Activiteiten Coco kan het, het prentenboek van het jaar 2021

Activiteiten Coco kan het, het prentenboek van het jaar 2021Activiteiten Coco kan het, het prentenboek van het jaar 2021. Dit is het boek wat verbonden is aan de Voorleesdagen die 20 januari starten. Dat kon natuurlijk niet op een beter moment komen: we zitten immers midden in de lockdown en de scholen zijn dicht. Extra leuk dus, om met kinderen rondom dit prentenboek te werken. Bestel het boek in ieder geval, want het is superleuk en herkenbaar voor jonge kinderen. Daarom in deze blog: activiteiten rondom het prentenboek Coco kan het.

Lees ook: Activiteiten Moppereend

Activiteiten Coco kan het

Een prentenboek gaat pas ècht leven voor kinderen als je na het voorlezen ermee aan de slag gaat. Normaal gaan ze natuurlijk naar school, waar de juffen en meesters waarschijnlijk wel een lesidee hebben verzonnen bij Coco kan het. Dit jaar zijn we thuis, en zullen wij ouders ons best moeten doen om leuke activiteiten te verzinnen rondom het prentenboek van het jaar. Als juf ben ik daar natuurlijk best bedreven in. Om jullie te helpen zet ik hieronder maarliefst 15+ activiteiten die je kunt gebruiken bij Coco kan het op een rij. Het boek gaat trouwens over Coco, die voor het eerst moet leren vliegen. Dat is spannend! Zou het lukken? Soms kun je meer dan je denkt! Een herkenbaar thema voor jonge kinderen, waar je na het lezen zeker nog over kunt doorpraten.

achterkant coco kan het

Coco kan het op Youtube

Als je activiteiten Coco kan het met kinderen gaat doen, is het wel handig om ze het boek voor te lezen. Dat kan zelfs meerdere keren, kinderen vinden het hartstikke leuk om naar verhaaltjes te luisteren die ze al kennen. Herhaling vinden ze juist fijn. Heb je het boek niet, dan staan er gelukkig verschillende versies online. Bijvoorbeeld van de Westfriese bibliotheken, die een leuk filmpje met poppen hebben gemaakt. Het hele prentenboek digitaal van Coco kan het vind je hier. Heel leuk is de voorleesversie van Loes Riphagen, de illustrator en schrijfster van dit boek. Meteen leuk om aan de kinderen te laten zien vind ik. Voor op scholen zijn de vertelplaten heel leuk om te bestellen, dan heb je de illustraties in groot formaat om in de klas te laten zien.

Coco kan het knutselen

Er zijn heel veel leuke knutselideeen te verzinnen rondom Coco kan het. Zo kun je natuurlijk een nestje knutselen van bruin papier met een zwart vogeltje erin. Misschien heb je wel zwarte veertjes, of je knipt veertjes van zwart papier. Je kunt natuurlijk ook een ècht nestje proberen te maken met takjes en blaadjes en misschien wat klei. Loes Riphagen heeft op haar eigen website ook een leuke knutseltip staan.

Doe Boek

Loes Riphagen maakte ook een heel leuk Doe Boek van Coco kan het. Dit Doe Boek is echt bedoeld voor jonge kinderen. Je vindt er laagdrempelige werkbladen over meer en minder, recepten, kleurplaten en nog veel meer rondom dit thema. Je koopt het Doe Boek hier.

coco kan het doeboek

Liedjes zingen bij het thema

Wist je dat er een heus lied is uitgebracht? Je kunt het hieronder beluisteren en ook aan je kinderen leren. Ze zullen het leuk vinden: filmpjes doen het namelijk altijd goed. Misschien kan je kind er zelf wel een dansje bij verzinnen? Dan kun je meteen lekker bewegen. Even alle overtollige energie eruit!

Kleurplaat Coco kan het

Een kleurplaat mag natuurlijk niet ontbreken. Ideaal om even tussendoor te maken. Gebruik het als rustmoment voor je kind. In kleuren zit meer dan je denkt! Kinderen leren zich concentreren, het is goed voor de motoriek, het is een momentje van ontspanning. Allemaal goede redenen om deze kleurplaat uit te printen dus en klaar te leggen als activiteit! Je vindt ‘m op de website van Loes Riphagen.

kleurplaat coco kan het

Spelletjes

Het is altijd leuk om na het voorlezen van een prentenboek wat spelletjes te doen. Bij het voorlezen moeten kinderen stilzitten, bij een spelletje mogen ze even lekker bewegen. Ideeen voor spelletjes rondom dit prentenboek zijn:

  • Eierrace: zet een parcours uit in de woonkamer. Wie kan met een ei op een lepel zonder te laten vallen het parcours doorlopen?
  • Je kunt ook een online workshop rondom dit prentenboek bestellen.
  • Voor oudere kinderen is het spel Wingspan natuurlijk geweldig. Voor jongere kinderen kies je voor een domino, kwartet of memoryspel met vogels. (lees hier een uitgebreide review over Wingspan)
  • Vogelbingo, eventueel met echte prijsjes! (ook in vogelthema natuurlijk)

vogelbingo

Coco kan het haken

Voor de haakliefhebbers onder ons: het is natuurlijk geweldig als je voor de voorleesdagen een heuse Coco voor je kind kan haken. Een Coco kan het knuffel! Dat gaan de kinderen echt geweldig vinden. Mieks Creaties verkoopt een haakpatroon voor slechts €3,95. Misschien heb je wel een ouder kind die voor een kleiner zusje of broertje een Coco kan haken?

haakpatroon vogel

Andere activiteiten en lesideeën

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke activiteiten die passen bij dit thema. Denk bijvoorbeeld aan de Nationale Tuinvogeltelling. Heel leuk om met kinderen te doen! Heb jij nou zelf ook een toffe tip voor een activiteit bij dit prentenboek? Laat het dan vooral weten in de reacties, dan voeg ik ‘m toe. Check in elk geval ook de website van de Nationale Voorleesdagen voor meer tips en het organiseren van je eigen voorleesontbijt.

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #314
Volgend artikelKlusjes die je in de winter moet doen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in