Tips om met pubers om te gaan

Vijf tips om met pubers om te gaanOmgaan met pubers kan een lastige klus zijn. Soms kun je ze wel achter het behang plakken, maar het volgende moment vertederen ze je weer. Je kent het wel, je struikelt voor de derde keer over een paar rondslingerende schoenen. Je staat op het punt boos de kamer binnen te stormen, maar dan staat de puber net voor je met een lekker kopje thee. Zowel voor de ouder als de puber kan deze fase een mijnenveld zijn. In deze blog daarom vijf tips om met pubers om te gaan

Tips om met pubers om te gaan

Tieners die volwassen worden, kunnen een enorme uitdaging zijn. Daarom biedt deze blog je vijf tips om met pubers om te gaan. Deze helpen je om de omgang voor jezelf, maar ook voor hen te verbeteren en de onderlinge band goed te houden.

Lees ook: Pubers, personaliseer je smartphone

Ga terug in de tijd en kijk in de spiegel

Wanneer het bloed alweer bijna onder je nagels vandaan komt vanwege een in jouw ogen onmogelijke kledingstijl, roekeloos gedrag of wéér een afspraak die niet is nagekomen, ga dan even eerlijk terug in de tijd. Waarschijnlijk was jij zelf ooit ook zo! Waarschijnlijk droeg je toen ook dingen, die je nu misschien niet eens meer zou overwegen. Grote kans dat je zelf ook meerdere afspraken vergat of simpelweg nonchalant niet nakwam. Gefeliciteerd! De puber doet dus precies wat een puber hoort te doen, namelijk: losweken van ouderlijk gezag, het ontwikkelen van een eigen identiteit en het verkennen van grenzen. Haal even diep adem, tel tot tien, denk aan je eigen ‘dwalingen’ van vroeger en probeer er – als het lukt – zelfs om te lachen. De meeste puberale fases zijn gezond en van voorbijgaande aard.

Blijf altijd in contact

Hoezeer een puber ook rebelleert: hij of zij heeft je nodig. Liefdevolle begrenzing. Er mogen dus best consequenties gekoppeld worden aan gedrag, maar laat de liefde overheersen. Leg ook uit – eventueel na wat afkoeling of een rustig moment – waaróm je bepaald gedrag niet oké vindt. Geef de puber ook ruimte om hier boos, verdrietig of verbolgen over te zijn. Zorg dat de rest van het contact zoveel mogelijk doorgaat. Ga na een eventuele uitbarsting of confrontatie nog steeds samen eten. Kijk samen alsnog de serie en breng je tiener zoals vertrouwd naar de voetbalwedstrijd of het klassenfeest. Ondanks dat er misschien nog stoom uit de oren komt of er passief-agressief gezwegen wordt, de puber heeft echt wel door dat de sterke basis er nog is en zal dit zeker waarderen.

Vraag en luister zonder oordeel naar pubers

Nummer drie van de vijf tips om met pubers om te gaan. Wanneer de puber steeds met die persoon omgaat waar je niet echt een goed gevoel bij hebt, influencers volgt waar je sterke twijfels bij hebt, of een totaal andere mening over wereldkwesties heeft dan jezelf: laat dit er zijn! In plaatst van de smaak van de puber te veroordelen, kun je zonder oordeel vragen wat hij of zij zo interessant vindt aan die persoon, waarom hij of zij die kwestie zus en zo ziet. En accepteer dan ook het antwoord. Je kunt er best met respect weer een argument tegenover zetten, maar brand de mening of beleving zeker niet af! Het vasthouden aan bepaalde ideeën, meningen of mensen kan een stevig houvast zijn in de ontwikkeling van een identiteit. Het is dus kwetsend en bedreigend als iemand hier vernietigend over is. Andersom geldt hetzelfde: wanneer je juist begrip en interesse toont, zal de puber ook sneller meer delen en hou je juist een vinger aan de pols. Ook zal hij of zij sneller geneigd zijn jouw mening of eventueel advies aan te horen of zelfs aan te nemen, wanneer er is een basis is van gezonde en open communicatie.

Zorg dat je altijd de veilige haven blijft

Vertel je puber dat, wat er ook gebeurt, hij of zij altijd bij je terecht kan. Ook bij heftige dingen zoals in aanraking komen met de politie, schulden of drank- of drugsgebruik. Wanneer hij of zij bijvoorbeeld experimenteert met drugs en hierdoor in een slechte trip komt, kan het van levensbelang zijn dat de puber weet dat-ie altijd kan bellen om te laten weten dat het niet goed gaat. Zo ben je er op tijd bij in geval van medische nood, zo weet je op tijd dat er sprake is van schulden, zo kun je bij eventuele strafbare feiten op tijd zorgen voor een goede advocaat en zo kun je op tijd bijspringen als het op school niet goed gaat.

Zie de puber als topsporter

Hoe laks, nonchalant, roekeloos een puber soms lijkt, er is nagenoeg nooit een bewuste intentie om ‘slecht’ te zijn. Sterker nog: pubers maken hun ouders graag trots. Maar óók hun nieuwe vrienden, óók het eventuele nieuwe vriendinnetje en óók de eventuele coole collega’s van het nieuwe baantje. Als je iedereen tegelijkertijd trots wil maken en jezelf ondertussen ook nog staande moet houden met al die gierende emoties in je lichaam en een brein dat nog niet volledig ontwikkeld is om alles goed te overzien, dan héb je het als puber soms ook oprecht gewoon heel zwaar. Topsport dus eigenlijk. En dus verdient een puber misschien eerder een plek in de erehal, dan achter het behang.

Meer tips

Hopelijk heb je iets gehad aan deze blog met vijf tips om met pubers om te gaan. Misschien heb je zelfs wel een beetje moeten lachen, omdat het zo herkenbaar was. Heb je nog meer tips nodig? Het boek Het puberende brein gaat er nog wat dieper op in. En hier vind je tips voor leuke uitjes voor pubers.

omgaan met pubers foto

Vorig artikelVakantie in mei
Volgend artikelJe woonverzekering doorlichten
Marcella
Marcella was al een 'journalistje' vér voordat ze haar studie journalistiek volgde. Als klein meisje had ze al eindeloze interesses, was ze vaak 'kwijt' omdat ze op avontuur ging en kletste ze met Jan en Alleman. Ze heeft meerdere studies afgerond en werkt nu als kindercoach en schrijver/journalist. Reizen is haar grote passie: zodra ze 18 was, trok ze meteen een jaar de wijde wereld in. Ze wordt gekenmerkt door haar joie de vivre, eigenzinnigheid en enorme fascinatie voor 'de mens achter de mens'.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in