Spelletjes met pepernoten, de allerleukste!

pepernoten kaarsjesHet pepernotenspel waarvan ik al eerder de spelregels publiceerde is al jaren een groot succes in de sinterklaastijd. Inmiddels ben ik nog meer leuke spelletjes met pepernoten op het spoor gekomen. Die wil ik natuurlijk graag met jullie delen, zodat je ze in deze toffe tijd van het jaar met de kinderen kunt spelen. Ze zijn altijd vol verwachting in november en december, zonde om daar niet thematisch bij aan te sluiten. Daarom in deze blog: Spelletjes met pepernoten, de allerleukste!

Lees ook: Versier het huis voor sinterklaas

Spelletjes met pepernoten, de allerleukste!

In september liggen de pepernoten, of eigenlijk kruidnoten, alweer in de winkel. Op dat moment wil ik er nog niks mee, veel te vroeg. Laat het eerst maar eens herfst worden. Zo eind oktober verandert dat. Het wordt vroeger donker, de kaarsjes gaan aan en ik krijg dan wel langzaamaan zin in de sinterklaastijd. De geur van speculaas in huis, een beetje kokkerellen, knutselen voor sinterklaas en de decoratie rondom sint tevoorschijn halen. De kinderen kijken uit naar de sinterklaasintocht en ik geniet mee van hun blije kopjes. Op dat moment komen hier de pepernoten in huis. Het liefst doe ik er spelletjes mee, want zo hebben zij plezier en kunnen ze er meteen wat van eten.

IEP met pepernoten

Het spelletje IEP is simpel. Je hebt er bijna niets voor nodig, alleen wat pepernoten. Die leg je verspreid op tafel. Er gaat één kind naar de gang, de rest kiest een pepernoot uit de de “IEP” is. Het kind op de gang mag binnenkomen en gaat kruidnootjes eten tot hij of zij de IEP pakt. Dan roept iedereen heel hard: IEEEPPP! en de eter moet stoppen met eten. Een nieuw kind gaat vervolgens naar de gang. Wil je meer weten over dit spel, dan kun je een uitgebreide uitleg lezen op de blog over dit pepernotenspel. Het is trouwens bedoeld voor jonge kinderen, maar ik verzeker je, onze puber doet nog erg graag mee hoor!

iepen met pepernoten spelletje

Dobbelspel met pepernoten

Over het Piramide dobbel spel met pepernoten schreef ik al eerder op dit blog. Het is een superleuk pepernoten spelletje om met kinderen te doen. Jong en oud genieten hier van. Zelfs ik, want ik houd ook best wel van pepernoten tijdens de sinterklaastijd. De uitgebreide uitleg kun je lezen door op de link te klikken. Je hebt in elk geval een dobbelsteen nodig voor dit pepernoten spel.

Spelletjes met pepernoten, de allerleukste!

Pepernoten stapelen

Dit is een spelletje voor kinderen met geduld en een goede fijne motoriek. Wie kan namelijk de grootste toren bouwen van pepernoten? Dat valt nog echt niet mee, ik kom zelf amper verder dan 3 kruidnoten met stapelen. Desondanks is het een leuke uitdaging voor de kinderen, ze zullen er vol enthousiasme aan beginnen en als vlug ontdekken dat het moeilijker is dan je denkt!

pepernoten stapelen

Pictionary met pepernoten

In deze blog over spelletjes met pepernoten is dit ook een leuk spel. Leg midden op de tafel een aardige hoeveelheid pepernoten klaar. Vervolgens gaan de kinderen om beurten een tekening maken met de pepernoten. De anderen raden het figuur. Bijvoorbeeld een huis, een hart, een zon, een auto, een bloem. Dit pepernoten spelletje kun je ook in teams spelen. Dan moet je van elkaar raden wat de ander maakt en krijg je een pepernoot als jouw teamspeler het juist geraden heeft.

pepernoten werpspel

Het pepernoten werpspel met punten

Voor dit spel heb je ronde cirkels van papier nodig. Die kun je zelf maken door een bord om te trekken en uit te knippen. Het beste gebruik je verschillende kleuren papier. Schrijf op de rondjes een getal. Bijvoorbeeld 5, 10, 20, 30, 40 en 50. Leg de cirkels neer op de grond en spreek met de kinderen af waar ze moeten staan. Eventueel leg je een springtouw (ook een leuk sinterklaascadeau trouwen!) neer waar ze achter moeten blijven. Iedereen krijgt 5 pepernoten. Vanachter de lijn gaan ze proberen de pepernoten te gooien op de cirkels. Na 5 keer gooien tel je de de punten en je schrijft ze op. Dit doe je drie keer. Wie de meeste punten heeft, wint! De kinderen mogen de pepernoten na afloop opeten. Om het spel educatief te maken, kun je de kinderen ook zelf laten optellen hoeveel punten ze hebben. Voor jongere kinderen kun je dan getallen onder de 10 gebruiken.

