Waarom iedereen een schilderplank in huis moet hebben

fee-met-lichtje-schilderplankIk ben recent ontzettend enthousiast geworden over de schilderplank. Daarom heb ik deze ingekocht voor de webwinkel. In deze blog leg ik uit waarom ik vind dat iedereen met kinderen een schilderplank in huis moet hebben.

Wat is een schilderplank?

Een schilderplank is een houten plank van gelakt mulitplex. De plank is 1 cm dik en 40 x 55 cm qua formaat. Hierdoor kunnen er zowel kleine als grote papieren op. De plank is transparant afgelakt, waardoor je de plank goed kunt schoonmaken na gebruik. Hierdoor blijft de schilderplank mooi glad en geschikt om steeds opnieuw te gebruiken. Een schilderplank is bedoeld om op te tekenen en schilderen.

Waarom iedereen een schilderplank in huis moet hebben

Waar is een schilderplank dan zo handig voor? Dat ga ik je vertellen. Allereerst is een schilderplank dik, groot en vooral glad. De plank is zwaar genoeg om niet te verschuiven, waardoor kinderen op een stabiele ondergrond kunnen werken. Daarnaast is de ondergrond helemaal glad, wat vaak bij een tafelkleed niet het geval is. Bovendien kan een tafelkleed gaan schuiven. Dit frustreert kinderen, waardoor ze het creatief werken sneller opgeven. Dat is zonde, want daardoor ontwikkelen ze hun creativiteit minder dan zou kunnen. De schilderplank zorgt er tot slot voor, dat de tafel niet beschadigt of vies wordt tijdens het tekenen of schilderen. De plank is bovendien zo gepakt en op tafel gelegd, sneller dan een tafelkleed of tafelzeil.

fee-op-de-schildersplank

Wat kun je met een schilderplank doen?

Uiteraard kun je er op schilderen. Gebruik hiervoor kwalitatief goede verf, zoals de plakkaatverf van Stockmar. Het bekende nat-in-nat schilderen kan heel goed op een schilderplank. Hiervoor maken kinderen eerst hun papier goed nat met een spons. Vervolgens gaan ze aan de slag met de kleuren. Wie meer over nat-in-nat schilderen wil weten raad ik aan dit filmpje te bekijken. Hier wordt het goed in uitgelegd en het is tevens een heel inspirerend filmpje.

Creativiteit ontwikkelen

Laatst hoorde ik op de radio dat uit onderzoek gebleken is dat er steeds minder echt teken- en schilderonderwijs wordt gegeven op reguliere basisscholen. Als voormalig leerkracht en onderwijsadviseur kan ik dat beamen. Ik kom nog steeds veel op scholen en zie inderdaad dat er heel weinig echt “les” wordt gegeven in technieken. Verven wordt vooral functioneel gedaan: we verven een wc-rolletje groen om een krokodil te maken of we verven sinterklaas op een groot vel papier. Mengen wordt ook nog wel aangeleerd, maar dan houdt het wel zo’n beetje op. Dit is er mede de oorzaak van, dat steeds meer (jong)volwassenen het teken- en schilderniveau van een 8 jarige niet overstijgen. Vandaar dat ik het belangrijk vind om andere ouders hier op attent te maken. Als de scholen het niet doen, kunnen we het als ouders wél zelf doen!

Inspiratie

Wat je aan materiaal nodig hebt om je kind thuis goed te kunnen begeleiden in de creatieve ontwikkeling is eigenlijk niet zoveel. Investeer wel in kwalitatief goede producten. Die zijn wat duurder, maar gaan langer mee en zorgen voor een veel mooier resultaat. Bij een mooi resultaat, zullen kinderen meer plezier krijgen in het creatief bezig zijn en zo is de cirkel weer rond. Zorg dat je in ieder geval de volgende producten in huis hebt:

  • een schilderplank, zoals die uit onze webwinkel
  • kwalitatief goede verf, zoals bijvoorbeeld van Stockmar
  • kwalitatief goede kleurpotloden, zoals bijvoorbeeld van het merk Lyra
  • andere tekenmaterialen zoals pastelkrijt, oliepastel, houtskool, gekleurd papier
  • kwalitatief goed papier, dus geen kopieerpapier van de HEMA, maar wat dikker papier
  • kwalitatief goede penselen
  • eventueel een teken-of schilderboek om samen met je kind opdrachten uit te maken of je te laten inspireren

Andere tips

Ook de blog Tekenen en zo vind ik heel inspirerend om ideeën op te doen. Daarnaast is Pinterest een grote inspiratiebron. Wil je dat je kind wel teken- en schilderonderwijs krijgt? Overweeg dan de Vrije School als onderwijs.

kinderen-tekenen-op-de-schilderplank

Vorig artikel5x stijlvolle raamdecoratie
Volgend artikelDe leukste kleurplaten voor Kerst
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in