Waar komt de adventstraditie vandaan?

adventskalender-marjan-van-zeyl-hipenhotAl jaren starten wij op 1 december met het aftellen naar kerst door middel van een adventskalender. Soms koop ik zo’n papieren, zoals dit jaar die van Marjan van Zeyl. De kinderen vinden het heel leuk om iedere ochtend een vakje open te maken. Een paar jaar terug kocht ik een keer zo’n leuk houten ladenkastje met vakjes. In ieder vakje stoppen wij nu een klein cadeautje of iets te snoepen. Voor de kinderen is dat helemaal een groot feest om open te maken elke dag. De spanning om welke verrassing er in het laadje verstopt zit doet ‘t ‘m. Maar waar komt de adventstraditie vandaan? In deze blog leg ik het uit.

Lees ook: Maak een adventsdoos voor iemand anders

Waar komt de adventstraditie vandaan?

Laatst vroeg ik me af, waar die adventstraditie nu eigenlijk vandaan komt. Dus ik ging op zoek. Het blijkt een Christelijke traditie te zijn die stamt uit de 19e eeuw. De aanloopperiode naar Kerst heeft de naam advent gekregen. Het is afgeleid van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden Christenen zich voor op de Kerstdagen, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht. (bron: Wikipedia)

Wanneer begint het?

En toen kwam er iets wat ik nog niet wist. Namelijk dat officieel de adventsperiode start op de zondag die tussen 27 november en 3 december ligt! De advent wisselt dus van lengte en start niet per se op 1 december, zoals ik altijd dacht.

Adventskrans

In sommige landen wordt er gebruik gemaakt van een adventskrans. Dit is een krans met in ieder geval 4 grote kaarsen, die verwijzen naar de 4 zondagen die in de adventsperiode zitten. Voor alle andere dagen is er een kleinere kaars. Elke dag vanaf de eerste adventszondag. Ook best een sfeervolle traditie. Leuk om met de kinderen te maken, zo’n adventskrans!

adventskalender stempels

Adventskalender

Ben jij nog op zoek naar een bijzondere adventskalender? Maak er eentje zelf, en laat je inspireren door Pinterest. Of koop ‘m bij Uit ‘t Noorden (zo’n leuke van stof, ieder jaar opnieuw te gebruiken, de zakjes kun je omkeren en dan worden ze een dier), Regenboogschaap, diverse via bol.com zoals deze mooie Duitse plaat, Marjan van Zeyl, een mooie houten, die je ieder jaar opnieuw zelf kunt vullen (en versieren) in de vorm van een kerstboom of gewoon mooi vierkant of deze ontzettend leuke met mini-stempels.

adventskalender-fabelab

Heb jij nog een tip?

Heb jij een mooie adventskalender gevonden of gemaakt? Deel het met ons en laat je reactie inclusief link achter. Mag ook als je een mooie adventskalender verkoopt die hier niet is genoemd!

adventskalender hout

Vorig artikelMandarijnen-kruidnootjes Skyr
Volgend artikelSintcadeautjes voor mama’s
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

4 REACTIES

  1. In Duitsland doen ze heel veel aan advent, wist ik ook niet tot ik er woonde. Duitse kinderen krijgen allemaal een adventskalender met chocolaatjes of speelgoed.

  2. De adventskalender met elke dag een verhaaltje bij het luikje zijn ook erg leuk. Wel lastig te vinden. Bij het boek Maria’s Kleine ezeltje hoort ook zo’n kalender. Wel voor wat oudere kinderen maar erg fijn om elke dag samen het verhaal van jozef en Maria Te lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in