pepernoten werpspel

De pepernotendans

Spelletjes met pepernoten zijn er genoeg, maar voor dit blog heb ik alleen simpele spelletjes uitgekozen die weinig voorbereidingstijd nodig hebben en toch heel leuk zijn. Voor dit spel, wat een beetje lijkt op stopdans, gebruik je het liefst een ronde tafel of een tafel die vrij in de ruimte staat. Op tafel liggen net zoveel pepernoten als er kinderen zijn. Zet sinterklaasliedjes op. De kinderen lopen rond de tafel. Als de muziek wordt stopgezet, moeten ze snel een pepernoot pakken en opeten. De volgende ronde wordt er één pepernoot minder neergelegd. Als de muziek dan stil staat, zal er een kind overblijven dat die ronde geen pepernoot heeft. Dit kind is af en gaat aan de kant zitten. Zo gaan de rondes door tot er uiteindelijk een winnaar is.

stopdans met pepernoten pepernotendans

Pepernoten verstoppertje

Dit is natuurlijk een simpelspel met pepernoten, maar zeker jonge kinderen vinden het erg leuk. Een kind gaat naar de gang. De andere kinderen verstoppen 5 pepernoten in de woonkamer. Het kind komt tevoorschijn en gaat zoeken. Afhankelijk van de leeftijd verzin je natuurlijk moeilijke of makkelijke verstop plekken. Hele kleine kinderen zullen al enorme lol hebben als de pepernoot ergens redelijk in het zicht ligt, terwijl kinderen vanaf een jaar of 4 het leuk vinden als ze echt moeten zoeken. Eventueel kun je de pepernoten op een moeilijke plek wat makkelijker maken door het kind tips te geven met warm of koud.

pepernoten verstopspelletje

Pepernoten memory

Voor dit spel moet er eerst iets worden voorbereid. Kinderen vanaf een jaar of 6 kunnen dan zelf. Knip 20 kleine rondjes ter grootte van een pepernoot uit een vel wit papier (maak bijvoorbeeld een omtrek van 1 pepernoot en knip die 20 keer uit). Kleur de rondjes in 10 verschillende kleuren, of meer als je meer kleuren hebt. Dus steeds 2 rondjes rood, 2 rondjes blauw, 2 rondjes geel enz. Verspreid daarna de gekleurde rondjes op het witte vel en leg op elk rondje een pepernoot. De spelers mogen nu om beurten twee pepernoten omdraaien. Liggen er dezelfde kleuren onder, dan mogen ze deze 2 pepernoten en de gekleurde rondjes houden. Aan het einde tel je wie de meeste pepernoten heeft en mogen ze natuurlijk opgegeten worden. Bewaar de gekleurde rondjes in een leeg luciferdoosje. Zo kun je het de volgende keer weer opnieuw gebruiken.

pepernoten memory

Hoeveel kruidnoten liggen er voor je?

Dit is een variant op het bekende gymspelletje: hoeveel kinderen zitten er achter je? Een kind krijgt een blinddoek om. De andere kinderen zitten in een kring. Zij hebben een pepernoot. Om beurten gaan kinderen een pepernoot neerleggen. Of niet. Dat bepalen ze samen. Het kind met de blinddoek moet raden hoeveel pepernoten er liggen. Raad het kind het goed of niet?

hoeveel kruidnootjes liggen er voor je

Pepernoten bingo

Pepernotenbingo kun je op verschillende manieren spelen. Je kunt natuurlijk gewone bingo pakken, en als fiches (chocolade) pepernoten gebruiken. Als een kind een hele rij heeft, mag het die rij pepernoten opeten. Je kunt ook zelf een vel maken met sinterklaasplaatjes erop of deze printable uitprinten via de site van Vanbritt.nl. Je geeft alle kinderen zo’n printable vel en kruidnootjes. Als de intocht gekeken wordt, mogen de kinderen een kruidnootje op het vel leggen, zodra ze een plaatje op tv zien. Na afloop mogen ze de pepernoten opeten.

pepernoten bingo

Pepernoten sjoelen

Tot slot wil ik nog deze geweldige pepernoten sjoelbak tippen. Hij staat op mijn wishlist, want ik denk dat de kinderen dat hier waanzinnig leuk gaan vinden. Hij kost wel €25, dus je moet er even in investeren, maar je gaat er jaarlijks veel plezier van hebben.

pepernoten sjoelbak

Weet jij nog meer spelletjes met pepernoten?

Weten jullie nog meer eenvoudige spelletjes met pepernoten, waar je niet teveel materialen voor nodig hebt of voorbereidingstijd, maar die wel een groot succes zijn bij jong en oud? Laat dan je tip achter bij de reacties, want dan kan ik deze blog nog verder aanvullen. Zo krijgen we een mooi en compleet overzicht voor de sinterklaastijd!

Tip: Versier je huis met deze sinterklaasdecoratie

kaart pepernoten grabbelen

Vorig artikelCadeautips voor meisjes van 13 jaar
Volgend artikelZwangerschapskalender week 1, 2 en 3
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in