6 tips voor originele kraamcadeautjes

originele kraamcadeautjes moulinOriginele kraamcadeautjes zoeken, dat wordt steeds moeilijker. Dankzij het wereldwijde web kan iedereen met een paar zoektermen hippe kraamcadeautjes vinden. Je bent al snel niet meer origineel. De grote vraag is alleen: willen newborn mama’s wel originele kraamcadeaus? Of hebben ze liever praktische kraamcadeaus of zelfgemaakte kraamcadeaus. Wat willen die mama’s eigenlijk? Ik zocht het uit. In deze blog lees je wat mama’s het liefste willen als kraamcadeau en geef ik 6 tips voor originele kraamcadeautjes en bijzondere kraamcadeautjes.

Lees ook: Leuke gepersonaliseerde cadeautjes voor baby’s
Lees ook: Een mooie kist vol dierbare herinneringen

Welke kraamcadeaus willen mama’s?

Zoals gezegd is het best ingewikkeld om originele kraamcadeautjes te vinden. Voor iemand die voor het eerst mama wordt is het sneller goed dan voor iemand die bevalt van een tweede, derde, vierde of misschien wel vijfde kindje. Waar je bij de eerste nog compleet bleu bent en geen idee hebt van wat er allemaal te koop is op baby- en kindergebied, is dat bij een volgende baby al heel anders. Inmiddels heb je alle mama-tijdschriften zoals de Kek Mama en de Ouders van Nu wel gelezen en ben je goed op de hoogte van wat er in de wereld te koop is.

6 tips voor originele kraamcadeautjes

Toch zijn er wel wat overwegingen die je de revue kunt laten passeren. Hieronder vertel ik je welke keuzes je kunt maken. Ik geef steeds een aantal voorbeelden, zodat je een idee hebt wat ik bedoel en alvast geïnspireerd raakt om een bijzonder kraamcadeau te verzinnen.

Voor wie is het cadeau?

Als eerste is het belangrijk om te bepalen of je een cadeau wil kopen voor het kindje, de mama of voor allebei? Meestal zijn originele kraamcadeautjes voor het kindje, maar het kan ook leuk zijn om juist iets te kopen voor de mama of voor allebei. De mama heeft immers het zware werk gedaan! Als je iets voor de mama wil kopen, kun je denken aan iets lekkers te eten of drinken (bijvoorbeeld een reep echt lekkere chocola), een flesje wijn (want wijn drinken mag immers weer na de zwangerschap), een bon voor sushi (want ook rauwe vis mag weer), een pakket met allerlei etenswaar die je tijdens de zwangerschap niet kunt eten zoals carpaccio, sushi, champagne, leverworst, enz) of een mooi sieraad.

originele kraamcadeautjes chocola

Wat mag het kosten?

Welk budget heb je in gedachten voor het cadeau? Gaat het om je zus of een goede vriendin die bevallen is, dan zul je daar meer aan besteden dan wanneer het een kraamcadeautje voor een collega of een buurvrouw is. Gelukkig is er voor ieder budget een origineel kraamcadeautje te verzinnen, dus het budget maakt eigenlijk niet uit. Een kleinigheidje kan bijvoorbeeld ook weer een reep chocolade zijn, een lief rompertje, een mama-tijdschrift of een flesje wijn (want dat mag immers weer). Wil je iets duurders, dan kies je bijvoorbeeld een mooi wiegdekentje, of een sieraad.

originele kraamcadeautjes diversen

Persoonlijk of algemeen?

Voor een cadeautje voor je beste vriendin of je zus of broer wil je waarschijnlijk iets persoonlijks kiezen. Denk bijvoorbeeld aan iets met de naam van het kindje erin gegraveerd, zoals een armbadje of een bestekje met eigen naam. Is het cadeau voor een vage kennis of een collega, dan volstaat een wat meer algemeen cadeau, zoals een mooi prentenboek. Een cadeautje met een naam kun je bijvoorbeeld eenvoudig online bestellen via Drukland.nl.

originele kraamcadeautjes lovy's armbandje

Een kwestie van smaak

Pas op met kleertjes als je niet zeker weet of het de smaak is van degene die het cadeau krijgt. Je kunt een jurkje of truitje nog zò schattig vinden, iemand kan een totaal andere smaak hebben en het dus ooit dragen. Zo kreeg ik zelf ooit een matrozenpakje wat de gever echt geweldig vond (sorry als diegene meeleest…!), maar ik vond het echt afschuwelijk en heb het mijn kind nooit aangetrokken. Smaken verschillen echt, dus wil je iets geven voor de babykamer of iets van kleding, stem dan vooraf even af of de ontvanger het ook echt leuk vindt. Dit kun je doen door wat fotootjes te sturen en te vragen wat hem of haar aanspreekt bijvoorbeeld.

