Mijn ervaring met Lactoferrine na Corona

Mijn ervaring met Lactoferrine na CoronaDe meeste mensen knappen gelukkig vrij snel op na een Corona infectie, maar zo’n 1 op de 10 mensen houdt nog lange tijd klachten. Hoe ernstig die klachten zijn verschillen, welke klachten je overhoudt ook. Zelf heb ik lange tijd (ongeveer 10 maanden) last gehad van een milde vorm van PEM, Post Exertionele Malaise. Wat dit precies voor mij betekende zal ik verderop vertellen. Uiteindelijk ben ik Lactoferrine gaan slikken. In deze blog vertel ik alles over mijn ervaring met Lactoferrine na Corona. 

Lees ook: Vitamine D in de strijd tegen Corona?

PEM na Covid

Ik raakte besmet met Corona op de laatste dag van het jaar 2021. Met koorts proostte ik op het nieuwe jaar, nog niet wetende wat mij boven het hoofd hing. De besmetting zelf kwam ik goed door. Na enkele dagen koorts, geur- en smaakverlies, weinig eetlust, vermoeidheid en een dichte neus knapte ik op. Na een week of twee liep ik mijn eerste rondje hard. Met ietwat brandende longen, maar het ging best, dacht ik. Zo ging ik door tot ongeveer 6 weken na mijn besmetting, waarbij mijn VO2max alleen maar daalde en mijn conditie verslechterde. Telkens na het hardlopen of zwemmen kreeg ik last van extreme vermoeidheid en hartkloppingen. Niet fijn. Ik besloot zelf hulp te zoeken bij een speciale Covid Fysiotherapeut. Hij gaf me de tip om het sporten anders in te richten. Geen 5 km achter elkaar meer rennen, maar intervallen. Helaas hielp dit niet en ik raakte alleen maar vermoeider. Na wat zoeken op Google leerde ik dat het verschijnsel waarbij je volledig uitgeput raakt na inspanning een naam heeft: PEM. Inspanningsintolerantie. 

Sportfysio

Ik realiseerde me dat ik gelukkig een milde vorm had. Sommige mensen hebben zo ernstig last van PEM, dat zij al doodmoe zijn na het zetten van een kop thee of het lopen van 200 meter. Dit had ik allemaal niet, bij mij ontstond de vermoeidheid alleen na stevige inspanning door sport, zoals hardlopen of zwemmen. Krachttraining gaf bij mij geen problemen. Werken kon ik ook gewoon en zelfs mijn sociale activiteiten konden doorgaan. Daar ben ik nog steeds dankbaar voor, maar van dat sporten baalde ik flink. Ik besloot contact te zoeken met een sportfysio. Daar deed ik een fietstest zonder ademgasanalyse en  hij maakte voor mij een schema met hardlopen, zwemmen en de sportschool, met veel minder heftige trainingen dan ik gewend was. Het belangrijkste advies was dat mijn hartslag bij inspanning niet meer boven de 150 mocht komen. Ik kocht een hartslagmeter en ging aan de slag. Langzaam stabiliseerden mijn klachten. Minder vaak was ik moe na het zwemmen of mijn hardlooprondje en ook de hartkloppingen verdwenen. Zelfs mijn VO2 max steeg weer met 2 punten. So far, so good, zou je denken…. 

Geen vooruitgang meer

Helaas kwam ik min of meer op een dood punt. Steeds als we het hardloopschema gingen opbouwen ging het weer mis. Niet met de hartkloppingen, wel met de vermoeidheid. Als ik mijn hartslag boven de 150 liet komen, lag ik de rest van de dag vooral op bed of de bank te lezen. Soms had ik er de dag erna nog steeds last van. Ook mijn VO2max daalde weer na zo’n training. Heel frusterend. Ik bleef dus maar rondjes van 5 km lopen in 45 minuten, in plaats van de 29 minuten die ik vroeger gewend was. En toen kreeg ik opnieuw Corona! Negen maanden later was ik weer de klos. Dit keer begon het met rugpijn, daarna 3 dagen koorts en snotverkouden, geen trek en ook weer moe. Het herstel ging sneller dan de keer ervoor. Na een dag of 5 zat ik alweer beneden en nog 2 dagen later draaide ik volop mee in het huishouden en werkte ik ook weer. Die verwachte terugslag viel mee, dacht ik nog. Nog een week later pakte ik het sporten weer op, maar mijn conditie was slechter dan na de 1e keer. Ook werd ik weer heel moe. Na een ochtend werken was ik bekaf en moest ik echt even op bed liggen. Daar gaan we weer, dacht ik….

