Kinderboeken over monsters

verboden voor monstersBijna ieder kind heeft wel een fase dat het bang is of gefascineerd is voor of door monsters. Ik heb vier kinderen en alle vier zijn ze door zo’n periode heengegaan. Het ene kind is wat angstiger dan de andere. Ze waren ook niet allemaal even lang bang. Sommige kinderen laten zich gemakkelijker geruststellen. Bij één van mijn kinderen duurde de monsterangst best lang, wel een jaar bijna. Dat gaf af en toe aardige drama’s, vooral tijdens het vlak na het naar bed gaan. In deze blog ga ik vertellen wat wij ermee hebben gedaan om onze kinderen te helpen en vertel ik over handige kinderboeken over monsters.

Lees ook: Boeken voor kinderen die bang zijn als ze gaan slapen

Angst voor monsters

Je kunt er als ouder radeloos van worden: kinderangst voor spoken of monsters. Bijna iedereen krijgt ermee te maken. Kinderen willen niet naar bed, komen hun bed steeds uit of roepen je, omdat ze denken dat er monsters in hun kamer zitten. Wij als ouders weten natuurlijk dat dit niet zo is, maar voor kinderen kan hun fantasie zo levendig zijn, dat ze er daadwerkelijk van overtuigd zijn! Neem ze dus ook serieus in hun angsten, maar blijf wel uitleggen dat monsters niet bestaan en ze dus niet bang hoeven te zijn. 

Monsterspray

Wat wij destijds uit de trukendoos haalden, was monsterspray. Dit maak je eenvoudig zelf van een plantenspuit, een flesje haarlak of een ander soort spray. Je vult het lege flesje met water en vervolgens plak je er een zelfgemaakt etiket op waarop staat: monsterspray. Als je kind bang is, pak je de monsterspray en samen spray je de hele slaapkamer vol. Vraag het kind waar het denkt dat de monsters zitten (onder het bed, achter de gordijnen, achter de kast?) en spray daar ook. Bij een groot deel van de kinderen helpt dit. Helaas zijn er ook kinderen die hier doorheen prikken en zeggen dat ze niet geloven dat het helpt (maar wel geloven dat monsters bestaan ;-)). Voor deze kinderen zijn kinderboeken over monsters een uitkomst.

monsterboek

Kinderboeken over monsters

Juist doordat het zo’n veelvoorkomend probleem is, zijn er heel wat prentenboeken en kinderboeken over monsters uitgegeven. Ook de kinderen van schrijvers en illustrators maakten zo’n fase door, dus bedachten ook zij leuke verhalen en mooie tekeningen om de angst voor monsters tegen te gaan. Hieronder ga ik een aantal kinderboeken over monsters die mijn kinderen heel leuk vonden bespreken, zodat jij kunt inschatten welk prentenboek jouw kind mogelijk zou kunnen aanspreken. Voorlezen geeft aanleiding om er overdag samen over te kunnen praten, wat helpend kan zijn voor jouw kind. 

Monster is bang in bed

Het eerste boekje is Monster is bang in bed, van Iris van Hassel en Tina van de Leur. Dit boek is eigenlijk heel grappig, want het draait de rollen om. In dit verhaal is niet het kind bang voor monsters, maar is het monsterkind bang voor kinderen! Ze zitten soms boven zijn bed en dat vindt hij eng. Mama-monster weet daar wel raad mee. Ze gromt heel hard als ze monster naar bed brengt en zegt dat alle kinderen moesten wegwezen! Ook gebruikt ze minder-wegjaar-sproeistof gemaakt van spruitjes en bietjes en een knuffelspin om de wacht te houden. Tot slot zeggen ze samen nog een magische toverspreuk en grommen ze meest gruwelijke grom om alle kinderen weg te jagen. Dan kan monster eindelijk lekker gaan slapen. 

