Zo voorkom je een vechtscheiding

bewust scheidenHet is altijd verdrietig als mensen uit elkaar gaan. Helaas heb ik in mijn werk regelmatig gezien wat het kan betekenen voor kinderen als het in plaats van een echtscheiding een vechtscheiding wordt. Kinderen zitten er altijd tussenin en komen in een loyaliteitsconflict terecht. Ze durven geen kant te kiezen, houden van papa èn mama en weten het niet meer. Dit kan enorme gevolgen hebben voor een kind. Zowel in het nu, als later. Kinderen kunnen slechter gaan presteren op school, minder goed slapen doordat ze piekeren en ongewenst gedrag laten zien. Later, als ze volwassen zijn kunnen ze er ook nog last van krijgen.

Lees ook: ‘t Meeboek voor kinderen van gescheiden ouders

Een relatie is hard werken

We weten allemaal: een relatie is hard werken en het blijft niet zoals de verliefdheid in het begin. Zeker niet als je kinderen hebt die je de halve nacht wakker houden en zorgen dat er weinig sprake meer is voor momentjes alleen. Hulde aan de moeders en schoonmoeders, oppassen en au pairs, die af en toe ervoor zorgen dat je als stel ook nog eens iets samen kunt doen. Voor een relatie moet je werken, het gaat echt allemaal niet vanzelf, zo simpel is het. Dus doe dat dan ook! Maak die tijd voor elkaar nu en dan, verras mekaar. Dat hoeft echt niet elke week, want dan wordt het zo’n gewoonte. Maar juist zo af en toe, op die bijzondere momentjes, kan het heel fijn zijn.

Bewust scheiden

Een prachtig boek over bewust scheiden en een absolute must read is Bewust Scheiden van Saskia Smith. Dat boek wil ik hier graag met jullie delen. Een op de drie stellen red het namelijk niet, hoe hard ze ook hun best doen. Zij besluiten uiteindelijk toch om uit elkaar te gaan. En dan? Hoe zorg je dat het geen vechtscheiding wordt? Je neemt het je altijd voor, maar als er niets meer is om samen voor te vechten, dan is het soms verdraaid moeilijk om je hoofd koel te houden en alleen in het belang van je kind of de kinderen te denken.

Blijf on speaking terms!

Door in ieder geval dit boek aan te schaffen en allebei te lezen. Voor alle partijen is het beter als beide ouders samen over de toekomst beslissen en on speaking terms blijven. Bewust Scheiden is bedoeld voor ouders die op het punt staan om uit elkaar te gaan en niet alleen zichzelf door deze uiterst verdrietige en moeilijke periode moeten zien te leiden, maar ook hun kind of kinderen.

In achttien interviews vertellen elf professionals en negen ervaringsdeskundigen hun ervaringen met (verbroken) relaties en complexe echtscheidingen. De professionals doen dat ieder vanuit hun werkveld en expertise. De ervaringsdeskundigen zijn ouders die hun persoonlijke verhaal vertellen. Met bijdragen van o.a. Catrin Finkenauer en Marsha Pinedo.Je koopt het boek oa hier.

Het drie huisjes spel

Voor de kinderen is er ook een goeie tip. Het 3 Huisjesspel. Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar, voor 2-6 spelers. Met dit spel krijgen kinderen de gelegenheid om op een ongedwongen manier de echtscheiding te verwerken, herkennen en structureren. In het spel zitten geen sturende vragen maar wordt er gebouwd aan de realiteit en symboliek van het mamahuis, papahuis en kinderhuis. De begeleider volgt tijdens het spel wat het kind al dan niet wil inbrengen.

Mocht je zelf in een scheiding-situatie zitten, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. En mocht iemand contacten hebben met Thijs en Katja? Stuur ze gerust deze blog even door…

3 huisjesspel

 

Via Twitter ontving ik nòg een tip: het boekje Eerste hulp bij scheiding. Je koopt het oa via bol.com.

Vorig artikelWordt het Djurre, Jelmer, Hiske of Rixt?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #5
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in