Rondje Texel in het najaar met kinderen

Rondje Texel in het najaar met kinderenHet was ruim 18 jaar geleden sinds ik op Texel was. Met een groep vriendinnen verkende ik destijds het eiland. Veel weet ik er niet meer van, behalve dan dat het slecht weer was, we eindeloos hebben rondgefietst en ik mijn jas was vergeten, omdat ik vertrok met 30 graden. Toch herkende ik de omgeving bij Station Den Helder nog. De gratis bus richting boot ging al snel en een half uurtje later plofte ik op mijn zachte bed in het piepkleine knusse kamertje van Hotel de Lindeboom in Den Burg. Zo. Tijd om uit te rusten van de lange reis. Want een lange reis was het. Ruim 4 uur van deur tot deur. Maar absoluut de moeite waard. Wat een heerlijk serene rust heerst er in Texel. Wat een prachtige omgeving. In deze blog alles over een rondje Texel in het najaar met kinderen

Lees ook: Waarom zoveel mensen hun vakantie op de Waddeneilanden doorbrengen

Rust

Die heerlijke rust heb ik vooral ervaren in de natuur. Op Texel kun je heerlijk wandelen. Of je nu kiest voor een fantastische strandwandeling op één van de stranden, de vuurtoren gaat bezoeken of het kerkje in Oostende, je zult de rust op al deze plekken ervaren. Ook zie je eindeloze hoeveelheden schapen overal. Wist je dat er op Texel meer schapen zijn dan mensen?

Tips voor uitjes met kinderen

Voor de kinderen kan ik vijf gouden tips geven. Plekken die je niet mag negeren, omdat ze superleuk zijn en de kinderen zich er zeker een hele poos zullen vermaken. De uitjes zijn bovendien gevarieerd en allemaal goed te doen bij zowel zonnig weer als wat minder goed weer.

Landgoed de Bonte Belevenis

Als eerste tip ik Landgoed de Bonte Belevenis. Hier is, zoals de naam het zegt, heel veel te doen. Zowel de kinderen als de papa’s en mama’s komen aan hun trekken. Kinderen kunnen diverse workshops volgen, zoals zeep maken, papier scheppen, kaarsen maken of brood bakken. Een strippenkaart kost €8,50 en daarmee kun je aan 4 activiteiten deelnemen. Wat je maakt, mag uiteraard mee naar huis. Ook voor volwassenen zijn de activiteiten toegankelijk. Daarnaast is er voor de volwassenen een destilleerderij, whiskystokerij en een bierbrouwerij. Hier kun je een rondleiding doorheen krijgen. Tot slot is er een Theeschenkerij, die zowel binnen als buiten heel leuk is, een speeltuin voor de kinderen en zijn er een heleboel dieren. Zowel in de zomer, voorjaar als het najaar is het hier erg leuk. In de winter zijn ze gesloten.

Schapenboerderij Texel

Ik schreef het al: op Texel zijn ontzettend veel schapen. Je ziet ze overal in de wei staan, maar je kunt ze ook knuffelen! Bij Schapenboerderij Texel kun je in de stal een heleboel jongen geitjes en schapen knuffelen. Toen ik er was, waren er een paar echt pasgeboren geitjes, zo schattig. Je kunt er ook lekker wat drinken bij de kachel, de kinderen kunnen buitenspelen in de speeltuin en ze kijken uiteraard hun ogen uit bij de dieren in de stal. Naast schapen, zijn er ook koeien, honden, cavia’s, konijnen, eenden, een ezeltje, kippen en poezen. In de stal vind je een strodoolhof en soms zijn er demonstraties schapendrijven. Werkelijk briljant hoe de honden in zeer korte tijd zo’n kudde schapen naar binnen drijven. Echt een aanrader om te bezoeken.

Het Juttersmuseum

Als je zelf wel eens op het strand langs de branding loopt, weet je best hoeveel troep er dagelijks aanspoelt. Al deze spullen zijn op Texel in het Juttersmuseum verzameld. Je weet echt niet wat je ziet: van normale dingen zoals touwen, schepjes, emmers en flessen tot aan medische spullen toe. Ik heb werkelijk mijn ogen uitgekeken. Je kunt er ook lekker lunchen of een kop warme chocolademelk drinken. Zowel binnen als buiten is vanalles te zien, er zijn informatiefilms en allerlei educatieve en interactieve opdrachten. Heel leuk!

Rondje Texel in het najaar met kinderen jutters

Zeehonden spotten

Texel is uitermate geschikt om zeehonden te spotten. Als je geluk heb, zie je er zo 10 liggen. Voor zowel kinderen als ouders is dat natuurlijk fantastisch. Er zijn tochten met een RIB boot, maar die zijn voor kinderen wellicht wat te heftig. Met kinderen kun je een rustige vaartocht kiezen, die je bijvoorbeeld boekt bij Zeehonden Kijken Texel. Vanuit de Noorderhaven in Oudeschild vertrek je richting de Wadplaten voor de kust. Je ziet naast de zeehonden ook allerlei mooie plekjes van Texel.

Bezoekje aan Ecomare

Bij Ecomare leer je meer over de flora en fauna van de Wadden. Daarnaast kun je zeehonden, bruinvissen en andere zeedieren bekijken. Ik vond het voeren van de bruinvissen erg leuk, met name vanwege de goede uitleg die we kregen met allerlei weetjes over de dieren. Of je er nou echt uren kunt rondstruinen weet ik niet, maar een dagdeel zul je je er wel vermaken.

Texel Tips voor ouders

Wat ik zelf erg leuk vond op Texel was het fietsen op een elektrische fiets (ideaal bij harde wind en zo ben je toch nog actief bezig en zie je wat van het eiland) die je kunt huren. Ook een bezoekje aan het Texels Wijnhuis vond ik leuk. Den Burg zag er uit als een leuk stadje, maar ik heb helaas niet de tijd gehad om daar echt te kunnen winkelen en ontdekken. Dat zou ik een volgende keer zeker inplannen! Tot slot zou ik zeker oesters gaan zoeken met de Tesselse Oesterman. Ik heb nu de oesters mogen proeven bij de zaak Heerlijk & Meer, waar hij ons vertelde over de oestertochten. Dit kan trouwens ook met kinderen. Je gaat dan op het wad op zoek naar oesters, die je na afloop lekker met z’n allen op eet. Lijkt me heel leuk!

Texels Rondje

Via het VVV Texel kun je nog veel meer informatie krijgen. Boek je trouwens nu je verblijf op Texel, dan krijg je een Texels Rondje Voordeelpas cadeau. Met deze pas krijg je tot €175,- korting per persoon op vanalles en nog wat. Zo krijg je in het Texels Wijnhuis, een gratis proeverij in de oude kelder, ontvang je 15% korting op de ‘Gerechies van het Schout’ bij het Schoutenhuys in Den Burg (ik heb er gegeten en was onder de indruk: Texelse specialiteiten, warme sfeer en heerlijke wijnen!) en krijg korting op je entree bij verschillende musea op Texel.

Vorig artikelStijlvolle eetkamerstoelen voor een prikkie
Volgend artikelSuper hip en hot: Clarks
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in