35 typisch Hollandse producten

35 typisch Hollandse productenIeder land heeft zo zijn eigen specialiteiten: de Italianen hebben pizza & pasta, Belgen kennen we van de echte frieten, in Oostenrijk eet je een Wiener Schnitzel, in Duitsland een braadworst en in Spanje ga je voor de tapas. Andersom nemen toeristen die in ons land komen ook graag typisch Hollandse producten mee. Ben jij een Nederlander die in het buitenland woont en wil je graag Hollandse producten bestellen? Of heb je een collega die binnenkort naar het buitenland vertrekt en wil je een mand maken met Nederlandse producten als cadeau? Dan heb je iets aan deze lijst met ideeën. Onze culinaire uitspattingen zijn misschien wat moeilijker te versturen, maar soms heb ik leuke alternatieven kunnen vinden. Je slaagt vast voor een Hollands cadeau! In deze blog inspiratie voor 35 typisch Hollandse producten. 

Lees ook: De oer-Hollandse Skippy Koe

35 typisch Hollandse producten

Nederland heeft niet per se één product wat bij dit land hoort. Vraag meerdere Nederlanders naar een typisch Hollands product en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Ik heb deze lijst met 35 typisch Hollandse producten verdeeld in food en non-food. Eten en geen eten dus. Nederlanders in het buitenland missen namelijk meestal vooral het Nederlandse eten. Dat weet ik nog wel toen ik een tijdje in China zat, ik zocht speciaal een Nederlandse supermarkt op om Hollandse producten te kopen om mee te koken. Deze producten zijn dus ook leuk om cadeau te doen aan iemand die in het buitenland woont of er gaat wonen. Hier komen de producten!

