Wat kun je doen met overgebleven oliebollen?

oliebollen taartje van wentelteefjesAltijd leuk na oud & nieuw, de grote hoeveelheid oliebollen die je overhoudt. Zeker als je ze zelf bakt heb je er vaak een heleboel en die gaan nooit allemaal op. Ik weet niet hoeveel jij er eet op zo’n avond, maar na maximaal 2 oliebollen houd ik het meestal wel voor gezien. Toch is het dan zonde om ze weg te gooien. Je hebt er immers geld voor betaald of er zit een hoop bloed, zweet en tranen in van het bakken. Op nieuwjaarsdag zijn oliebollen nog wel lekker, maar daarna worden ze al snel taai. Wat kun je doen met overgebleven oliebollen? Dit kun je doen met overgebleven oliebollen!

Lees ook: 6 tips om je kerstkaarten te recyclen

Wat kun je doen met overgebleven oliebollen?

Je schijnt oliebollen te kunnen invriezen. Op zich een prima plan natuurlijk, maar ze blijven niet goed tot de volgende jaarwisseling en om nou in maart nog een oliebol bij de koffie te nemen… Dat spreekt mij niet echt aan. Mocht jij voldoende plek hebben in je vriezer en wèl in februari nog kunnen genieten van een oliebol, dan is dat voor jou een optie. Gelukkig zijn er genoeg andere opties om oliebollen in te verwerken. Als je dus niet weet wat je kunt doen met overgebleven oliebollen, lees dan zeker verder. In het kader van het tegengaan van voedselverspilling zet ik hieronder mijn tips.

Oliebollenwentelteefjes

Mijn kinderen zijn gek op wentelteefjes. Ik bak ze vaak in het weekend voor ze. Het recept is heel simpel: in een diep bord doe je wat melk, een ei en wat kaneel. Kluts het door elkaar. Voor gewone wentelteefjes doe je oud brood even om en om in het melk-ei mengels, voor oliebollenwentelteefjes snijd je de oliebollen in plakjes en wentel je deze om en om in het melk-ei mengsel. Doe wat boter of olijfolie in een koekenpan en bak de oliebollenschijfjes elke kant ongeveer 1 minuut. Doe ze op een bord, bestrooi met poedersuiker en klaar is je ontbijtje.

Oliebollenpudding

Als ik veel oud brood overheb, maak ik wel eens broodpudding. Dit calorierijke, maar heerlijke recept is ideaal om restjes oud brood op te maken en bovendien een heerlijke traktatie als dessert na het eten, ontbijt of als tussendoortje bij de koffie. Je maakt dit gewoon in een ovenschaal, dus je hebt geen ingewikkelde bakvorm nodig.

Wat heb je nodig?

300 ml melk
200 ml slagroom
300 gram oliebollen, in schijfjes gesneden
200 suiker
2 appels
optioneel: 50 gram noten
vanillestokje
2 eierdooiers
kaneel

Hoe maak je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de oliebollen in plakjes en doe ze in een grote kom. Kook de melk met de suiker (wacht tot de suiker helemaal is opgelost) en giet deze over de stukjes oliebol heen. Doe de slagroom erbij. Roer goed door. Schil de appels en snijd deze in kleine stukjes, doe ze bij het oliebollen mengsel. Giet eventueel de noten erbij en indien gewenst extra rozijnen. Doe ook de eierdooiers erbij, het vanillemerg en wat kaneel naar smaak. Vet een platte ovenschaal in en doe het oliebollen mengsel in de ovenschaal. Bak ongeveer 40 minuten in het midden van de oven. Check vanaf 30 minuten even of de bovenkant niet te donker wordt. Indien dit het geval is, dek deze dan af met aluminiumfolie om verbranding tegen te gaan. Haal de schaal uit de oven en laat afkoelen. Snijd in stukjes en serveer eventueel met wat poedersuiker eroverheen. Je kunt de oliebollenpudding ongeveer 3 a 4 dagen bewaren in de koelkast.

Oliebollenkoekjes

Een andere tip is het maken van oliebollenkoekjes voor bij de koffie. Hiervoor maak je een koekjesdeeg en laat je eventueel de kinderen koekjes op een bakplaat leggen. Snijd een oliebol in kleine dobbelsteentjes en prik deze vlak voor de koekjes in de oven gaan in de koekjes. Even bakken en klaar zijn je oliebollenkoekjes!

Oliebollencrackers

Ook leuk is het maken van crackers van je oliebollen. Hiervoor moet je een oliebol in flinterdunne plakjes snijden. Je kunt dan eigenlijk alleen het dikste stuk van de oliebol gebruiken. Deze leg je op een bakplaat en besprenkelt het met olijfolie. Even bakken in de oven op 150 graden gedurende een minuut of 20 (als je dikkere plakken hebt, moeten ze langer, ze moeten echt hard worden, maar niet zwart!) en klaar zijn je crackers. Bewaar ze in een afsluitbare doos en je kunt er nog weken van genieten. Ze zijn bijvoorbeeld erg lekker met oude kaas of sterke Franse kaasjes.

No waste!

In het kader van het tegengaan van voedselverspilling hoop ik je hierbij wat inspiratie te hebben gegeven over wat je kunt doen met overgebleven oliebollen. Misschien ten overvloede: maar ook de oliebollenpudding kun je gewoon invriezen in stukjes. Altijd handig als je onverwacht bezoek krijgt en je wil iets lekkers bij de koffie serveren. Een oliebol staat dan misschien een beetje gek, maar oliebollenpudding is dan juist heel origineel. En de oliebollen crackers zijn weer ideaal om uit te delen aan de kinderen als ze om 5 uur trek krijgen en om eten komen zeuren. Plakje kaas erop en ze zijn weer even zoet.

Tips om te doen met oliebollen na oud & nieuw

Heb jij ook nog een leuke tip wat je kunt doen met oliebollen na oud & nieuw? Laat het me dan zeker weten, dan kan ik het recept aan deze blog toevoegen voor iedereen die oliebollen over heeft op 2 januari. Altijd leuk om meerdere dingen te doen met de oliebollen die je hebt overgehouden aan oudjaar. Deze recepten zijn trouwens ook te maken met glutenvrije oliebollen.

Beoordeling
recipe image
Naam recept
Wat je kunt doen met overgebleven oliebollen
Naam beoordeler
Gepubliceerd op
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale tijd
Aantal sterren
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Vorig artikelJaaroverzicht 2018
Volgend artikelZo overleven we de januaridip!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in