Welke verf is het beste voor kinderen?

verven-met-verschillene-soorten-verf Verf bestaat in vele soorten en maten. Je hebt waterverf, olieverf, aquarelverf, acrylverf en plakkaatverf. Eigenlijk is aquarelverf en plakkaatverf allebei waterverf. Plakkaatverf is gemaakt van gouache en heeft wat grovere pigmentatie waardoor het meer dekt. Voor kinderen thuis gebruiken we vaak van die blikjes met verf. Dat is meestal aquarelverf of gouache. Maar welke verf is het beste voor kinderen? Ik vergeleek 3 verschillende setjes van diverse winkels. De setjes hebben ook allemaal een andere prijs. Of de duurste uiteindelijk ook de beste is, dat lees je verderop.

De verfsoorten

Ik vergeleek de verfdoos met waterverf van de HEMA voor €1,75, verf van de Ikea voor €5,99 en de Stockmar Opaque verf die ik in mijn eigen webwinkel verkoop voor €18,95. Een flink prijsverschil dus, en de vraag is of het iets uitmaakt?

HEMA waterverf

De waterverf van de HEMA is het goedkoopst. Je krijgt daarvoor een doosje met 12 kleuren en een kwastje. De verf geeft redelijk wat pigment af, de kleuren zijn helder. Ze zijn wel waterig. De kleuren lopen snel in elkaar over en ze dekken minder goed op het papier. Ook raken de kleuren snel door elkaar als je verft, het bakje wordt snel lelijk en de verf droogt bij een tijdje niet gebruiken snel uit. Het kwastje stelt niet veel voor. Na 3 keer gebruiken zijn de haren lelijk en kun je er niet goed meer mee verven. Het bakje is van stevig plastic en gaat lang mee.

hema-waterverf

IKEA waterverf

De waterverf van IKEA is nog best schappelijk geprijsd, met 6 euro. De kleuren zijn heel erg licht en waterig, het geeft nauwelijks pigment af. Daardoor worden de verftekening van kinderen minder mooi. De kleuren vloeien snel in elkaar over en worden dan donker of zwart. Het bakje wat je erbij koop is erg handig. Er zitten 2 verschillende diktes kwasten in van redelijke kwaliteit en 2 bakjes om met water te vullen. Je kunt in het bakje ook mengen. Het bakje waar de verf in zit is van dun plastic. Het scheurt snel en daardoor gaat deze verf niet zo lang mee. De verf is gifvrij.

ikea-waterverf

Stockmar Opaque verf

Dit is geen echte aquarelverf, maar plakkaatverf, het heeft dus wat grover pigment. Desondanks ziet het er hetzelfde uit. De prijs is fors. De kleuren van de Stockmar verf zijn helder en geven veel pigment af. Je hebt niet veel water nodig om kleur te krijgen, waardoor de kleuren niet snel in elkaar overlopen. Als kinderen verven, zien ze kleur verschijnen en kleur blijven. Als je over een kleur heen verft, blijft de kleur er onder zichtbaar. Foutjes kun je aanpassen met deze verf. De verf zit in een blik, is gifvrij en er zit een kwast bij van topkwaliteit die lang meegaat. Je krijgt een mengbakje en witte mengverf om de kleuren lichter te maken.

Stockmar Plakkaatverf 12 kleuren

Welke verf is het beste voor kinderen?

Ik heb de kinderen met alle verfsoorten laten verven en ook zelf heb ik ze getest. Als ik een top 3 moet maken is dat:

1. Stockmar
2. HEMA
3. IKEA

welke-verf-voor-kinderen-is-het-bestewaterverf-testen

Stockmar plakkaatverf is duur, maar springt er kwalitatief gezien wel met kop en schouders bovenuit. Dat zeg ik niet omdat het zelf verkoop, ik had deze verf al daarvoor. Ik ben het gaan inkopen, omdat ik er zelf zo enthousiast over ben. Er zitten een aantal grote voordelen aan deze verf. Ten eerste gaat het ontzettend lang mee. Ik heb mijn blikje al 2 jaar en het is nog lang niet op. Als kinderen met verkeerde kleuren in de bakjes zitten, kun je het eenvoudig onder de kraan houden en dan ziet de verf er weer als nieuw uit. De kwast is fantastisch en gaat lang mee. Kinderen zullen veel plezier hebben van de verf en steeds opnieuw weer gebruiken. De kleuren zijn helder en duidelijk, als kinderen over kleuren heen verven maakt dat niet uit. Het wordt geen zwarte smeerboel, maar je blijft de kleuren zien.

De verf van de HEMA vind ik een goede tweede, zeker voor die prijs. De kleur is wel wat waterig, maar beter dan die van de IKEA. Het jammere aan deze verf is wel dat de kleuren snel in elkaar overlopen, omdat je veel water nodig hebt. Daardoor wordt de tekening snel een smeerboel en zullen kinderen ontmoedigd raken. De kwast is ook slechte kwaliteit, dus als je voor deze verf kiest, adviseer ik je om in elk geval te kiezen voor een betere kwast en wat dikker papier.

De IKEA verf heeft een handige bak en de kwasten zijn redelijk van kwaliteit. De kleuren blijven erg licht en waterig. Het bakje is ook prut, het gaat snel stuk en dan kun je alles eigenlijk weggooien. Gelukkig is het mengbakje met de waterbakjes van stevig plastic, dus dat kun je dan wel bewaren en ook gebruiken bij de Stockmarverf bijvoorbeeld.

Stockmar plakkaatverf

Voor kinderen zou ik dus zeker gaan voor de Stockmar plakkaatverf. Je betaalt wat meer, maar doordat het goed schoon te houden is en ontzettend lang mee gaat is het uiteindelijk een goede koop. De tekeningen van de kinderen zullen een mooi resultaat krijgen, waardoor ze, jong én oud, steeds meer plezier krijgen in verven!

Nog meer inspiratie nodig? Wil je weten hoe je kinderen goed kunt begeleiden? Of wil je leuke opdrachten voor je kinderen verzinnen voor leuke resultaten? Overweeg dan om één van deze 2 boeken aan te schaffen: Schilderen op school en het Verfboek.

het verfboekschilderen op school

Vorig artikelWat is de achtergrond van Sint-Maarten?
Volgend artikelWie, wat, waar op Instagram: @roestompoes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

3 REACTIES

    • Ik ook, maar die schijnt wel minder goed te zijn las ik. Al heb je die volgens mij in verschillende kwaliteitsoorten: voor jonge kinderen en ook voor volwassenen.

  1. Waterverf vergelijken met plakkaatverf is niet zo logisch, waterverf zal altijd wateriger zijn en daardoor lichtere kleuren hebben. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijking tussen 3 soorten plakkaatverf..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in