Waarom je op moet passen met het eten van kersenpitten

https://www.hipenhot.nl/waarom-je-op-moet-passen-met-het-eten-van-kersenpitten/In mei en juni, zelfs een stukje van juli, kun je kersen eten. Dat wordt hier dan ook enorm veel gedaan: bijna alle kinderen zijn er gek op! Logisch. Lekker zoet zijn ze. Alleen Yuren lust ze niet. En toch moet je oppassen. Vooral met de pitjes. Dat ontdekten wij vorige week. We zijn zo geschrokken, dat ik het belangrijk vind er een blogje over te schrijven. Waarom je op moet passen met het eten van kersenpitten.

Tip: koop een handige kersenontpitter!

Kersenpitten kunnen je ziek maken

Ik kwam thuis van mijn werk, Lenthe en Sterre wilden een schaaltje kersen, want ze hadden trek. Ik juich gezonde tussendoortjes alleen maar toe, dus ik zette voor allebei een grote bak neer. Ze gingen achter elkaar naar binnen.

Lenthe zei een paar keer: “hier zit geen pitje in, hoor mama.” De manier waarop ze het zei deed mij beseffen dat ze de pitjes juist aan het opeten was. Ze lachte er ook een beetje ondeugend bij. Ik zei dat ze dat maar niet meer moest doen, maar schonk er verder geen aandacht aan. Kersenpitten zouden heus wel meer door kinderen worden doorgeslikt, ik had nog nooit gehoord dat dat een probleem was. Dus ik vergat het eigenlijk weer.

Lees ook: zo leer je kinderen fruit eten

Plotselinge hoofdpijn

De kindjes speelden nog even buiten. Zo’n anderhalf uur later ging ik ze douchen. Lenthe was onder de douche nog vrolijk, maar vlak erna greep ze naar haar hoofd en zei: “au, au, mama! Ik heb zo’n pijn in mijn hoofd!” Ik vond dat gek. Ze heeft heus wel eens vaker pijn in haar hoofd, maar nooit zo plotseling en ook nooit op deze manier. Ik vroeg me af of ze misschien migraine had?

Een half uur later was Maik thuis. Het eten was klaar en we gingen aan tafel. Lenthe bleef klagen over haar hoofd, en ging op de bank liggen. Ook zei ze dat ik bij haar moest zitten, ze was bang. Ze werd steeds suffer en ineens riep ze: “ik moet spugen!”

Ik rende om een emmertje en was net op tijd. Ze gaf over, en niet zo’n beetje ook. Ik denk dat vlekken van kersenkots niet zo makkelijk uit je bank gaan namelijk.

Kersenpitten, zouden die giftig zijn?

In het braaksel zag ik de kersenpitten zitten. Eentje was sowieso kapot. Of ze dat gebeten heeft, of dat het in haar maag kapot is gegaan, dat weet ik niet. In ieder geval schoot ineens door mijn hoofd: die pitten! Zouden kersenpitten giftig zijn?

Ik googlede op “kersenpitten giftig”. Dan kom je op deze site. Hoe betrouwbaar de informatie daar is weet ik niet, maar er stond: “2 kapotte kersenpitten volstaan voor de dood”. Je snapt mijn paniek. Ik zag minstens 1 kapotte kersenpit in het braaksel zitten. Wie weet was er nog eentje kapot?

citaat kersenpitten

Ik belde de huisartsenpost. Kwam daar niet veel verder. Ze deden nogal lackoniek, hadden nooit gehoord dat die pitten dodelijk waren dus het zou allemaal wel meevallen. Ik was niet gerust en werd zelfs een beetje boos. Uiteindelijk mocht ze toch langskomen. Overigens knapte ze na het spugen langzaam op. Dat zagen we wel.

NVIC

In Utrecht zit het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Dat is 24 uur per dag bereikbaar. Ik kreeg het als tip van iemand op Facebook. De man die ik aan de lijn kreeg wist duidelijk wèl waar hij het over had. Terwijl Maik met Lenthe bij de huisartsenpost zat, stelde hij me gerust dat 2 pitten niet dodelijk zouden zijn. Pff. Wel zit er inderdaad gif in kersenpitten (net als in de pit van de abrikoos, perzik en nectarine trouwens). Bij ongeveer 5 kapotte pitten kun je als volwassene iets merken, een kind van 3 zou daar al eerder wat van kunnen merken. De hoofdpijn, misselijkheid en sufheid zouden dus inderdaad waarschijnlijk van de pitten zijn. Ook het tijdspad klopte: meestal beginnen de klachten zo’n 1 a 2 uur na inname.

