keek rond, zag niks en rende als een gek de strandtent in die vlakbij was. Ik hield de peuter nauwlettend in de gaten en de moeder trouwens ook. Terwijl de moeder in paniek aan mensen vroeg of ze haar kind hadden gezien, liep te peuter nog steeds rechtdoor. Op dat moment besloot ik de moeder te vertellen waar haar kind was, opgelucht rende ze naar haar toe. Zowel de moeder als ik hadden die dag iets geleerd, denk ik.

Het slimme idee van Vodafone

Vorige week stuurde Vodafone een persbericht rond over de Vodafone Kinderbrigade. Met bovenstaande situatie in mijn achterhoofd was ik meteen geïnteresseerd. Hoe fijn zou het zijn als je een kind kunt traceren op het strand, als het even aan je aandacht ontsnapt! Bovendien was er nog een ander probleem op het strand in Zeeland. Er is daar een strand bij Domburg waar veel toeristen zijn, maar geen bereik. Het ligt vlakbij de Belgische grens, dus mensen schakelen vaak over op een buitenlands netwerk, de duinen zijn te hoog om het signaal op te vangen en het is beschermd natuurgebied. Netwerkpalen in de grond slaan kon dus niet. 

Vodafone heeft nu de technologie die ze gebruiken voor drukke plekken, zoals de Amsterdam Arena en het stations, ingezet op het strand. Het resultaat zijn honderd mini zendmastjes die met elkaar verbonden zijn. Als je dan 112 moet bellen of je wil een Whatsappje ontvangen is dat geen probleem meer.

yuren horloge kigosterre op kigo watch

De Kinderbrigade

Nu het laatste strand nu ook bereikbaar is, is Vodafone gestart met de KinderBrigade. Dit is een service waarmee kinderen in de gaten gehouden worden door de KiGo Smartwatch. Een slim horloge van een Nederlandse startup wat je kind om zijn of haar pols kan dragen en waarmee gecommuniceerd kan worden. Via een app is de ouder altijd op de hoogte waar het kindje is. De KiGo Smartwatch is gemaakt voor kinderen tussen 5 en 10 jaar, maar het kan ook gebruikt worden bij jongere kinderen om ze te traceren. 

In Domburg konden 100 kinderen per dag gratis het horloge voor een dag uit proberen. De KinderBrigade is opgezet met een lokale kustwacht zodat zowel de ouders als de kustwacht een oogje in het zeil kunnen houden. Afgelopen maand zijn wij een lang weekend naar Domburg geweest om met dit met de kinderen te doen en dat was erg leuk!

 

Ervaring met de KiGo Smartwatch

Ik ben heel enthousiast over de KiGo Smartwatch en het concept erachter. Wel vind ik dat je goed moet weten dat het gaat om een stukje EXTRA veiligheid. Het is absoluut niet bedoeld om lekker de hele dag op je telefoon te facebooken, omdat je je kinderen toch weer kunt traceren. Dat wil ik echt gezegd hebben, want het strand is vol gevaren en je moet als ouder je kinderen iedere seconde in het vizier hebben. Desondanks is het toch een extra veiligheidsmiddel voor het moment dat je per ongeluk toch even je kind uit het oog zou verliezen.

Daarnaast is het gewoon leuk, zeker voor de wat oudere kinderen. Zij snappen al goed hoe het werkt en kunnen met je communiceren door middel van appjes.

emoji sturen

Hoe werkt het?

Eerst meld je je bij de Reddingsbrigade naast Strandtent de Stenen Toko in Domburg. Hier moet je een formulier ondertekenen zodat de smartwatches aangemeld konden worden. Dit duurt even, zeker een minuut of 5. In de tussentijd kregen onze kinderen toffe Kinderbrigade t-shirtjes en een frisbee. Ik downloadde de app Loox en zodra de Smartwatches waren aangemeld kon ik ze dmv een QR-code aanmelden in de app. Nu konden we gaan communiceren. Dat werd natuurlijk veelvuldig door de kinderen gedaan: ik kreeg het ene icoontje na het andere.

Na de uitleg gingen we het strand op. De kinderen gingen lekker spelen, het werd nog zonnig ook en we waren blij met de blauwe Vodafone Kinderbrigade t-shirtjes, waardoor we de kinderen extra goed in de gaten konden houden. Uiteraard hadden we geluk dat er die dag geen andere kinderen waren met dit shirt, want dan was dat een stuk lastiger geweest.

Toen we gingen lunchen bij de Strandtent, stuurde ik ze een icoontje met een mes en vork. De kinderen kregen dmv een hoge pieptoon te horen dat er een berichtje was en begrepen meteen dat we gingen eten. Ze kwamen ons gelijk opzoeken. Fee hadden we trouwens geen horloge gegeven, zij is echt nog te klein en bleef gewoon bij ons in de buurt.

juut paalhoofd domburg

Kritische puntjes

Hebben we dan helemaal geen kritiek? Jawel… Het is een startup, en dat betekent dat er nog wel wat dingen zijn die verder ontwikkeld moeten worden.

Zo vind ik het traceren van de locatie waar de kinderen zich bevinden nog niet nauwkeurig genoeg.

Een ander lastig puntje was dat het horloge van Yuren al na een paar uur leeg was, en je dan ineens geen verbinding meer hebt. Dat zal maar net op het moment zijn dat je een kind kwijt bent: toch lastig! (ook daarom geldt: houd je kind ten alle tijde in de gaten, ook met een KiGo watch om) De andere horloges bleven het wel doen tot we weg gingen, maar goed, dat weet je niet van te voren.

Het scannen van de QR code ging ook niet heel makkelijk. Je moet de KiGo buiten aanmelden, maar het scannen van de code lukte alleen binnen. Je moet het even weten…

vodafone kinderbrigadepromotieteam kinderbrigadeConclusie

Al met al denk ik dat het een heel leuk concept is, wat zeker verder ontwikkeld kan worden voor betere resultaten. Als de locatie nauwkeuriger is en de batterijduur langer denk ik dat de KiGo Watch zeker een stukje extra veiligheid geeft op het strand. Ondanks dat: altijd blijven opletten! Daarnaast is het gewoon heel leuk om te kunnen communiceren met de kinderen als ze aan het spelen zijn. Even een contact momentje, of ze laten weten dat er wat te drinken of eten is.

Meer informatie vind je ook op de website van Vodafone.

locatie kids vinden kigo

Vorig artikelOrigineel kraamcadeau? Een naampuzzel of naamlamp natuurlijk!
Volgend artikelRisotto met burrata en kerstomaatjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in