Zo voorkom je een vechtscheiding

bewust scheidenVandaag werd bekend, na wekenlange roddels en tegenstrijdige berichten, dat Katja Schuurman en Thijs Römer toch echt uit elkaar gaan. Een hoop geblabla in hun verklaring, als je het mij vraagt. Dat het niet alleen een einde is, maar ook een nieuw begin enzo. Ze gaan als vrienden uit elkaar gaan. Das hartstikke mooi, ik hoop echt van harte dat het geen vechtscheiding wordt.

Alle mooie woorden ten spijt, feitelijk is er gewoon weer een lief, klein meisje de dupe van deze tragische liefdesstory. Kan me het begin van hun relatie nog herinneren: ze waren echt fantastisch samen, alles was goed: praten, sex, enz. Jaja dacht ik toen al, interview ze nog eens over een jaar of 8. Want we weten allemaal: het blijft niet zo. Zeker niet als je kinderen hebt die je de halve nacht wakker houden en zorgen dat er weinig sprake meer is voor momentjes alleen. Hulde aan de moeders en schoonmoeders, oppassen en au pairs, die af en toe ervoor zorgen dat je als stel ook nog eens iets samen kunt doen. Voor een relatie moet je werken, het gaat echt allemaal niet vanzelf, zo simpel is het. Dus doe dat dan ook! Maak die tijd voor elkaar nu en dan, verras mekaar. Dat hoeft echt niet elke week, want dan wordt het zo’n gewoonte. Maar juist zo af en toe, op die bijzondere momentjes, kan het heel fijn zijn.

Anyway, het bericht over Katja en Thijs bereikte me tegelijk met het persbericht over het boek Bewust Scheiden van Saskia Smith. En dat boek wil ik hier toch even laten zien. Een op de drie stellen red het namelijk niet, hoe hard ze ook hun best doen. Die komen in een soortgelijke situatie terecht als Katja & Thijs. En dan? Hoe zorg je dat het geen vechtscheiding wordt?

Door in ieder geval dit boek aan te schaffen en allebei te lezen. Voor alle partijen is het beter als beide ouders samen over de toekomst beslissen en on speaking terms blijven. Bewust Scheiden is bedoeld voor ouders die op het punt staan om uit elkaar te gaan en niet alleen zichzelf door deze uiterst verdrietige en moeilijke periode moeten zien te leiden, maar ook hun kind of kinderen.

In achttien interviews vertellen elf professionals en negen ervaringsdeskundigen hun ervaringen met (verbroken) relaties en complexe echtscheidingen. De professionals doen dat ieder vanuit hun werkveld en expertise. De ervaringsdeskundigen zijn ouders die hun persoonlijke verhaal vertellen. Met bijdragen van o.a. Catrin Finkenauer en Marsha Pinedo.

Je koopt het boek oa hier.

Voor de kinderen is er ook een goeie tip. Het 3 Huisjesspel. Geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar, voor 2-6 spelers. Met dit spel krijgen kinderen de gelegenheid om op een ongedwongen manier de echtscheiding te verwerken, herkennen en structureren. In het spel zitten geen sturende vragen maar wordt er gebouwd aan de realiteit en symboliek van het mamahuis, papahuis en kinderhuis. De begeleider volgt tijdens het spel wat het kind al dan niet wil inbrengen.

Mocht je zelf in een scheiding-situatie zitten, dan hoop ik dat je hier wat aan hebt. En mocht iemand contacten hebben met Thijs en Katja? Stuur ze gerust deze blog even door…

3 huisjesspel

 

Via Twitter ontving ik nòg een tip: het boekje Eerste hulp bij scheiding. Je koopt het oa via bol.com.

Vorig artikelWaarom ik (soms) reclame maak op mijn blogazine
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #5
Judith van Wijk
Vrouw, 43, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here