Koekjes bakken met kinderen

koekjes bakken met kinderen uit het nederlandse koekjesboekKoekjes bakken met kinderen is altijd een succes. Ik hoef het hier maar één keer te zeggen en ze komen allemaal enthousiast de trap af rennen. Wij bakken regelmatig koekjes. Vaak ook als er vriendjes en vriendinnetjes zijn. Het is een leuke activiteit en de kinderen leren er ook nog iets van. Zeker als ze zelf mogen wegen en kneden enzo. In koekjes bakken is een meer educatieve activiteiten dan je verwacht! Recent kreeg Het Nederlandse Koekjesboek. Dit heeft mijn liefde voor koekjesbakken nog eens extra aangewakkerd.

Lees ook: De lekkerste Luikse wafels maak je zelf! 

Koekjes bakken met kinderen

Koekjes bakken met kinderen uit Het Nederlandse koekjesboek is namelijk helemaal groot feest! Koekjes bakken is namelijk al eeuwen oud. Wie nog een kookboek van zijn oma in de kast heeft liggen, weet dat. En misschien had jouw oma ook nog een kookboek van haar oma? Het Nederlandse Koekjesboek bevat recepten om koekjes te bakken die terug gaan tot 1500! Maarliefst 38 echt Hollandse koekjesrecepten komen in dit leuke koekjes receptenboek voorbij. Van krakeling tot spritsen, van colombijntjes tot kruidkoeken.

zelfgemaakte havermoutkoekjes

Waarom is koekjes bakken educatief?

Zoals ik al in het begin van deze blog zei, is koekjes bakken een educatieve activiteit. Zeker als je kinderen alles zelf laat doen. Zo leren ze om te beginnen al veel van het meten en wegen. Wil je ze nog meer leren, dan kun je ook samen met de kinderen boodschappen doen. Laat ze zelf het lijstje maken aan de hand van het recept. Ga naar de winkel, laat het ze zelf betalen, neem het bonnetje mee. Laat ze bijvoorbeeld achteraf uitrekenen hoeveel 1 koekje kost, door het eindbedrag te laten delen door het aantal koekjes dat ze van de ingrediënten konden bakken.

fee eet zelfgemaakte eierkoeken

Koekjes bakken: goed voor de motoriek!

Vergelijk de prijs van de ingrediënten eens met de prijs van een pak koekjes uit de winkel. Is dat goedkoper of duurder? Leuk om dat zo eens met elkaar te vergelijken. Ook het kneden is een mooie activiteit voor de motoriek. Datzelfde geldt voor het maken van de vormpjes. Ook dat vraagt iets van de motoriek van een kind. Zo zie je, koekjes bakken met kinderen is veel meer dan alleen een beetje kleien en opeten!

Recept koekjes

Wij maakten uit het boek al verschillende recepten, allemaal bijzonder en lekker! Het eerste recept dat we maakten waren de Colombijntjes. Deze hebben iets weg van eierkoeken, maar dan zijn ze echt net zo hard als koekjes. Ze waren zo op. Daarna maakten we de “gewone” koekjes bij de thee. Het recept deel ik hier met jullie, want het zijn gewoon hele makkelijke en lekkere koekjes die je op ieder moment kunt bakken.

eierkoeken zelf maken

Wat heb je nodig?

Koekjes bakken met kinderen is leuk, maar je hebt een simpel recept nodig dat je altijd even snel erbij kunt pakken. In Het Nederlandse Koekjesboek staan makkelijke, maar ook een paar meer ingewikkelde recepten. Het recept voor koekjes bij de thee is nou juist echt zo’n recept dat je altijd kunt maken.

  • 300 gram bloem
  • 125 gram suiker
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 theelepel citroenrasp
  • 90 gram boter
  • 1 ei
  • 20 ml water

pindakaaskoekjes deeg

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem, suiker, kaneel en citroenrasp. Voeg de boter, het ei en het water toe en kneed er een mooi deeg van. Rol dit uit tot ongeveer 0,5 cm dik. Steek er vormpjes uit. Dat kunnen ronde vormpjes zijn of figuurtjes. Net wat je zelf leuk vindt. Als je geen vormpjes hebt, dan kun je ze hier online kopen, ze zijn niet zo duur. Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 15-20 minuten in de oven. Haal ze er direct uit en laat ze afkoelen. Smakelijk!

koekjes bakken voorjaarsvakantie 2017

Vorig artikelEen abonnement op boerenkaas
Volgend artikelMijn ervaring met DISQ Mobile Gym
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in