We konden verder afwachten. De huisarts gaf aan dat we haar die nacht in de gaten moesten houden, maar dat het waarschijnlijk wel goed zou komen. De controles waren allemaal normaal. Ik heb die nacht onrustig geslapen, maar inderdaad, ‘s morgens was ze weer gewoon de oude. Met eetlust en zonder hoofdpijn.

Maar, voortaan krijgt ze de kersen gewoon ZONDER pit. Nu weten jullie ook waarom je op moet passen met het eten van kersenpitten. Vertel het door, zodat dit geen anderen kan overkomen.

Lees ook: kersensnoep als traktatie

kersenpit

Vorig artikelDaarom wil jij òòk een rookoven!
Volgend artikelJille Jille voor de mooiste trouwkaarten en geboortekaartjes
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

16 REACTIES

 1. Jeetje schrikken zeg. Goed dat je het deelt. Ik haal de pitten eruit, maar dat is vooral omdat mijn kleintje nog zo jong is (1,5). Zal het voortaan blijven doen (tot ze 18 zijn ;-)).
  Hopelijk letten veel mama’s en papa’s nu extra op. Dankjewel voor de tip en hopelijk alles helemaal goed met de grote dame!!

 2. Goed dat je het gedeeld hebt. Iedereen weet denk ik wel dat het doorslikken van pitten niet goed is, maar ik denk dat velen (incl. mijzelf) niet weten/wisten dat het echt giftig kan zijn. Dank je wel voor het delen.

 3. Ik lees hier dat ook abrikozenpitten “giftig” zouden zijn.
  Kan ik niet ontkennen, nog bekennen, maar weet wel dat banketspijs welke gebruikt wordt in oa gevulde koeken, rondo’s, banketletters, paasbroden en kerststollen gemaakt wordt van gemalen abrikozenpitten met smaakstoffen.
  Kies daarom voor amandelspijs.
  Amandelspijs wordt gemaakt van gemalen amandelen en suiker.
  Ei voor de binding.
  Dus: spijs is gemalen abrikozenpitten; anders dan amandelspijs.

  Voormalig bakker.

 4. Wow, ik schrik ervan. Mijn jongens zijn nogal fruitmonsters en eten menig stuk fruit met huid en haar op 😉 ze laten zich niet weerhouden door taaie schillen of pitten, zeg maar. Altijd gedacht dat dat geen of weinig kwaad kon….

 5. Bedankt voor deze blog! Mijn zoontje kwam hier vrolijk melden dat hij wat pitjes mee had ingeslikt. Kwam zelf op die site en was in paniek. Nu al wat gerustgesteld. Hartelijk dank uit Vlaanderen.

  • Jeetje wat een schrik inderdaad! Hopelijk is hij niet ziek geworden. Graag gedaan, ik vond het ook zo eng dat ik het belangrijk vond mensen te waarschuwen!

 6. Pfff wat heftig. Ik wist dit niet. Mijn zoontje krijgt nog geen kersen. Maar zodra ik hem daar oud genoeg voor vind zal ik zeker dit verhaal onthouden.

 7. Kersenpitten bevatten inderdaad cyanide, maar dat zit onder het onverteerbare vliesje van de pit. Als je het pitje niet gekauwd hebt, is er niets aan de hand. Maar als je wel goed het pitje hebt gekauwd bestaat de kans dat die cyanide in je lichaam komt.

 8. Misschien was het gewoon het gif dat de boer heeft gebruikt. Lijkt mij zonder verder onderzoek ook een mogelijkheid. Net een paar kersen die wat dichter bij de spuit kwamen. Wassen help niet omdat de meeste “gewas beschermers” water bestendig zijn.

 9. Nou ik denk persoonlijk dat het wel meevalt. Eet mijn hele leven al kersen. En ook de pit kraak ik vaak. Zit een klein heel smakelijk zaaltje in. Die ik gewoon op eet. Heb echt nergens last van. Is denk ik ook persoonlijk. Want zelf ken ik niemand die er aan is overleden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in