Tips om kinderen meer buiten te laten bewegen

Het is echt een probleem van deze tijd: kinderen zitten teveel binnen en bewegen te weinig. Niet zo gek, want de verleiding van schermpjes liggen op de loer. Welk kind heeft er nou tegenwoordig geen spelcomputer, tablet of telefoon? De gevolgen zijn steeds meer merkbaar, en daarom is het superbelangrijk dat we trucs verzinnen om kinderen vaker naar buiten te laten gaan en meer te laten bewegen, bijvoorbeeld met een trampoline. Heb jij al een echt beweeg- en buitenkind? Dan is deze blog niet voor jou. Hier gaat het namelijk over de gevolgen van veel binnen zitten en tips om kinderen meer buiten te laten bewegen.

De zichtbare gevolgen van veel binnen zitten

Het lijkt misschien niet zo’n big deal, dat kinderen na schooltijd steeds vaker naar een schermpje grijpen en daarbij dus veel binnen zitten en weinig bewegen. Zeker als je kind goed op gewicht is, prima cijfers haalt en gezond is. Het is namelijk ook wel heel lekker rustig als ze naar zo’n bewegend scherm kunnen kijken. Kun jij wat voor jezelf doen. Toch zijn de gevolgen van veel zitten en binnen zijn bij kinderen steeds vaker merkbaar. De zichtbare gevolgen zijn natuurlijk duidelijk: sommige kinderen zijn wèl veel te dik. Bovendien zien ze witjes door gebrek aan zonlicht en ook fysiek kunnen er problemen ontstaan door een tekort aan vitamine D.

De onzichtbare gevolgen van veel binnen zitten

Met name bij jonge kinderen ervaart het onderwijs behoorlijke problemen. Kinderen komen op vier jarige leeftijd binnen met een spraaktaalachterstand, maar ook een motorische- en sociaal-emotionele ontwikkelingsachterstand. Buiten ravotten, met andere kinderen spelen, je spieren gebruiken, taal gebruiken: het is allemaal reuze belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Als je wil dat je kind dus niet met een achterstand op de basisschool start, maar ook op de basisschool zich gezond en vlot wil blijven ontwikkelen, is het belangrijk dat je kind na schooltijd lekker gaat buiten spelen. Dat schermpje lonkt, maar het helpt als je het buitenspelen aantrekkelijk maakt voor je kind.

Tips om kinderen meer buiten te laten bewegen

Kinderen zijn echt wel te motiveren om lekker naar buiten te gaan. Natuurlijk krijgen ze eerst de kans om even wat te drinken en te eten als ze uit school komen. Ze willen hun verhaal kwijt, als ouder is het belangrijk dat je even een kwartiertje tijd voor ze maakt. Als jij investeert in tijd met je kind, zullen zij met een opgeruimder hoofd ontspanning kunnen zoeken. Dan lonkt dat schermpje al veel minder. Tips om kinderen meer buiten te laten bewegen zijn er gelukkig genoeg, je moet ze alleen even weten. Daarom hieronder een uiteenzetting.

Trampoline

Ik heb het lang uitgesteld, omdat ik het zo’n groot deel van de tuin in beslag neemt, maar een trampoline bleek toch echt de beste aanschaf sinds tijden. Ik kan me nog herinneren dat ik dat als kind ook heel leuk vond. Mijn kinderen gaan er elke dag op, soms langer dan een uur per dag springen ze rond. Ik weet niet of je het zelf wel eens hebt geprobeerd, maar trampolinespringen vraagt echt iets van je uitnodigingvermogen, balans en spierkracht. Voor wie ooit bevallen is: vooral van je bekkenbodem. Met een volle blaas hoef ik er niet op te staan. Maar echt, een trampoline in de tuin is een toptip als je kinderen meer buiten wil laten bewegen.

Welke trampoline hebben wij?

Wij hebben trouwens een hele grote vierkante trampoline genomen, van Etan Trampolines, maar ze hebben trampolines in alle soorten en maten. Ik vond vooral de veiligheid heel belangrijk, want ik ken genoeg verhalen van ongelukken op de trampoline. Daarom hebben we gezocht naar een specialist op het gebied van trampolines en de allerveiligste genomen. Hele goeie service daar trouwens, want er bleek iets niet te kloppen aan de stokken met in elkaar zetten en ze kwamen de nieuwe stokken speciaal brengen en het probleem oplossen. Top!

