Kerst spelletjes voor kinderen

kerstkransjes dec 2017Kerst spelletjes voor kinderen, die wil je natuurlijk paraat hebben in de weken voor kerst. Het is leuk om thuis kerstspelletjes te doen, want de meeste gezinnen sluiten als vanzelf aan bij het thema dat leeft op school en de bso. Hier worden ook kerst spelletjes gespeeld, die de kinderen mee naar huis nemen en thuis willen doen. Bovendien vervelen kinderen zich vaak in de kerstvakantie, terwijl jij druk bezig bent in de keuken. Hoe leuk is het dan niet om kerst spelletjes te kunnen introduceren die ze met elkaar, met vriendjes of met papa en mama kunnen doen?

Lees ook: Kersthapjes voor op school

Kerst spelletjes voor kinderen

Er bestaan een heleboel kant en klare kerst spelletjes voor kinderen die je kunt kopen. Het is leuk om er daar elk jaar eentje van aan te schaffen. Zo heb je op termijn een hele verzameling met kerst spelletjes die je tevoorschijn kunt halen in de feestmaand december. Ik heb thuis een aparte bak voor de kerst spelletjes. Die staat het hele jaar opgeborgen in de werkkamer. Zodra ik ‘m weer pak, worden de kinderen enthousiast. “Oh ja, dat spel, dat is leuk!” roepen ze dan. Onze kerst spelletjes zijn al net zo’n traditie geworden als het aansteken van de adventskaarsjes, het kijken van Kerst met Linus, het kiezen van een eigen kerstbal ieder jaar en binnenkort waarschijnlijk ook de Christmas Eve Box.

Printbare kerstspelletjes

Online zijn een heleboel gratis printbare kerst spelletjes voor kinderen te vinden. Het fijne aan een kerst spelletje dat je eenvoudig kunt uitprinten is dat je het altijd bij de hand hebt, waar je ook bent. Als de kinderen zich vervelen, zoek je deze blog en print je één van de free printables uit. Hier vind je leuke free printable kerstspelletjes:

Leuke bestaande spelletjes met een kerst twist

Er zijn natuurlijk ook een heleboel bestaande spelletjes die je een kerst twist kunt geven. Denk aan kerstkransjes verstoppen die de kinderen moeten vinden (variant op paaseieren zoeken), zakdoekje leggen met een stukje kerststol,

Iepen met kerstkransjes

Een spel wat alle kinderen leuk vinden is iepen. Dit kun je met rozijntjes doen, als het pasen in met halve paaseitjes, als het sinterklaas is met kruidnootjes en als het kersttijd is met kerstkransjes die je in vieren snijdt. Hiervoor leg je de kerstkrans stukjes verspreid over tafel. Er gaat één kind naar de gang. De andere kinderen kiezen een stukje kerstkrans dat de IEP is. Het kind wat op de gang stond komt naar binnen en begint met het eten van de stukjes chocolade kerstkransjes. Zodra het kind de IEP in zijn mond wil stoppen gillen alle kinderen: IEP!!! Dan moet het kind stoppen met eten en is de volgende aan de beurt.

iepen met kerstkransjes

Kerstboomspel met stukjes kerststol

Van stukjes kerststol (of kerstkransjes) snijd je 21 vierkantjes. Deze leg je per kind in de vorm van een kerstboom neer op tafel, bovenin 1 stukje, daar onder 2, daaronder 3, 4, 5 en 6. Om beurten gooi je met een dobbelsteen. Als je 4 gooit, mag je de regel met 4 stukjes kerststol op eten, als je 1 gooit de bovenste regel enz. Wie het eerst alle stukjes kerststol op heeft, heeft gewonnen! Dit kun je natuurlijk ook doen met kerstkransjes, of zelfgeknutselde kerstmutjes.

kerstmis piramide dobbelspel

Kant en klare kerst spelletjes

Hier komt een overzicht van kant en klare kerstspelletjes die je in de winkel kunt kopen. Dit zijn kerstspellen die je dus kunt bewaren om ieder jaar opnieuw te spelen. Sommige kerstspelletjes voor kinderen zijn met cadeautjes, bedoeld voor kerstavond of kerstdag. Andere spellen voor kerst zijn juist bedoeld om te spelen als aanloop naar de kerstdagen.

Het Grote Kerstspel

Het Grote kerstspel vertoont overeenkomsten met het Pakjesavondspel voor Sinterklaas. Dit dobbelspel is een manier om de kerstcadeautjes op een leuke manier open te maken. De cadeautjes mogen willekeurig voor iedereen zijn, het is dus niet de bedoeling dat je voor iemand speciaal een cadeau koopt. Dit spel geeft vaak een hoop lol en duurt ongeveer twee uur.

het grote kerstspel

Kerst met ballen spel

Het Kerst met ballen spel is iets heel anders dan het dobbelspel. Dit spel kun je met cadeautjes of zonder cadeautjes spelen. Je kunt het op kerstdag zelf spelen, of in aanloop naar kerst. In het blikje zitten 30 kartonnen kerstballen met een activiteit rondom het thema kerst. Het is een leuk spel voor de hele familie en bij uitstek geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Tieners vinden het ook nog leuk. Wij hebben dit spel zelf en ik pak het ieder jaar opnieuw. De spellen zijn veelal coöperatieve spellen, waarbij samengewerkt moet worden.

Kerst met ballen spel

Kerstmis kleur-en spelletjes boek

Soms heb je even geen tijd om een kerst spelletje met je kind te doen, dus dan is het fijn als je een Kerstmis kleur-en spelletjes boek kunt uitdelen. Hierin staan allerlei kerst spelletjes die je kind met kleurtjes kan doen. Denk aan puzzeltjes, kleurplaten met nummertjes die corresponderen met een kleur, enz.

boek met kerstspelletjes

Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #256
Volgend artikel48 x leuke kerst quotes voor je lightbox of letterbord
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in