Kastanjesoep, de allerlekkerste

Kastanjesoep met champignons, de lekkersteDit kastanjesoep recept brengt mij altijd in herfststemming. Ieder jaar opnieuw heb ik namelijk een beetje moeite met omschakelen van de zomer naar de herfst. Ik ben en blijf een zomermens. Ik houd van zon, mooi weer, kleurrijke jurkjes en het buiten zijn. Dus zodra het echte herfstweer zich aandient, kost het even voor ik de juiste modus heb gevonden. Toch biedt de herfst ook mooie dingen, zoals kaarsjes aan, oranje bloemen, veel vruchten oogsten, herfstgerechten eten. Om een beetje in de stemming te komen, koop ik dan tamme kastanjes. Ik heb namelijk een supermakkelijk en overheerlijk recept voor kastanjesoep. Deze soep is letterlijk hartverwarmend, door de stroperigheid en het zoetige. Vandaag deel ik het recept met jullie. Kastanjesoep, de allerlekkerste!

Lees ook: Kastanje pesto

Waarom deze kastanjesoep?

Er zijn natuurlijk allerlei recepten voor kastanjesoep te vinden op het internet. Denk aan kastanjesoep met appel, kastanjesoep met paddestoelen, de Delicious kastanjesoep met aardappelen is ook populair, maar om heel eerlijk te zijn vind ik deze het allerlekkerste (en het allermakkelijkste). Dit is kastanjesoep met champignons, maar wie champignons niet lekker vind kan ze er ook gewoon uitlaten. Dus eat your heart out Jamie Oliver, dit recept is lekkerder dan die van jou!

Waar koop je kastanjes?

Je denkt misschien niet zo snel aan kastanjesoep, omdat kastanjes niet zo’n heel gebruikelijk ingrediënt zijn. Toch kun je tamme kastanjes in de herfst en vaak ook rond kerst, gemakkelijk kopen. Ik koop zelf vaak vacuüm verpakte kastanjes van Belimpex. Deze verkopen ze bijvoorbeeld regelmatig bij de supermarkten. Er zijn ook andere merken die vacuüm verpakte kastanjes verkopen. Je kunt ze lang bewaren, dus als ze er zijn, koop ik vaak meerdere pakken tegelijk, zodat ik voor een half jaar genoeg heb.

Tip: Leuk voor in huis met de herfst: een poster met kastanjes

Kastanjesoep, de allerlekkerste

Voor deze soep heb je bijna niets nodig. Slechts 4 ingrediënten, en het kan zelfs met 3. Daarnaast is het klaar in ongeveer 15 minuten. Ideaal dus voor een snelle avondmaaltijd, maar ook voor de lunch of zelfs als tussendoortje. Ik maak altijd een grote pan en vries een paar éénpersoonsporties in, of zet wat in de koelkast. Zeker in de herfst eet ik dit soepje graag, maar het is bijvoorbeeld ook heel geschikt als origineel voorgerecht bij het kerstdiner.

kastanjechampignons

Wat heb je nodig?

Zoals gezegd heb je maar heel weinig nodig om deze soep te maken. Het meeste heb je wellicht standaard in huis, alleen de kastanjes heb je misschien niet op voorraad. Deze kocht ik dus gewoon in de supermarkt, bijvoorbeeld de AH. Ik koop in de herfst vaak wat pakken op voorraad. Ze zijn ongeveer een jaar houdbaar en zo kan ik deze soep in de winter ook nog maken. Over het algemeen zijn deze pakken in de winter en het voorjaar minder goed verkrijgbaar namelijk.

Voor 4 personen:

Pak kastanjes van 400 gram
Bekertje slagroom of sojaroom van 250 ml
1 liter groenteboullion
Indien gewenst: kastanjechampignons

kastanjechampignons

Zo maak je het

Kook een liter water of gebruik de Quooker en doe het bouillonblokje er in. Doe meteen de voorgekookte kastanjes erbij en laat ongeveer 10 minuten koken. Gooi dan de slagroom erin en pureer de soep met de staafmixer. Je hoeft geen extra zout toe te voegen. Bak in de koekenpan de kastanjechampignons die je in partjes gesneden hebt in een eetlepel olie.

kastanjesoep inschenken

Opdienen

De kastanjesoep is nu klaar. Vind je de soep te stroperig, dan kun je er wat heet water bij doen om de soep wat dunner te maken. Doe in een kom of diep bord wat van de champignons. Schenk de soep erbij tot er voldoende in het bord zit. Dien op met een takje tijm en wat brood. Smullen maar!

kastanjesoep met champignons eten

Vorig artikelDe duinen van Maspalomas, alsof je in de woestijn bent!
Volgend artikelFoto weekoverzicht Judith #400
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in