De Christmas Eve Box; een nieuwe traditie met kerst

De Christmas Eve Box een nieuwe traditieDe Chrismas Eve Box is een nieuwe traditie met kerst. Zoals zoveel tradities is deze ook overgewaaid uit het buitenland, dit keer uit Engeland. Daar doen ze dat al jaren: een Christmas Eve Box geven. Het hoort daar net zo bij de kerstrituelen als het opzetten van de kerstboom. In Nederland is het nog niet zo bekend. Wie het al kent, kent het onder de Engelse naam, maar vertaald is het natuurlijk gewoon een kerstavond doos. In deze blog vertel ik alles over De Christmas Eve Box; een nieuwe traditie met kerst.

Lees ook: maak een adventsdoos voor een ander
Lees ook: ken jij de traditie van het Wichtelen?

Wat is de Christmas Eve Box?

Als je nog nooit gehoord hebt van de Christmas Eve Box, kan ik me voorstellen dat je nu heel nieuwsgierig bent naar deze nieuwe traditie. Wat is het nou eigenlijk? Ik ga het je uitleggen. Het is oorspronkelijk bedoeld voor de kinderen. De ouders maken een Christmas Eve Box of op z’n Nederlands een kerstavond doos door een houten kist te vullen met kerstartikelen voor het hele gezin. Het is dus de bedoeling dat je er spullen in stopt die op de kerstdagen gedaan of gebruikt kunnen worden. Kerstartikelen die je helemaal in kerstsfeer brengen. Denk daarbij aan een cd met kerstliedjes, kerstkransjes, een recept voor een kerststol om samen te bakken, kerstkleurplaten en nog veel meer.

kerstavond doos

Wanneer geef je de Christmas Eve Box?

Volgens de Engelse traditie geef je de Christmas Eve Box op 24 december. Meestal wordt het ‘s avonds gegeven, vlak na het avondeten. Er zijn ook gezinnen die het al in de ochtend  aan de kinderen geven, zeker als de de 24e december al vrij zijn. Dan kunnen ze die dag al gebruik maken van wat er in de kist zit. Toch heet het niet voor niks de kerstavond doos, dus het is de bedoeling om het echt op kerstavond te geven. Zo kun je het samen als gezin uitpakken.

Waar zet je de Christmas Eve Box?

Je kunt de kist bijvoorbeeld onder de kerstboom zetten, opeens tevoorschijn halen of misschien laat je de buurman de kerstavond doos wel bij de voordeur zetten? Je kunt het zo gek maken als je zelf wil, maar persoonlijk vind ik kerst een feest van rust en kalmte en probeer ik het zo min mogelijk hysterisch te maken. Ik kies er dus voor om de Christmas Eve Box bij de kerstboom te zetten zo rond een uur of 6 ‘s avonds en dan maken we deze als gezin open na het avondeten.

kind bij de kerstboom de christmas eve box

Wat doe je in de Chrismas Eve Box?

Er is natuurlijk vanalles te verzinnen om in de Christmas Eve Box te doen, maar als je het nog nooit eerder gedaan hebt, zijn een paar voorbeelden waarschijnlijk wel handig. Ik heb me vooral laten inspireren door Christmas Eve Box ideeën die ik vond op Pinterest. Zelf heb ik ook een bord aangemaakt met Kerstavond doos tips, en ik hoop dit bord de komende tijd nog aan te vullen met ideeën die ik voorbij zie komen. Als je zelf een leuk idee hebt tijdens het lezen van deze blog, laat dan vooral een reactie onder, want dan kan ik het aanvullen. Hier komt mijn lijst met ideeën voor de Christmas Eve Box:

Doe niet teveel in de kerstdoos

Dit is natuurlijk een hele lange lijst met ideeën voor de Christmas Eve Box, maar ik geef je het advies om niet al te veel te doen. Als het teveel is, overzien kinderen het niet meer. Kies dus iets om te eten, iets om te koken, iets om te versieren, iets om te doen buiten huis en iets om te knutselen. Dan is het meestal wel genoeg. Volgend jaar kies je dan weer andere dingen, zo blijft het ook steeds spannend wat er in zit.

Gedichtje voor in de kerstavond doos

Ik vond op Pinterest trouwens ook een leuk gedichtje om in het deksel van de doos te plakken en voor te lezen aan de kinderen. Ik heb er ook een Nederlandse variant op gemaakt, want jonge kinderen zullen het Engels nog niet kunnen begrijpen.

It’s Christmas Eve, So here’s the treat
Of stuff to do and things to eat
It won’t be long until santa comes
So let’s start having some Xmas fun!

Het is kerstavond, dus tijd voor kerstsfeer
In deze kist zitten dingen om te doen, te eten en meer
Het zal niet lang meer duren, dan is de kerst hier
dus laten we vast beginnen met het kerstplezier

Waar koop je een Christmas Eve Box?

Je kunt natuurlijk iedere willekeurige doos of kist gebruiken om een Christmas Eve Box van te maken. Koop een mooie opbergdoos of gebruik een papieren tas met een kerstafbeelding hiervoor. Wil je het graag een jaarlijks terugkerend ritueel laten zijn, dan kun je ook een speciale houten kist kopen die je versiert voor deze gelegenheid. Je kunt er de tekst “Christmas Eve Box” op zetten, en ieder jaar opnieuw pakken om te vullen met leuke dingen. Het is ook leuk om de eerste keer de kinderen de kist zelf te laten versieren. Dan wordt het echt iets van hen zelf.

Geen kinderen? Maak er eentje voor je partner!

Misschien heb je helemaal geen kinderen en vind je het wel een leuk ritueel? Of zijn de kinderen al het huis uit? Als oma of opa kun je dit natuurlijk ook voor de kleinkinderen maken, want ouders hebben het vaak al best druk in december en komen er misschien niet aan toe om zoiets voor te bereiden. Je kunt het natuurlijk ook voor je partner maken. Spreek bijvoorbeeld af dat de één het de even jaren doet en de ander de oneven jaren. Dan kun je elkaar verrassen. Het is trouwens ook leuk om zo’n doos te maken mèt de kinderen voor oma en opa, of een wat oudere buurvrouw.

all I want for christmas eve box

Vorig artikelThe Christmas Garden Akureyri
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #256
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in