Kinderboeken over monsters monster is bang in bed

Dit is een boek vol monsters

Guido Genechten is een van mijn favorieten, wij hebben heel veel prentenboeken van hem. Ze zijn allemaal even leuk. Ook Dit is een boek vol monsters is weer een pareltje. Het leuke is ook, dat dit boek interactief is. Het stimuleert de kinderen om mee te doen en over hun gevoelens te praten. Ik wil er eigenlijk niet teveel over vertellen, want er staat een fantastisch voorleesfilmpje op bol.com, wat je zeker even moet bekijken. Het is sowieso leuk om dat filmpje met kinderen te bekijken. Ze zullen genieten. Vanaf 4 jaar. 

dit is een boek vol monsters

Het Monster Bonster Bulder boek

Het Monster Bonster Bulder boek van Jozua Douglas en Marieke Nelissen is vooral heel erg grappig. Bruno tovert zijn ouders om tot monsters, maar krijgt daar al snel spijt van. Monsterouders maken namelijk heel veel lawaai en rommel. Het terug toveren blijkt echter ook nog niet zo eenvoudig. Zou het Bruno lukken? Dit boek is totaal niet eng en supergrappig. Hier willen ze het steeds opnieuw voorlezen, wat ik snap, want ik vind het als ouder ook een leuk boek om voor te lezen. Aanrader dus om de monsterangst een beetje luchtig te maken. 

Kinderboeken over monsters Jozua Douglas

De Gruffalo

Deze klassieker mag in het lijstje kinderboeken over monsters natuurlijk niet ontbreken: De Gruffalo! Al voorgelezen aan miljoenen kinderen en ook regelmatig onderwerp van thema’s op scholen en in bibliotheken. In de Gruffalo houdt een muis de enge dieren op afstand door ze te vertellen dat hij bevriend is met een monster. Maar dan… komt muis de Gruffalo tegen! Wat nu? Erg leuk boekje wat we hier regelmatig voorlezen aan de kinderen. 

Kinderboeken over monsters de gruffalo

Er zit een monster in je boek

De meester kinderen zijn meteen verkocht als ze dit boek lezen, omdat ze mogen “meedoen”. Er zit namelijk een ondeugend monster in dit boek verstopt en ze moeten ‘m er uit zien te krijgen. Dat doen ze door te kietelen, draaien en schudden. Lekker interactief dus, wat ze de angst voor monsters op slag doet vergeten. Er zit een monster in je boek is echt heel erg leuk!

Kinderboeken over monsters er zit een monster in je boek

Monsters bestaan niet!

Kleine beer vindt het heel spannend om voor het eerst in zijn eigen kamertje te slapen. Hij hoort geluiden en ziet gekke schaduwen en hij denkt zelfs dat hij een heel eng monster ziet! Die zal hem misschien wel willen opeten? Zijn grote broer gelooft hem niet, want monsters bestaan niet. Maar toch moet hij regelmatig komen om Kleine Beer gerust te stellen. Uiteindelijk lukt dat. Monsters bestaan niet! spreekt veel kinderen aan, omdat het en herkenbaar verhaal is. 
Monsters bestaan niet

Ga weg, monsters!

 
Anouk is werkelijk niet bang te krijgen! De monsters doen daar enorm hun best voor, maar wat ze ook proberen, het lukt niet. Toch gebeurt er iets, waar zelfs Anouk bang van wordt. En dat is maar goed ook. Want soms is het juist goed om bang te zijn. Zo waarschuwt je hoofd jou voor gevaar. Maar monsters? Die bestaan echt niet! Ga weg, monsters! is een leuk boekje om voor te lezen en om kinderen te vertellen dat bang zijn oke is. 
Ga weg, monsters

Het monstertje onder het bed

Silvester Swaneveld, van het cabaret duo Arie & Silvester, schreef dit ontzettend leuke boekje over Het monstertje onder het bed. In dit boek is het net de omgekeerde wereld: het monstertje kan maar niet slapen, want er ligt een kind boven zijn bed! Hij is echt heel bang, maar zijn vader blijft zeggen dat kinderen niet bestaan!
 
Kinderboeken over monsters het monstertje onder mijn bed
 
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #323
Volgend artikelLedstrips voor pubers
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in