Wat kun je er mee doen?

Bedenk ook vooraf welke functie het cadeau heeft. Sommige mensen zijn heel blij met een praktisch cadeau dat ze kunnen gebruiken, anderen willen liever iets duurzaams of juist iets wat je kunt opeten en niet hoeft te bewaren. Denk aan borstvoedingsthee, lekkere geboortekoekjes, een pakket met boodschappen en makkelijke recepten, een fleswarmer, een lekker warm dekentje voor de baby, een luiertaart, fijne verzorgingsproducten, enz.

originele kraamcadeautjes naif creme

Waar kun je het kopen?

Vaak is het ook belangrijk waar je het cadeau kunt kopen. Het allermakkelijkste is het natuurlijk om het online te kopen. Je bestelt het vanuit je luie stoel en laat het thuisbezorgen. Zo hoef je er niet per se de stad voor in. De meeste originele kraamcadeautjes kun je vaak wel online bestellen, er is zoveel te vinden op het internet tegenwoordig. Je kunt het zelfs laten inpakken, zodat je het kant en klaar kunt meenenen op kraambezoek.

Tip: Gek op bevallingsverhalen? Lees ze op bevallingsverhalenpagina.nl!

Mijn persoonlijke tips

Wat ik heel leuk vind als originele kraamcadeaus zijn de volgende dingen:

  • een prentenboek over seksuele voorlichting. Ik kreeg dat zelf van een vriendin en ik heb er echt jaren plezier van gehad. Vanaf 4 jaar ben ik het gaan voorlezen. Nu de eerste in de puberteit komt snapt ze hoe alles werkt. Ik vond dat een briljante vondst van deze vriendin, een echt origineel kraamcadeau!
  • Persoonlijke cadeautjes. Zoals een vriendin die van een rompertje, wat al snel te klein was, de kaft van een boekje had gemaakt. Een shirtje met een print van het geboortekaartje, een armbandje met de naam van het kindje, een fotoshoot vlak na de geboorte van je kindje en de mama of een professioneel filmpje laten maken van de eerste week.
  • Iets voor mezelf: een mooi sieraad, een fles champagne, een appelboom voor in de tuin die ieder jaar meer appels ging geven, een bon om ergens sushi te gaan eten.
  • Bijzondere kraamcadeaus die nog niet veel mensen kennen. Zoals het geboortedoosje van Moulin Roty, Ostheimer diertjes die je kunt verzamelen (elk jaar met de feestdagen eentje aan je kind cadeau doen), een bon om op latere leeftijd met je kindje naar muziek op schoot te gaan bijvoorbeeld, een abonnement op een mama-tijdschrift.
  • Een geboortekist is naast leuk ook nog eens heel praktisch. De ouders kunnen hierin alle waardevolle bewaarspulletjes van hun kleintje bewaren. Ik heb er zelf één voor mijn dochter Sterre, daarin zit het boekje van het consultatiebureau, haar eerste pakje, schoentjes, tandjes en nog veel meer moois wat we graag willen bewaren. Inmiddels is ze 12 en vindt ze het heerlijk om tussen alle prulletjes te kijken!
  • Kijk ook eens bij Babycompany als je iets wil opsturen per brievenbuspost.

Heb jij nog tips voor een origineel kraamcadeau? Laat het me vooral weten, dan kan ik ze aan deze blog toevoegen voor een zo compleet mogelijk beeld!

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
kraamcadeautjes
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelBrooks Amsterdam, een hotspot in de Beethovenstraat
Volgend artikelWaar kun je in het najaar appels plukken?
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in