Vogel Vliegop, een prentenboek over een bozige vogel

prentenboek vogel vliegopKinderen zijn gek op prentenboeken en ikzelf eigenlijk ook. Zolang ik nog jonge kinderen heb, geniet ik er van om ze voor te lezen. Ik verzin ook graag activiteiten rondom prentenboeken, zodat je er meer mee kunt doen dan alleen voorlezen. Vandaar dat ik het leuk vind om nieuwe prentenboeken op mijn blog te bespreken. Zo hoop ik mijn lezers te kunnen inspireren om een bepaald prentenboek te kopen en hier leuke dingen mee te doen met de kinderen. Afgelopen week kwam er bij Uitgeverij Gottmer een nieuw prentenboek uit: Vogel Vliegop. In deze blog een review van Vogel Vliegop, een prentenboek over een bozige vogel. Daarnaast vertel ik wat je voor activiteiten rondom dit boek kunt verzinnen.

Lees ook: Review prentenboek de Koffer
Lees ook: de verhuisdieren

Vogel Vliegop, een prentenboek over een bozige vogel

Vogel Vliegop is een chagrijnige vogel die geen zin heeft in andere vogels. Iedereen die langs vliegt en iets met hem samen wil doen, stuurt hij boos weg. “Scheer je weg!” roept hij dan. In het verhaal heeft Vogel Vliegop dan ook een grijze kleur gekregen, terwijl de andere vogels vrolijke kleuren hebben zoals rood, geel, blauw en groen. De kleuren ondersteunen dus eigenlijk de stemming van de vogels. Dan wordt Vogel Vliegop aangevallen door een roofvogel, die hem wil opeten. Hij heeft de hulp van de andere vogels dan hard nodig en ontdekt dus dat niemand zonder vriendjes kan.

binnenkant vogel vliegop

Wat vind ik van het prentenboek?

Het prentenboek Vogel Vliegop heeft mooie, overzichtelijke tekeningen waar toch ook veel details in verwerkt zijn. De felle kleuren van de vogels spreken aan. In het verhaal zit veel herhaling, wat jonge kinderen vaak prettig vinden. Natuurlijk loopt het ook goed af. Ik vind het leuk dat het boek op rijm is geschreven, dat leest altijd zo lekker weg. Je kunt kinderen tijdens het voorlezen ook laten raden welk woord er moet komen aan het einde van een zin. Vaak weten ze dat wel, omdat ze ontdekken dat het moet rijmen.

Vogel Vliegop, een prentenboek over een bozige vogel

Bij welke thema’s past Vogel Vliegop?

Dit prentenboek past goed in een thema over vogels, emoties/gevoelens of over het thema vriendjes. Je kunt het bijvoorbeeld voorlezen als voorbereiding op de Tuinvogeltelling. Het is ook zinvol als je merkt dat kinderen ruzie met elkaar maken. Zo kun je na het lezen van het boek het gesprek gaan voeren en langzaam de koppeling maken naar de eigen situatie. Zo past het boek dus prima bij het thema emoties. Bij het thema kleuren kun je ook dit boek gebruiken vanwege de grijze vogel en de felgekleurde andere vogels.

Activiteiten rondom het prentenboek Vogel Vliegop

Als je dit boek hebt voorgelezen, is het natuurlijk leuk om een kleurplaat over vogels te kleuren. Op de website van de vogelbescherming staan leuke kleurplaten met vogels. Het knutselen van een vogel is natuurlijk ook leuk. Geef kinderen een vrijheid. Leg gewoon wat gekleurd papier, lijm, scharen, doosjes, veertjes en wc rolletjes neer en laat ze zelf creatief aan de gang gaan om een vogel te maken. Veel leuker dan al die voorgeprogrammeerde knutselwerkjes!

Nog meer activiteiten

Een andere activiteit is om aan de slag te gaan met verf. Laat kinderen kleuren mengen en hier kleurrijke vogels mee verven. Laat ze ook eens een vogel maken zoals Vogel Vliegop, met alleen zwart, wit en gemengde grijstinten die ze daarmee gemaakt hebben. Schaf een mooi emotiespel aan wat je kunt spelen met je kind of kinderen. Je kunt ook het verhaal naspelen als je meerdere kinderen hebt, of bijvoorbeeld op school in de klas. Met gekleurde lappen stof en een oranje snavel van papier maak je zo een vogel van een kind.

vogel vliegop

Datum beoordeling
Beoordeeld bericht
Prentenboek Vogel Vliegop
Aantal sterren
51star1star1star1star1star
Vorig artikelLEGOLAND® Discovery Centre in Scheveningen
Volgend artikelOntdek het èchte Tunesië in het Noorden
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in