14 leuke uitjes met kinderen in de winter

In de winter is het soms best lastig om iets te verzinnen om te doen met de kinderen. Er zijn allerlei uitjes die je kunt doen als het mooi weer is, maar in de winter is het koud, nat en staan kinderen niet te springen om naar buiten te gaan. Om heel eerlijk te zijn: ik zelf ook niet! Toch merk ik in het weekend dat de kinderen wel behoefte hebben om even te luchten en hun energie kwijt te raken. Anders lopen maar te klieren en zich te vervelen en vragen ze honderd keer of ze op een schermpje mogen. Daarom maakte ik een lijst met 14 leuke uitjes in de winter met kinderen.

14 leuke uitjes met kinderen in de winter

Ik heb bij het samenstellen van de lijst niet alleen rekening gehouden met een klein budget. Toch heb ik natuurlijk zelf ook een voorkeur voor gratis of goedkope uitjes, want met 4 kinderen entree betalen hakt er vaak wel in. Wij proberen dan ook gratis winterse uitjes met kinderen af te wisselen met betaalde uitjes.

1. Schaatsen

In december en januari zijn er door het hele land schaatsbanen te vinden. Houd daarvoor de regionale websites en kranten in de gaten. Daar wordt dit meestal wel goed aangekondigd. Wij zijn al twee keer gaan schaatsen bij Winter Wonderland Noordwijk, maar ook in Delft kunnen we schaatsen bij Lijm & Cultuur, in Scheveningen kun je naar Coolevent (waar je zelfs nog meer kunt doen dan alleen schaatsen) en in Den Haag heb je natuurlijk de Uithof. Overal kun je schaatsen huren. De banen zijn niet altijd even groot, maar kinderen vinden het toch heel leuk.

2. Bezoek een museum

Er zijn ontzettend veel leuke musea in Nederland. Het beste schaf je een museumkaart aan. (vroeger heette dit een museumjaarkaart) Deze is 1 jaar geldig en kost voor volwassenen €59,90 en voor kinderen tot en met 12 jaar is het €32,45. Met deze kaart heb je gratis toegang tot heel veel musea in Nederland. Wij hebben een aantal musea geselecteerd en in een pot gedaan. In het weekend mogen de kinderen dan om beurten een keer een museum uit de pot trekken en dat gaan we dan doen. Heel geschikt in de winter, als je er toch even uit wil, maar het te koud is om de hele dag buiten te zijn!

 

 

3. Geocaching

Ik zeg eerlijk: ik heb dat nog nooit gedaan, maar ik heb van horen zeggen dat het geweldig leuk is om te doen met kinderen. Het werkt via een app: geocaching en daarmee kun je eigenlijk een soort schatzoeken met kinderen in de natuur. Mijn blogcollega Saskia heeft dit al eens heel goed uitgelegd in een blog over geocaching met kinderen, dus die moeite ga ik niet niet meer doen, jullie kunnen gewoon even doorklikken naar haar website.

4. Naar het strand

Als het niet te koud is, is het heel leuk om met de kinderen naar het strand te gaan. Je kunt er strandbingo spelen (print het gratis werkblad) en wist je dat ik een heel leuk boekje in de webwinkel verkoop met maarliefst 68 projecten om te doen op het strand in de zomer èn de winter? Het heet: het Strandboek. Het is een klein, maar superhandig boekje met allerlei leuke tips om op het strand te doen. Mijn ervaring als moeder is, dat kinderen gewoon naar het strand gaan vaak niet leuk vinden, maar als je een activiteit voor ze hebt worden ze enthousiast. Zorg daar dus voor! Extra tip: ga een beetje aan het einde van de middag en neem je camera mee. Met de ondergaande zon kun je schitterende plaatjes schieten!

5. De Winter Efteling

Dit is een zeer prijzig uitje, maar daarom niet minder leuk. De Winter Efteling hebben wij zelf ook een keer gedaan, met overnachting, omdat het voor ons niet naast de deur is. We vonden het geweldig. Heerlijk slenteren door het sprookjesbos, alle attracties uitproberen en af en toe even opwarmen met warme chocolademelk bij een van de vuurtjes. Het was echt genieten en daarom mag dit echt niet ontbreken in deze lijst.

