5 tips om je tuin te verduurzamen

ijs in de tuin mei 2021Het is voor veel mensen gebruikelijk om bij duurzaamheid gelijk te denken aan zaken die ze in en om het huis kunnen verduurzamen. Of wat dacht je van je eigen levensstijl? Waar niet zo vaak aan gedacht wordt, is dat je met je tuin ook hele mooie stappen kunt maken in de wereld van duurzaamheid. Om je hierbij te helpen geven we je hieronder vijf tips! 

Tip 1: maak gebruik van een regenton

In Nederland hebben we niks te klagen wat betreft neerslag. Hoe zonde is het eigenlijk dat we al die neerslag zomaar in de grond laten verdwijnen? Als je het water opvangt met een regenton is dit een stuk milieuvriendelijker én er zijn planten en bomen die veel meer van regenwater houden in plaats van leidingwater. Veel regentonnen zijn voorzien van een kraantje, zodat je gemakkelijk een gieter kunt vullen om je planten en bomen water te geven. Let er wel op dat je de ton op een plek met veel schaduw zet, zodat het voor algen moeilijker wordt om zich te hechten. 

Tip 2: kies voor duurzame materialen

Als je tuin nog een onbeschreven blad is of je bent toe aan iets nieuws, dan is dit eigenlijk een relatief makkelijke stap richting een duurzamere tuin. Voor een schutting kun je bijvoorbeeld eens kijken naar een haag of een houtsoort met een FSC-keurmerk. Verder kun je ook kijken naar tweedehands tegels of leg een terras met duurzaam hout. Ben je op zoek naar nieuwe tuinmeubelen? Kijk dan eens naar een wicker loungeset of tuinmeubelen van aluminium, hout of bamboe. Dit zijn allemaal materialen die lang meegaan en tegen (bijna) alle weersomstandigheden bestand zijn. Ben je nieuwsgierig waarom wicker nu zo’n goed materiaal is? Lees dan hier onze redenen om voor een wicker tuinset te gaan

Tip 3: creëer je eigen composthoop

Eigenlijk is dit super simpel, want het enige wat je hoeft te doen is je GFT-afval te laten rotten. Het klinkt misschien een beetje vies, maar als je een mooie compostbak aanschaft heb je er eigenlijk niet zoveel last van. De reden waarom een composthoop duurzaam is, is omdat het afval niet vervoerd hoeft te worden. Dit scheelt weer energie en uitstoot. Verder kun je het eindproduct van de composthoop goed gebruiken als bodemverbeteraar voor de tuin. 

Tip 4: maak gebruik van zonne-energie

Hoe leuk is het als je ook ‘s avonds kunt genieten van je tuin? Heel leuk wat ons betreft. Om er qua sfeer nog een schepje bovenop te doen, kun je tuinverlichting aanschaffen. Ook hier kun je uiteraard voor duurzame opties gaan. Als je bijvoorbeeld voor led verlichting kiest, ben je al een stuk beter bezig dan dat je voor gloeilampen gaat. Wil je helemaal goed bezig zijn? Kijk dan eens naar lampen die werken op zonne-energie. Je zult je verbazen hoeveel keuze je tegenwoordig hebt wat betreft tuinverlichting op zonne-energie! 

Tip 5: zorg voor veel groen in je tuin

Dit klinkt misschien als een open deur, maar hoe meer groen je in je tuin hebt, hoe beter. Het geeft niet alleen sfeer aan je tuin, maar het is ook milieuvriendelijker om veel planten en gras te plaatsen in plaats van heel veel tegels. Als je veel tegels hebt, wordt het ook moeilijker om regenwater weg te laten lopen. Ook dat is dus een reden om voor lekker veel groen te kiezen. 

kleurrijke potten in de tuin

Vorig artikelEen roadtrip door het Zuid-Oosten van Andalusië
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #370
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in