Activiteiten voor in de tuin met kinderen in de lente

natuurlijke mandala makenHet is eindelijk lente, en niet alleen op papier, ook het weer werkt mee. De zon schijnt, wij lopen hier in korte mouwen en zijn de hele middag in de tuin. Veel verder dan dan mogen we immers niet, met de coronacrisis. Nu hebben wij het geluk dat we een tuin hebben. Daardoor voelen we ons minder opgesloten dan wanneer je echt alleen binnen kunt zitten. Toch is het nog best een kunst om de kinderen ook in de tuin gezellig met elkaar te laten spelen. Daarom in deze blog: activiteiten voor in de tuin met kinderen in de lente. En als je een beetje een ruim balkon hebt, kan het daar misschien ook wel.

Activiteiten voor in de tuin met kinderen in de lente

Zelfs in een tuin zijn er leuke activiteiten met kinderen te verzinnen. Misschien moet je er een paar dingen voor aanschaffen, maar lang leven het online winkelen momenteel toch? Iets met nood breekt wet ofzo? Wat in elk geval handig is om in huis te hebben is stoepkrijt, waterpistooltjes en bellenblazen. Allemaal niet de duurste dingen, maar de kinderen kunnen er wel vreselijk veel plezier mee hebben.

Bellenblazen

Tot een jaar of 10 vinden de meeste kinderen dit wel leuk. Kost echt niks, en zeker als je goed bellenblaasspul hebt (koop hier zo’n navulfles, ideaal) hebt is succes verzekerd. Het is ook leuk om er foto’s van te maken. Dat kunnen de kinderen ook zelf met een kiddiezoom of jouw telefoon natuurlijk.

bellenblazen

Waterpistolen gevecht

Bij activiteiten voor in de tuin met kinderen in de lente hoort zeker ook een waterpistolen gevecht. Niets leuker dan bij de eerste zonnestralen elkaar lekker nat te spuiten met waterpistooltjes. Ik zou zelf wel kiezen voor van die kleintjes. Dan worden ze niet zo supernat en die zijn ook veel goedkoper. Hier hebben ze gisteren enorm veel lol gehad met de waterpistolen!

spelen met waterpistolen

Natuur mandala’s maken

Erg leuk, èn rustgevend, is het maken van natuur mandala’s. De opdracht is simpel. Kinderen verzamelen materialen uit de tuin: takjes, bloemetjes, steentjes, blaadjes, grassprietjes en wat ze verder nog vinden. Daarna maken ze van alle materialen een mandala. Dat kan geheel naar eigen creativiteit en invulling. Dit si een leuke activiteit waar ze zeker een half uur mee bezig zijn als ze het serieus nemen. Natuurlijk leuk om er na afloop een foto van te maken.

natuur mandala maken

Vogelnestje maken

Oudere kinderen kunnen van flexibele twijgjes een vogelnestje vlechten, jongere kinderen kunnen materialen in een mandje of doosje verzamelen waar vogels een nestje van zouden kunnen maken. Denk aan takjes, blaadjes, veertjes, watjes, enz. Leg het mandje ergens hoog neer, zodat de vogels de spulletjes kunnen meenemen voor hun nestjes. Ga daarna achter het raam zitten om te kijken of de vogels het opmerken en stiekem iets komen pikken voor hun te bouwen nestje.

zelf een vogelnestje maken

Paaseitjes verstoppen en zoeken

Als het lente is, komt Pasen er vaak snel aan. Paaseitjes zijn de in winkels volop verkrijgbaar en dat biedt mogelijkheden. Verstop paaseitjes in de tuin en laat kinderen ze zoeken. Laat de kinderen paaseitjes voor jou verstoppen en ga zelf zoeken. Laat de kinderen paaseitjes voor elkaar verstoppen in de tuin en zoeken. Na afloop maak je een lekker kopje thee voor iedereen en mogen ze de paaseitjes natuurlijk opeten.

eieren zoeken 2017

Zaadjes planten

Wat je nodig hebt voor deze activiteit is potgrond, zaadjes en potjes. Bij gebrek aan potjes kun je ook wc rollen gebruiken trouwens. Heb je geen zaadjes, dan kun je ze eventueel halen bij het tuincentrum. Heb je van die gedroogde bonen, dan kun je die ook gebruiken. De kinderen moeten ze elke dag water geven en langzaam zullen ze de plantjes zien groeien.

bloemenzaadjes landal

Hut bouwen

Altijd weer leuk is een hut bouwen. Dit kan natuurlijk goed in de winter binnen, maar bij activiteiten voor in de tuin met kinderen in de lente kan dit prima in de tuin. Zorg voor wat kleden, lapjes en dekens, goeie knijpers (eventueel deze speciale speelknijpers die over heel veel brede meubels passen) en wat stoelen of stokken. Kinderen zijn creatief genoeg om er iets moois van te maken!

sprookjesachtige-hut

Kleuren zoeken

Ook een leuke activiteit in de tuin is het zoeken van kleuren. Maak met stoepkrijt een cirkel op de grond met verschillende kleuren. Laat de kinderen in de tuin allerlei materialen zoeken die deze kleur hebben. Wij kozen bijvoorbeeld voor geel, groen, wit en bruin. Dit is wat Fee er van maakte. Natuurlijk kun je ook andere kleuren toevoegen, of twee cirkels maken.

Lees ook: Stoepkrijten voor opa en oma

natuurlijke mandala maken

Kabouterdorp maken

Dit idee zag ik bij iemand ander voorbij komen. De kinderen hadden eerst met wc rolletjes en rood papier paddenstoelen gemaakt. Daarna maakten ze buiten in de zandbak een kabouterdorp. Met schelpjes, zand, takjes, boomschors en allerlei materialen die ze in de tuin konden vinden. Deze opdracht ga ik van de week met de kinderen doen, ben benieuwd naar wat ze maken!

Trampoline springen

Als je nog geen trampoline in de tuin hebt, is dit misschien wel een uitgelezen moment om deze te kopen. Of je nou een grote of een kleine tuin hebt, er zijn trampolines in allerlei formaten, vormen en prijsklasse. Hier is de trampoline een groot succes, het enige ding buiten waar ze regelmatig op te vinden zijn. Zelf waag ik ook wel eens een sprongetje trouwens. Zo zijn kinderen actief bezig in deze tijd. Pubers vinden dit trouwens ook leuk! Een trampoline kun je online kopen, bijvoorbeeld via bol.com.

Lees ook: Wat kun je doen op de trampoline?

trampoline etan Sterre

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #271
Volgend artikelDe Grote Slijmfilm nù al op tv!
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in