Starten met Lactoferrine

Op dat moment, zo’n 2 weken na de 2e besmetting, besloot ik tòch eens met Lactoferrine te starten. Ik ben niet zo goed in grote capsules slikken, dus ik informeerde of het ook gewoon door de yoghurt kon. Dat bleek te kunnen. Hoewel Lactoferrine behoorlijk prijzig is, besloot ik het toch te proberen. Er loopt inmiddels een onderzoek naar dit supplement in combinatie met Long Covid klachten en in een Facebookgroep had ik ook veel mensen gehoord die er van waren opgeknapt. Zelf ben ik niet zo van de supplementen, omdat het naar mijn idee, net als medicatie, een verdienmodel is. Ook Long Covid is een verdienmodel: er worden allerlei boeken verkocht met tips (zoals de Long Covid Zelfhulpgids), behandelingen verzonnen en aangeprezen en supplementen getipt, maar eigenlijk is er nog van niets wetenschappelijk bewezen dat het werkt voor grote groepen mensen. Er zijn slechts ervaringsverhalen dat sommige mensen er baat bij lijken te hebben en anderen niet. Zo ook met Lactoferrine. 

Mijn ervaring met Lactoferrine na Corona

Ik bestelde 2 soorten Lactoferrine: van Orthovitaal de 500 mg inclusief Zink en van Bonusan de 300 mg. Ongeveer 3 weken na de besmetting begon ik ermee. Elke ochtend deed ik de poeder uit een capsule van 500 mg door de yoghurt en elke avond deed ik een capsule van 300 mg door een klein beetje yoghurt dat ik na het eten nam. De eerste weken had ik niet het idee dat het iets deed. Ik was nog steeds veel moe en sporten had ik tijdelijk even opgegeven om die reden. Ik wandelde alleen, wel zo’n 5 km per keer, om de dag. Dat ging wel steeds iets beter, het lukte vaker zonder heel moe te zijn. Wat ik ook merkte was dat het wat beter ging met de maagklachten die ik al langere tijd had. Dit kan ook door Covid komen, maar dat hoeft niet per se. Ik was vaak misselijk en dit verdween. Na ongeveer 4 weken merkte ik ineens een verandering. Ik voelde mij energieker en ik probeerde een hardlooptraining met hoge hartslag (boven de 170). Dit ging goed en ook daarna crashte ik niet. Twee dagen later probeerde ik het nog eens. Zo rende ik 2 weken lang een half uur met een hoge hartslag en ontdekte ik dat ik geen klachten kreeg. Ik voelde me alsof ik wakker werd uit een lange winterslaap! Kwam dit dan toch door de Lactoferrine? Het zou zomaar kunnen…. Inmiddels slik ik bijna 6 weken Lactoferrine en mijn VO2max is met ruim 2 punten gestegen. Ik voel me nog steeds goed!

Hoeveel Lactoferrine per dag slikken

Ik slikte zelf 800 mg per dag, waarvan 500 mg in de ochtend bij de maaltijd en 300 mg in de avond na de maaltijd. In het onderzoek dat loopt naar dit middel worden grotere hoeveelheden gebruikt, vanaf 900 mg tot wel 1800 mg per dag. Voor mijzelf vond ik dat teveel, vooral ook omdat ik een milde vorm van PEM had en gewoon kon werken enzo. Uiteindelijk bleek de 800 mg voor mij ook genoeg. Ik heb dit nog wel overlegd met een natuurvoedingsdeskundige. 

Hoe werkt Lactoferrine precies?

Wat doet Lactoferrine dan precies, als het zo’n wondermiddel zou zijn? Lactoferrine is een enzym met antibacteriële, schimmeldodende en antivirale eigenschappen. Het is een multifunctioneel lichaamseigen eiwit, je maakt het van nature zelf aan. Het zit ook in moedermelk, baby’s krijgen het in grote hoeveelheden binnen. Hoewel ons lichaam Lactoferrine dus zelf aanmaakt is dat nooit meer in zo’n grote hoeveelheid als toen we als baby moedermelk kregen. Het is zelfs zo dat onze Westerse leefstijl, waarbij we regelmatig bewerkte voeding eten, regelmatig aan stress worden blootgesteld en tevens door onze leefomgeving te maken krijgen met giftige toxinen, pathogenen, bacteriën, schimmels en virussen, kan dit zelfs je eigen reserve negatief beïnvloeden. De Lactoferrine bindt zich aan ijzer, waardoor het ijzer niet meer als voedingsbron kan dienen voor schadelijke stoffen in je lijf. Tegens verbetert het je darmflora. Je zou het kunnen zien als probiotica. 

Lactoferrine bijwerkingen

Ik heb geen enkele bijwerking van de Lactoferrine bemerkt bij mezelf. Behalve in positieve zin dan, dus minder maagklachten en meer energie. Volgens mij zijn er ook nauwelijks bijwerkingen bekend. Enige voor mij was dat ik de capsules best wel groot vond om door te slikken, mijn keel blokkeerde ervan, dus maakte ik ze open en deed het door de yoghurt. Werkte prima en ook volgens de leverancier zou het de werking niet moeten beïnvloeden. Enige is dat je moet opletten dat je geen warme dranken direct er achteraan drinkt. 