  1. Drop. Ik denk dat ik drop het meeste zou missen als ik in het buitenland zou wonen. Dit is wel echt een uniek snoepje wat je haast niet in andere landen tegenkomt in de supermarktschappen. Toch blijkt het geen Nederlandse uitvinding te zijn, al doen wij er wel net wat andere stofjes in dan de landen die ook drop kennen, zoals Duitsland, Engeland en Scandinavië. Koop je Hollandse drop hier. 
  2. Stroopwafels. De allerlekkerste komen natuurlijk van Markus. Die zijn homemade en dat proef je! Je kunt ze ook gewoon online kopen van een ander merk. 
  3. Haring. Haring kom je ook wel tegen in andere landen, oa Scandinavië. Toch eten ze het daar vaak anders bereid. Wij hebben in juni vlaggetjesdag en daarna vliegt de Nieuwe Haring over de toonbank bij de viswinkels. Op een wit broodje met een uitje, zo hoort het. Of uit het vuistje. Je kunt ze online oa bestellen bij de AH
  4. Hagelslag. Hagelslag is ook op en top Nederlands. Het is ontstaan rond 1914 als chocoladebolletjes, maar werd pas in 1936 door Venz uitgebracht als de hagelslag in de huidige vorm zoals wij die nu kennen. Tegenwoordig hebben vele supermarkten het uitgebracht onder hun eigen merk. In deze serie hoort ook de schuddebuikten en de anijshagelslag. Daar maken ze bij ons ook anijsmelk van voor het slapengaan. Hier te koop. 
  5. Pannenkoeken & poffertjes zijn natuurlijk ook super Nederlands. Vooral met schenkstroop. Overigens schijnt het officieel geen Nederlandse uitvinding te zijn en net als met haring vind je ook in andere landen crêpes of flensjes. De echte Koopmansmix kun je hier met vele pakken tegelijk bestellen, om mee te nemen of te laten bezorgen in het buitenland. 
  6. Ontbijtkoek. Deze koek komt voorbij met vele namen en in vele gedaanten. De uitvinding komt uit Vlaanderen, maar Hollanders zijn er gek op. Deze kruidige koek bestaat uit roggebloem met verschillende soorten suiker zoals glucosestroop, fructose stroop en kandijsuiker. De kruidige smaak is te danken aan specerijen, zoals kaneel en honing. Ontbijtkoek is het lekkerst met een laag echte roomboter. Je kunt het ook gebruiken om te verwerken in winterse stoofpotjes met vlees. Het bindt de saus en geeft er een kruidig en zoetig smaakje aan. Past ook goed bij wild. Een voorraadje Peijnenburg koop je hier. 
  7. Bitterballen. De favoriet op verjaardagen en andere feesten en partijen: de bitterbal! Verre van gezond, maar je kunt er echt naar snakken als je ze een hele tijd niet gegeten hebt. Het liefst met lekkere mosterd. Bitterballen kun je helaas niet meenemen, daarom vind ik deze bitterbal kerstbal een briljante vondst voor wie Nederland gaat verlaten. Heel grappig cadeau!
  8. Frikadellen. Ook Frikadellen zijn lastig mee te nemen. Je kunt ze wel in de kerstboom hangen, of een andere artikel met een afbeelding van frikadellen kopen om cadeau te doen. Overigens ben ik nog altijd in de war of het nou frikandel is of frikadel. Het schijnt beiden te kunnen. Koop hier je producten met een frika(n)del. 
  9. Pepernoten en kruidnoten worden traditioneel met sinterklaas gegeten. Dit gebruik gaat terug tot aan de 16e eeuw, voor zover we weten. Dat is een lange tijd! In de volksmond spreekt met over pepernoten, maar tussen kruidnoten en pepernoten zit een wezenlijk verschil. Kruidnoten zijn platgedrukte bolletjes met koekkruiden, het lijkt wat op speculaas. Echte pepernoten zijn veel stugger en lijken op taai taai. Het recept is ook ingewikkelder, daarom worden met kinderen vaak kruidnoten gebakken. Er zijn ook leuke spelletjes om te doen met kruidnoten
  10. Beschuit met muisjes bij een geboorte. Een heuse Hollandse traditie. Muisjes eet je bij de geboorte van een babytje. Daarom horen die er ook zeker bij. Je koopt de roze en blauwe muisjes hier
  11. Tompouce. Misschien is de Tompouce wel het allerlekkerste Hollande gebakje. Ik koop ‘m het liefste bij de bakker. Met echte gele room. Zelf maken kan ook, al zien ze er nooit zo uit als wanneer je ze koopt. Desondanks is dat wel leuk. Lukt het niet om een pak tompouce mix te kopen, dan kun je ook voor de accessoires gaan bij de HEMA. Zoals de tompouce schuursponsjes bijvoorbeeld. Een grote hit. Wist je trouwens dat Tom Pouce officieel een Frans sprookje is, het sprookje dat wij hier Klein Duimpje noemen? En dat het gebak geïnspireerd is op de Franse millefeuille? Heb je dat ook weer geleerd. 
  12. Heineken bier bestaat al sinds 1873 en is nog altijd een begrip in Nederland. Hoewel veel mensen graag Belgische biertjes drinken, is de echte Nederlander fan van Heineken. Een kratje meenemen is waarschijnlijk lastig, maar een echt Heineken fluitje kun je waar je ook bent vullen met een lekker biertje. 