6. IJssculpturen

Ieder jaar is er wel ergens een ijssculpturen festival. Hier zijn schitterende bouwwerken gemaakt van ijs. Wij bezoeken dit ieder jaar wel een keer en hoewel het heel koud is, is het ook echt de moeite waard. Extra leuk is het om vooraf in de vriezer een plastic bak met ijs in te vriezen en na afloop de kinderen zelf met hun eigen klomp ijs en wat gereedschap een ijssculptuur te laten maken. Leg dan wel een groot tafelkleed neer en plastic borden, want het ijs smelt en dat is niet fijn op je tafel. Maar dat vinden ze een heel leuke activiteit!

7. Zwemmen

In iedere plaats is wel een zwembad en kinderen vinden zwemmen ontzettend leuk, of ze nou een diploma hebben of niet. Een paar uurtjes met het hele gezin naar het zwembad is voor kinderen echt een feestje. Bovendien is bewegen gezond èn is het lekker warm in het zwembad.

8. Oceanium

Wij wonen in de buurt van Diergaarde Blijdorp en daar is een groot Oceanium. Als je een abonnement hebt, kun je als je wil elke week naar Blijdorp. Als het heel koud is, bezoeken wij soms alleen het Oceanium. Thuis tekenen we dan vissen met bijenwaskrijt en gaan er met blauwe ecoline of waterverf overheen.

9. Schiphol met kinderen

Met de trein naar Schiphol is voor kinderen een echte belevenis. Vanaf het Panoramadeck kun je lekker vliegtuigen spotten en tegelijk lunchen. Het is een droog en warm uitje en op Schiphol kun je zelfs ook nog wat winkelen. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar zeker als je in de Randstad woont is naar Schiphol met kinderen een leuk uitje om te onthouden. Als je thuiskomt kun je zelfs voortborduren op het thema vliegtuigen en vakantie en alvast samen nadenken over de volgende zomervakantiebestemming. Of je vouwt vliegtuigjes met de kinderen en kijkt welke het beste kan vliegen.

10. Naar het bos

Ook in de winter leuk: naar het bos met de kinderen. Zeker als het gesneeuwd heeft kun je daar vaak geweldige sneeuwpoppen en sneeuwhuizen bouwen, want veel mensen blijven dan liever binnen. De sneeuw in het bos is dus ongerept. Bovendien kun je er prachtige foto’s maken, met en zonder de kinderen er op. Neem de slee mee, want in het bos zijn vaak leuke heuvels waar de kinderen vanaf kunnen roetsjen. Ook is het leuk om de kinderen gewoon voort te trekken op de slee. In het bos kan dat lekker aan één stuk door, terwijl je in de stad vaak tussendoor moet stoppen, omdat er op een straat of stoep geveegd of gestrooid is. Heeft het niet gesneeuwd, dan kun je in het bos wandelen of hutten bouwen. En na afloop een lekkere warme kop chocolademelk!

11. Naar een tuincentrum

Dit klinkt misschien gek, maar heel veel tuincentra hebben in de winter een prachtige winterwereld staan met rijdende treintjes en bewegende huisjes. Hier kunnen kinderen vaak uren naar kijken. In de meeste tuincentra kun je wel een kopje koffie drinken en soms zijn er ook activiteiten voor de kinderen.

12. Ontbijten bij Ikea

Deze kennen de meeste mensen wel. Het is alleen leuk als je in de buurt van een Ikea woont, maar als dat zo is, dan is het een topper. Met een Family Card kun je voor slechts 1 euro ontbijten, en daarmee is dat een fijn goedkoop uitje. Ondertussen kun je ook nog even de winkel door, want er is altijd wel iets leuks te vinden.

13. Theatervoorstelling

In de winter zijn er, zeker in het weekend, diverse leuke kindervoorstellingen. Check daarvoor gewoon de website van het theater bij jou in de buurt. De kaartjes zijn vaak niet heel goedkoop, maar het is echt leuk om 1 x in de winter naar een voorstelling te gaan met de kinderen.

14. Naar de film

Is het echt bar en bar koud of regent het de hele dag? Is naar buiten gaan echt geen optie? Dan kun je altijd nog een paar uur naar de bioscoop met kinderen. Schermpjes doen het immers altijd goed en misschien draait er wel net een hippe film die ze nog willen zien.

 

 

Heb jij nog meer tips voor uitjes met kinderen in de winter? Laat ze achter bij de reacties, of mail me, dan voeg ik ze aan deze blog toe.

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #155
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #156
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in