Fietsen

Mijn ervaring is dat kinderen heel erg van fietsen houden. Beetje rondtoeren in de wijk vinden ze leuk. Zorg dus dat je kind een goede fiets heeft. Je kunt, afhankelijk van de leeftijd, je kind ook kleine opdrachtjes geven die ze met de fiets kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld een boodschap halen of een ijsje kopen. Dan gaan ze lekker naar buiten. Een beetje regen of wind is helemaal niet erg, daar krijgen ze juist fietservaring van.

Speurtocht uitzetten

Als ik een speurtocht uitzet door de buurt gaan ze graag naar buiten. Soms laat ik Sterre iets verzinnen. Die gaat dan met krijt pijltjes zetten door de buurt en hangt her en der vragen en opdrachten op. Sterre vindt het leuk om zo’n tocht te verzinnen, de jongere kinderen vinden het leuk om de speurtocht te doen. Zo zijn ze al snel een uur lekker buiten.

Kriebelbeestjes zoeken

In het rijtje van tips om kinderen meer buiten te laten bewegen mag deze niet ontbreken. Zeker in de herfst en het voorjaar zijn er genoeg kriebelbeestjes te vinden. Er zijn speciale potjes te koop waar je ze in kunt bewaren en met een vergrootglas goed kunt bekijken, maar het kan natuurlijk ook gewoon in een oude jampot. Deden wij vroeger tenslotte ook. Ik maak wel eens een briefje met wat diertjes erop, bijvoorbeeld een spin, een worm, een vlieg, een vlinder, een tor en dan maak ik er een wedstrijdje van wie het eerste alles gevonden heeft. Ook dat helpt om de kinderen lekker naar buiten en in beweging te krijgen!

Sporten

Geef een paar kinderen een bal en ze verzinnen er wel wat mee. Van trefbal tot voetbal, ze weten wel raad met zo’n bal. Yuren heeft laatst echte doeltjes gekregen voor zijn verjaardag. Inklapbaar, zodat hij ze kan pakken en ook weer netjes kan opruimen. Hij vindt het geweldig. Alle buurkindjes komen langs om een potje te voetballen. Zorg ook dat je een badminton set hebt, een tafeltennistafel als je de ruimte hebt en zo zijn er nog veel meer leuke sporten die je ook thuis kunt doen. Zorg dat je het speelmateriaal goed onderhoudt, zodat kinderen er ook echt goed mee kunnen spelen als ze er zin in hebben.

Bij mooi weer: water!

Kinderen en water, dat is altijd een goeie combinatie. Zelfs als het nog maar 16 graden is vragen ze hier thuis al of ik het badje wil opzetten. Dat gaat mij wat te ver, maar bij 20 graden kan dat natuurlijk prima. Een relatief goedkope manier om kinderen bij mooi weer in beweging te krijgen zijn de aanschaf van waterpistooltjes. Laat ze maar een lekker watergevecht houden! Of plastic flessen vullen met water en met de bal proberen om te gooien. Ook een watermuur maken kan erg leuk zijn voor kinderen.

Op je beurt wachten

Van al deze tips ben ik zelf het meest enthousiast over de trampoline. Het is een bakbeest in je tuin, maar kinderen gaan er uit zichzelf op en werken automatisch lekker aan hun conditie, motoriek en sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook leren ze het principe van “om de beurt”, want vanwege de veiligheid mag er maar 1 kind tegelijk op. Hier zetten ze de kookwekker steeds op 5 minuten om lekker te kunnen springen.

Heb jij nog meer tips om kinderen meer buiten te laten bewegen? Laat ze weten!

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
trampoline
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelFoto weekoverzicht Judith #222
Volgend artikelWin tegoed voor een huurauto van Sunny Cars
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

1 REACTIE

  1. Leuk artikelen, ook al bewegen/sporten/buiten spelen onze kinderen meer dan genoeg. We zitten nu toch ook zelf te kijken voor een trampoline, omdat ze dat bij anderen zo leuk vinden. Maar wat je zegt, een bakbeest in de tuin. Ga zeker even op onderzoek uit bij waar jullie de trampoline vandaan hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in