  13. Limburgse Vlaai is ook een beetje lastig meenemen, maar zelf bakken kan natuurlijk wel. Dan komt dit handige kookboek van pas. 
  14. Zeeuwse Bolus. Vanwege mijn Zeeuwse roots is de Zeeuwse bolus mijn absolute favoriet. Heerlijk kruidig en zoet van smaak. Als ik in Zeeland ben, vraag ik mijn moeder altijd om ze te halen. Gelukkig kun je bolussen ook prima zelf maken als je de mix hebt. Dat heb ik al regelmatig gedaan. 
  15. Bossche Bol. De Bossche bol is natuurlijk specifiek voor mensen uit Den Bosch (of Brabant), maar wel bekend door het hele land. Ook deze is ingewikkeld om mee te nemen en ook om zelf te maken, maar er zijn gelukkig ook andere producten met een afbeelding van de Bossche bol. Zoals bijvoorbeeld sokken of een boxershort. Altijd leuk in een mand met Hollandse producten. 
  16. Appeltaart. Tja, appeltaart. Je komt dat vaker tegen, maar ik vind dat wel echt Hollands. Het allerliefste pluk ik zelf appels in de herfst en maak er dan appelmoes, appelflappen en appeltaart van. Appeltaartmix kun je meenemen naar het buitenland, appels kun je overal wel kopen. Er bestaan bovendien leuke kookboeken met lekkere appeltaarten en andere producten, zoals appeltaart koffiesiroop of een poster met appeltaart recept. Alles rondom appeltaart vind je hier
  17. Fries Suikerbrood en oranjekoek. Als ik in Friesland ben, neem ik altijd Fries suikerbrood en oranjekoeken mee. Helaas kun je dat niet lang vers houden, tenzij je het invriest. Wie gaat emigreren, zal dat dus niet kunnen meenemen. Maar er zijn wel sokken met Fries suikerbrood, en die zijn ook heel leuk. 
  18. Kniepertjes. Heel Nederland kent wel de Kniepertjes die traditioneel met oudjaar worden gebakken en gegeten. Net als oliebollen. Kniepertjes zijn een soort grote stroopwafels. Een recept voor kniepertjes kun je hier vinden. Het wafelijzer om ze op te bakken kun je kopen. Heb je meteen een goed excuus om ze vaker te bakken. Leuk ook om te doen met kinderen.  
  19. Oliebollen. Geen Oud & Nieuw zonder èchte Hollandse oliebollen. Zodra de herfst begint ploppen de oliebollen kramen als paddestoelen uit de grond. Je vindt ze vaak in de stad of bij tuincentra. Wie naar het buitenland vertrekt, moet dus zeker oliebollenmix meenemen om ze zelf te kunnen maken. 
  20. Hollandse kaas en accessoires. Tja, kaas is natuurlijk niet per se Nederlands, want er zijn vele landen die hun eigen specifieke soorten kaas hebben. De harde kaas is wel echt Nederlands. Als je een kaasschaaf laat zien aan iemand van buiten Nederland, hebben ze vaak geen idee wat het is. Onze Hollandse kazen zijn heel speciaal en worden geïmporteerd door vele landen. Een leuk cadeau is dat dus ook voor iemand die gaat emigreren, kaas kun je namelijk wel meenemen en langer bewaren. Kaas koop je gewoon bij de kaasboer of de supermarkt. 
  21. Pindakaas. Van kaas door naar pindakaas. Dit is ook niet weg te denken in Nederland. Officieel komt dit product trouwens uit Amerika, maar is al jaren geleden overgewaaid en wij Nederlanders groeien er mee op. Het bevat veel eiwitten, waardoor het gezond is (maar wel ook dikmakend, dus eet met mate). Een pot pindakaas hoort er zeker bij als je naar het buitenland vertrekt. 
  22. Hollandse koffie & thee. Kijk, koffie en thee is niet per se Nederlands. Je vindt koffie en thee in heel veel verschillende culturen. Toch kun je in sommige landen wel verlangen naar echte Hollandse koffie of thee. Onze eigen smaakjes. Of merken. Zoals Douwe Egberts bijvoorbeeld. Of misschien wel onze eigen oploskoffie (voor wie daar van houdt). Het is lang houdbaar en dus heel geschikt als cadeau om mee te nemen naar het buitenland. 
  23. Stamppot. Wij zijn een aardappel etend volk en bij de avondmaaltijd hebben we, met name in de winter, vaak een stamppotje. Ik ben er zelf niet zo heel gek op, maar ik geloof best dat je na lange tijd in het buitenland de Hollandse pot kunt gaan missen. Stamppot kun je niet kant en klaar meenemen, maar aardappelen zijn overal wel te koop. Wil je een cadeau geven rondom het thema Hollandse stamppotjes, dan is een pureestamper of een leuk kookboek een goeie tip. 
  24. Erwtensoep. Erwtensoep wordt ook wel snert genoemd en doet mij altijd denken aan de winter. Na een lange schaatstocht een bord stevige erwtensoep. Voor mij niet met rookworst trouwens, ik at ooit erwtensoep met gerookte paling en wil sindsdien niets anders meer. Een paar stevige blikken Unox erwtensoep mogen dan ook niet ontbreken. Mocht dat te zwaar worden, dan is cup a soep ook een idee. 
