De Tuinvogeltelling is weer, doe je mee?

tuinvogeltellingOp 29, 30 en 31 januari is de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling. De Nationale Tuinvogeltelling bestaat sinds 2001 en wordt jaarlijks georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Het doel van de Tuinvogeltelling is dat we weten hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met deze informatie kan de Vogelbescherming nog beter weten hoe ze vogels kunnen helpen en beschermen. Heel belangrijk dus! De Tuinvogeltelling is weer, doe je mee?

Tip: de vogels van Ostheimer zijn leuk om mee te spelen voor kinderen

De Tuinvogeltelling, wat moet je doen?

De Tuinvogeltelling duurt niet lang. Gedurende een half uurtje tel je alle vogels die in je tuin komen. Om te voorkomen dat vogels dubbel worden geteld, mag je alleen alle vogels tellen die tegelijk in je tuin komen. Je telt dus niet de vogels bij elkaar op die je in dat halve uur in de tuin ziet, want dat zou in theorie steeds dezelfde vogel kunnen zijn. De Tuinvogeltelling met kinderen

Werkbladen voor kinderen met de Tuinvogeltelling

Als je kinderen zich dit weekend vervelen, kun je ze ook mee laten doen aan de Tuinvogeltelling. Op de website van de Vogelbescherming staan leuke werkbladen die kinderen kunnen gebruiken als ze mee gaan doen met de Tuinvogeltelling. Deze zijn officieel bedoeld voor scholen, maar ook prima te gebruiken voor thuis. Mijn kinderen hebben gezellig een half uurtje vogels zitten tellen. De score viel hier trouwens tegen: 2 houtduiven en 1 kauw.

werkblad vogeltelling

Waarom is de vogeltelling in de winter?

De vogeltelling wordt juist in de winter gedaan, omdat in die periode mensen het meest binnen zitten en vogels het meest in onze tuin. Daardoor kunnen zo veel mogelijk mensen mee doen. Hoe meer mensen, hoe beter het beeld dat de Vogelbescherming krijgt over vogels in de tuin. Heb je nog meer vragen over de Tuinvogeltelling? Misschien staat jouw vraag wel bij de meest gestelde vragen. Die vind je hier.

Lees ook: De vogeltjes van Myrthe
Lees ook: maak je eigen voederbol voor vogels

Waar kun je de tuinvogeltelling doorgeven?

Je kunt het aantal getelde vogels doorgeven via de app van de vogeltelling of via de website. Op de website staat wanneer dat kan, maar het beste is het om het direct door te geven nadat je geteld hebt, dan kun je dat niet vergeten. Als je het via de website doorgeeft, kun je eventueel nog een foto uploaden van je tuin met de vogels.

tuinvogeltelling doorgeven

Leuk spel over vogels

Ben je nou helemaal in the mood geraakt over vogels en de kinderen ook? Dan kan ik je het spel Wingspan van harte aanraden. Dit is een superleuk gezelschapsspel waarbij je ongemerkt heel veel leert over vogels. Er zijn zelfs twee uitbreidingen bij voor vogels in Europa en Oceanië. Je leest hier een uitgebreide review over Wingspan.

Wingspan review

Vorig artikelWat staat op de reisbucketlist van kinderen?
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #263
Judith van Wijk
Vrouw, 46, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015), sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in