Zelf je huis verbouwen; een handig stappenplan

Oke, je hebt een klushuis gekocht. En dan? Waar begin je? Wat moet eerst? Het is handig om zaken goed op een rijtje te zetten voor jezelf, want het vergt een goede planning en organisatie als je wil dat alles smooth verloopt. Daarom: zelf je huis verbouwen, een handig stappenplan!

Zelf je huis verbouwen; een handig stappenplan

Als eerste is het belangrijk om te weten of je in huis woont als je gaat verbouwen, of dat je tijdelijk ergens anders woont. Dit maakt uit voor de planning. Als je in het te verbouwen huis blijft wonen, zul je andere keuzes maken dan wanneer je er geen rekening mee hoeft te houden dat je ook moet kunnen douchen en koken bijvoorbeeld. Toen wij gingen verbouwen woonden we eerst nog tijdelijk ergens anders. Het grove werk hebben we dus kunnen doen zonder dat we er sliepen, dat scheelt enorm. Ik kan je dat dus ook zeker aan raden. Misschien kun je tijdelijk in een vakantiehuisje verblijven? Zorg dat  je in die periode het grove werk doet, zoals leidingwerk, slopen en stucen. Deze werkzaamheden geven veel troep en lawaai.

Architect inhuren

Het is slim om vooraf een architect mee te laten denken. Zij zijn gewend om mee te denken over oplossingen waar je misschien zelf niet op komt. Bovendien kijken ze met een andere blik, waardoor je verbouwing veel soepeler kan verlopen en je een mooie resultaat hebt. Wij hebben onze architect wel 15 versies laten tekenen voor het definitieve ontwerp er was. We hebben echt alle opties tegen elkaar afgewogen en uiteindelijk was het plan duidelijk.

Zorg voor goed gereedschap

Als je gaat klussen, is goed gereedschap een must! Niets zo vervelend als een boor die de muur niet in gaat, een zaag die bot is of een schuurmachine die om de haverklap leeg is, vanwege een slechte accu. Als je lekker bezig bent, wil je niet steeds moeten stoppen omdat er een probleem met het gereedschap is. Festool gereedschap kopen is dan ook een goed plan, dan weet je zeker dat je kwaliteit hebt.

Eerst afbreken, dan opbouwen

Zorg dat de basis goed is. Dat betekent: eerst afbreken, dan pas opbouwen. Beknibbel niet op materialen, doe geen half werk en vervang alles wat nodig is. Niks zo vervelend als dat je vloer na 5 jaar toch weer helemaal open moet, omdat hij eigenlijk toen al aan vervanging toe was. Slopen is vaak niet leuk, want het wordt er niet mooier op, maar uiteindelijk zal de moeite lonen.

Neutrale basis

Als je toe bent aan het opbouwen, zorg dan voor een neutrale basis. Houd muren in eerste instantie wit, neem een mooie neutrale vloer en probeer je oude meubels uit. Pas als je klaar bent en er woont, kun je gaan kijken welke nieuwe meubels je wilt aanschaffen en of je misschien nog ergens een kleur op de muur wil.

Houd rekening met tegenvallers

Tot slot: houd rekening met tegenvallers. Verbouwen loopt altijd uit en het wordt altijd minimaal 10% duurder dan je verwacht. Bouw dus zowel in tijd als in geld een buffer in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Succes met verbouwen!

Vorig artikelKinderoorbellen in kerstthema
Volgend artikelHet sinterklaas surprise museum
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in