  25. Rookworst. Ik ben geen liefhebber van rookworst, maar ik snap het wel dat andere mensen die gigantisch kunnen missen als ze niet in Nederland zijn. Ik ken wel mensen die er gek op zijn. Rookworsten kun je verpakt meenemen. 
  26. Chocoladeletters. Iets wat ook echt bij de Hollandse tradities hoort, is een chocoladeletter in je schoen met sinterklaas. Daarom moeten die sowieso mee. Ik probeer ze altijd het jaar ervoor in de uitverkoop te scoren, chocola kan namelijk prima een heel jaar mee. Online chocoladeletters kopen kan trouwens ook. 
  27. Tulpen en andere bloembollen. Met een bosje tulpen hoef je niet te komen aanzetten als iemand naar het buitenland vertrekt, want die zijn al verlept voor je in het vliegtuig of de auto stapt. Maar bloembollen zijn wel leuk om mee te geven. Zo kan iemand zijn eigen tulpen of andere bloemen kweken in het buitenland. Bloembollen koop je bij een tuincentrum of online. 
  28. Wilhemientjes pepermunt. Wilhelmina pepermunt wordt al meer dan 125 jaar geproduceerd door Fortuin. Het is een bekend begrip in Nederland. Mijn oma had ze vroeger en je vindt ze ook vaak in restaurants bij de rekening. Ook een leuk cadeau voor iemand die gaat emigreren. 
  29. Molens en grachtenpandjes. Denk je aan Nederland, dan denk je aan molens en grachtenpandjes. Een echte molen meegeven wordt wat ingewikkeld, maar er zijn wel veel souvenirs en snuisterijen te koop met een afbeelding van een molen. Of dat nou een mok is, een tegeltje of een magneetje, het is altijd grappig en echt Hollands. 
  30. Fietsen. Je kunt de straat niet op in Nederland of je ziet wel een fietser. Wij zijn een echt fietsland en fietsen zijn dan ook niet weg te denken uit het straatbeeld. Buitenlandse mensen verbazen zich er vaak over. Ook voor dit Hollandse product geldt dat er allerlei souvenirs te vinden zijn met de afbeelding van een fiets. Zelf vind ik de Hollandse fietsbel bijvoorbeeld erg leuk, maar er zijn nog veel meer leuke dingen te bedenken en te vinden. 
  31. Delfts blauw. Ik woon zelf dichtbij Delft en Delftsblauw is natuurlijk ook alom bekend. Overal vind je dit ontwerp in Nederland. Elke toeristische plaats verkoopt het. Of het nou in Voldendam of Amsterdam is of in Delft zelf. Ook online is heel veel leuks in Delfstblauw te vinden, dat gaat van miniatuur fietsjes tot kookschorten, van vazen tot toilettassen en nog veel meer. 
  32. Klompen. Met klompen heb ik dus helemaal niks, maar deze wooden shoes zijn mogen natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Waarom je ze zou willen meenemen, geen idee, maar juist daarom is het misschien wel een leuke grap als je een mand maakt met Hollandse cadeaus. Er zijn gelukkig ook sleutelhangers en sloffen van, dus je hoeft niet per se met de echte houten versie aan te komen. 
  33. Nijntje. Dick Bruna ontwierp Nijntje in 1955. Sindsdien zijn er tientallen boekjes uitgekomen en er is inmiddels zelfs een Nijntje museum. Nijntje is echt heel Hollands en dus ook heel leuk om mee te geven aan iemand die gaat emigreren die je wil verrassen met een Nederlands cadeau. Dat kan een boekje zijn van Nijntje, maar bijvoorbeeld ook een mooie ketting, of een rammelaar. Er is zoveel! Net wat bij de persoon past. 
  34. Oudhollandse spelletjes. Dit is een cadeau waar mensen vaak niet aan denken, maar Oudhollandes spelletjes zijn erg leuk om te geven of te krijgen. Denk aan ganzenbord, mens-erger-je-niet, sjoelen of dammen. 
  35. Hollandse meesters als Mondriaan, Vermeer en Rembrandt zijn niet weg te denken uit de Nederlandse cultuur. Je ziet de herkenbare afbeeldingen vaak op notitieboekjes, kaartspellen, mokken, muismatten, wenskaarten, verjaardagskalenders en nog veel meer producten. Ook dit is en blijft een leuk cadeau voor wie naar het buitenland vertrekt. Kies zelf wat het beste bij de persoon past. 

kerstbal bitterbal

Nog meer tips voor Nederlandse producten

Er kwamen naar aanleiding van deze lijst nog wat nabranders van echte Nederlandse producten die ik graag nog wil toevoegen om de lijst compleet te maken. Tips die ik nog extra kreeg zijn: Brabantse worstenbroodjes, eierkoeken, Haagse hopjes, Zeeuwse boterbabbelaars, kokosbrood, Zaanse mayonaise en koffiemelk. En natuurlijk de stoffen Hollandse tulpjes

Vorig artikelA&O Hotel Frankfurt Galluswarte
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #391
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in