Lactoferrine kuur

Een Lactoferrine kuur is wat mij betreft dus zeker de moeite waard om te proberen. Ik weet dat niet iedereen er baat bij heeft. Sommige mensen hebben het bijna een jaar geslikt en merken geen verschil. Er zijn ook nog andere supplementen die aanbevolen worden, zoals PQQ, Quercitine, Vitamine D en nog een paar andere (ik weet het ook alleen maar omdat ik het ergens gelezen heb hoor, ben geen arts en dit is puur mijn eigen ervaring). Of je er baat bij hebt is dus een kwestie van uitproberen en je moet het ook willen en kunnen investeren, want het kost zo’n €200 voor 2 maanden en dat wordt (nog) niet vergoed. 

Overige interventies

Vaak heb ik gezocht op Google naar “kan PEM overgaan?”, omdat ik bijna begon te denken dat dit niet het geval was. Veel positieve verhalen vond ik ook niet, vandaar dat ik deze blog hierover schreef. Iedereen kan dus hoop houden, al zal het niet voor alle mensen zo werken. Naast de Lactoferrine heb ik ook nog andere dingen gedaan die mogelijk positief hebben gewerkt. Zo at ik veel noten (amandelen, macademianoten, cashewnoten, pindakaas en paranoten), gooide ik elke dag lijnzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten door mijn yoghurt, at ik zo min mogelijk suiker (maar natuurlijk zondigde ik best wel eens, net als met een wijntje), probeerde ik toch om de dag te wandelen en nam ik voldoende rust. Ik slikte vitamine D bij en Zink. Verder ben ik 4 dagen in de bergen van Noorwegen gaan wandelen, wat mogelijk goed is geweest voor mijn longen, heb ik een hartfilmpje laten maken tijdens rust en inspanning (dit was allemaal goed) en mijn longfunctie laten testen (was hoger dan gemiddeld) en heb ik steeds overleg gehad met de sportfysio, zodat hij me kon coachen. Tot slot heb ik regelmatig ademhalingsoefeningen gedaan (4 tellen in, 4 tellen uit, buikademhaling, ballon opblazen) en heb ik een osteopaat bezocht die mijn middenrif losmaakte (als zei hij dat hij ‘m niet vast vond zitten). Tot slot houd ik als optie ook nog open dat de 2e besmetting mijn auto-immuunsysteem gereset heeft en dit dus een positieve invloed heeft gehad op mijn klachten. 

Conclusie: werkt Lactoferrine?

Het is lastig te zeggen of het daadwerkelijk de Lactoferrine is die voor mij zoveel verbetering heeft gebracht, maar feit is dat ik na ongeveer 6 weken gebruik ineens veel meer energie kreeg en het sporten weer kon oppakken. Ook had ik minder maagklachten. Ik ben zelf overtuigd dat de Lactoferrine hier de grootste rol in heeft gespeeld, maar het blijft een N=1 onderzoek. Overigens betekent dit niet dat het alleen voor PEM werkt hoor. Er zijn ook positieve verhalen gemeld bij gebruik voor de hersenmist, het geheugen, prikkelverwerking en geur- en smaakverlies dat langdurig weg is. In eerdere onderzoeken bleek het zelfs positieve resultaten te geven bij overmatige acne en andere huidproblemen, niet per se Covid-gerelateerd dus.

Na 5 maanden Lactoferrine: hoe gaat het nu?

Ik schreef deze blog in oktober, inmiddels zijn we maanden verder. Ik krijg vaak de vraag of de klachten weer terugkomen als je gestopt bent met de Lactoferrine of hoe lang je het moet slikken of hoe je het kunt afbouwen. Ik ben na 3 maanden de Lactoferrine gaan afbouwen. Eerst slikte ik 800 mg, daarna heb ik een maand lang 600 mg geslikt (300 gr ‘s morgens en 300 gr ‘s avonds). Het bleef goed gaan. Nog een maand later ben ik naar 300 mg per dag gegaan en dat doe ik nu nog steeds. Ik zie het als een soort onderhoudsdosis, zeker gedurende de winter wil ik dit nog blijven slikken. Mogelijk ga ik in de zomer een poosje stoppen om te kijken hoe dat gaat. Op dit moment loop ik weer 5 km hard in 30 minuten en heb ik ook de 10 km al een paar keer gelopen. Mijn Vo2 max heb ik kunnen opbouwen van 29,8 naar 35,1! Ik voel me weer net zo fit als voor ik Corona kreeg. 

Is het de investering waard?

Voor mij was het in ieder geval de investering zeker waard. Mijn advies zou dus zijn: probeer het gewoon en houd het zeker 6 weken vol om te kijken of je iets merkt. Misschien doet het voor jou ook wel wat! En zoniet, dan kun je dat in elk geval van je lijstje schrappen als mogelijke oplossing. Het blijft een puzzel en een persoonlijke zoektocht, maar blijf hoop houden! 

Nogmaals: ik ben geen arts en deze informatie is puur gebaseerd op mijn persoonlijke ervaring met Lactoferrine. 

hardlopen mei 2022

Vorig artikelZijn horloges op zonne-energie het waard?
Volgend artikelTyrifjord hotell in Vikersund, regio Viken in Zuid-Noorwegen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in