Ontdek het ZAAIste museum van Nederland

Hartstikke ZaaiIk ontving onderstaand persbericht en dat wil ik graag met jullie delen. Het lijkt me namelijk een heel leuk museum! Het zit in de buurt van Alkmaar, wel een stukje rijden dus voor ons, maar ik ga het zeker een keertje bezoeken met de kinderen. Lijkt me erg leerzaam!

Lees ook: Escher museum Den Haag met korting

Ontdek het ZAAIste museum van Nederland

Een museum over de tuindercultuur saai? Echt niet! Bij Museum BroekerVeiling is het mogelijk om zelf te zaaien, oogsten, veilen én varen. Een levend museum in het Rijk der Duizend Eilanden waarbij beleven en ontdekken centraal staat. Help de tuinders een handje mee, stap in een van de Langedijker akkerschuitjes, houd de authentieke veilingklok uit 1903 goed in de gaten….de spanning stijgt. Nog even en een van de seizoengroenten is van jou…of net niet wanneer te laat op de knop is gedrukt! Ontdek het zelf bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk.

Museum BroekerVeiling is de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld en geldt nog steeds als basis voor alle veilingsystemen ter wereld! In 1887 is op deze historische plek in Broek op Langedijk het veilen bij afslag ontstaan. Momenteel is Museum BroekerVeiling een levend museum over de tuindercultuur in Westfriesland.

Hartstikke ZAAI

De Westfriezen hadden in de Middeleeuwen al een naam als producent van wortelen, kool en uien. En ook vandaag de dag kent de regio internationale marktleiders op het gebied van telen en veredelen. Maar wat weten we nog van het ambacht tuinders? Weten kinderen nog waar onze groenten vandaan komen? Museum BroekerVeiling houdt de Westfriese cultuur van tuinders en handel in ere en roept zich in 2016 uit tot het Zaaiste museum van Nederland. De zaaikalender is een eerste uiting die inwoners in de regio herinnert aan hun herkomst. Door de bijzondere ligging van onze akkers is het mogelijk om maar liefst twee keer per jaar te telen…uniek voor Nederland! Met een handige zaaikalender en een smaakvolle online receptenpagina deelt Museum BroekerVeiling haar kennis over de tuinderscultuur. Op een later moment wordt meer aandacht besteed aan het oogsten.

Veilen & Varen

De afmijnzaal is het monumentale juweel van Museum BroekerVeiling. Dit was tot 1973 het economisch hart van de tuinbouwcultuur in de regio. Bezoekers doen echt mee aan de veiling. Op de knop drukken, is kopen en dus betalen. Een spannende, leerzame en oorspronkelijke gebeurtenis waarbij verse groenten en een grappige veilingmeester een belangrijke rol hebben!

Vroeger bestond met Rijk der Duizend Eilanden uit meer dan 15.000 eilandjes, nu nog enkele honderden. Hier konden de Langedijker akkerschuiten van tuinders tot onder de veilingklok varen….en nog steeds! De rondvaart vertrekt vanuit Museum BroekerVeiling en brengt bezoekers in het prachtige, laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden, het Oosterdelgebied.

De campagne Hartstikke ZAAI gaat nu van start. Wanneer de zaaiperiode voorbij is, rond de zomer, start een nieuwe campagne: Super KOOL. Kijk voor meer informatie, activiteiten en een actuele agenda op de vernieuwde website van het museum.

Hartstikke Zaai (2)

Vorig artikelApps om de vormen te leren
Volgend artikelEen hip boek over borstvoeding: De Melkfabriek
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in