De leukste kleurplaten voor de winter

Kleuren is de favoriete bezigheid van heel veel kinderen. Dat is niet zo gek: in hun drukke leventje is kleuren vaak een rustmoment. Ik heb altijd een stapel met kleurplaten in de kast liggen, vaak van het thema dat op dat moment speelt. Nu is dat dus de winter. Ik verzamelde daarvoor kleurplaten met het thema winter, die ik van verschillende kleurplaten websites haalde. Omdat dit best een zoekwerk is, besloot ik de leukste kleurplaten voor de winter in een blogartikel te verwerken. Scheelt mijn lezers weer zoekwerk. Ik heb ze ook gesorteerd op leeftijdsniveau.

Lees ook:de leukste kleurplaten voor kerst
Lees ook: kleurplaat kerststal
Lees ook: de leukste kleurplaten voor oud & nieuw
Lees ook: de leukste kleurplaten met het thema Pasen

Waarom is kleuren goed voor kinderen?

Sowieso is het inkleuren van een kleurplaat dus goed voor kinderen. Naast het feit dat het een rustmomentje voor ze is, bevordert het ook de concentratie. Niet voor niets zie je kinderen met hun tong uit hun mond fanatiek kleuren. Ze willen het meestal heel mooi maken en doen daar hun stinkende best op. Door het gebruik van verschillende kleuren en verschillende materialen stimuleert het de creativiteit bij kinderen. Het helpt kinderen hun energie te bundelen. Door het kleuren worden ze ontspannen en kunnen ze beter focussen. Allemaal voordelen dus!

Wanneer leg ik een kleurplaat neer?

Zoals ik al vertelde heb ik altijd wat kleurplaten in de kast liggen, die geschikt zijn voor het thema van dat moment. Nu is dat dus winter. Ik wil vaak een kleurplaat uitdelen op momenten dat het net even niet handig is om uitgebreid te zoeken wat ze willen, omdat ze bijvoorbeeld heel druk zijn. Daarom heb ik gewoon een stapel liggen en is dat waar ze uit kunnen kiezen. Of soms kies ik. Ik zorg dat ik elke kleurplaat vier keer heb, voor elk kind één. Kan er ook geen ruzie komen. Ik leg soms een kleurplaat neer op tafel voor als de kinderen uit school komen. Even een rustmoment, want ze zitten dan vol verhalen. Die kunnen ze al kleurend vertellen. Ook zet ik een kleurplaat in als ze veel ruzie met elkaar maken, omdat ze zich eigenlijk vervelen. Of als ze ergens zenuwachtig voor zijn en nog moeten wachten tot het zover is.

De leukste kleurplaten voor de winter

Oke, hier komen ze! Kinderen hebben allemaal een eigen ontwikkelingsniveau. Vanaf ongeveer twee jaar kunnen kinderen beginnen met kleuren. Het is vanzelfsprekend dat hoe ouder het kind, hoe beter dat zal lukken. Jonge kinderen kunnen nog niet goed binnen de lijntjes kleuren, dus zorg dat zij vooral grote vlakken op hun kleurplaat hebben. Kinderen van 10 jaar en ouder vinden het leuk als een kleurplaat gedetailleerd is, want anders vinden ze het vaak kinderachtig. Uiteraard hangt het ook af van de ontwikkeling van je kind, kijk daar dus altijd naar. Leeftijd is niet alleen bindend.

Kleurplaat winter 2-5 jaar

Het ultieme winterfiguur is natuurlijk de sneeuwpop! Een kleurplaat van een sneeuwpop mag dus niet ontbreken in deze serie. Deze is geschikt voor jonge kinderen, vanwege de eenvoud en te downloaden via Topkleurplaat.nl. Voor jonge kinderen is een schudbolletje altijd iets magisch, deze winterse kleurplaat vinden ze dus vast en zeker prachtig. Tot slot deze jongen die een sneeuwbal gooit. Herkenbaar voor kinderen als ze een keer sneeuw hebben meegemaakt!

Kleurplaat winter 5-10 jaar

Vanaf een jaar of 5 zullen kinderen al wat beter kunnen inkleuren. Herkenbare activiteiten zijn dan ook het maken van een sneeuwpop, sleeën, schaatsen, op wintersport gaan en in de sneeuw spelen. Deze kleurplaat van het maken van een sneeuwengel is leuk, maar ook deze . Natuurlijk heb ik ook een kleurplaat gevonden met een sneeuwpop voor deze leeftijdscategorie. En een kleurplaat waarbij ouders een kind op de slee voorttrekken.

Kleurplaat winter 10-99 jaar

Oudere kinderen en volwassenen willen graag een gedetailleerde kleurplaat maken. Denk aan kleine vakjes die moeten worden ingekleurd, goed moeten nadenken over kleurgebruik en lekker priegelig kleuren. Liever geen grote vlakken, want daar houden ze niet van. Deze kleurplaten zijn daar heel geschikt voor. De eerste is een dorpje in de sneeuw, met ook een sneeuwpop. Voor de Disneyfans: Donald Duck, Goofy en Mickey Mouse houden een sneeuwballengevecht! De kleurplaat met de tekst “Winter” vinden wat oudere kinderen ook vaak leuk.

Wil je ook alvast kleurplaten voor andere thema’s uitprinten? Hier vind je kerstplaten voor kerst en hier vind je kleurplaten voor de pasen.

Vorig artikelReview snoerloze steelstofzuiger BCH6ALL
Volgend artikelBrabantia voor outletprijzen
Judith van Wijk
Judith in 't kort: Vrouw, 47, mama van Sterre (2007), Yuren (2010), Lenthe (2012), Fee (2015). Sproeten, klein, bang van honden, gaat (te) graag uit eten, drinkt (te) graag rode wijn, verslaafd aan haar iPhone (ik geef het toe), zou graag veel meer boeken lezen (maar geen tijd), hart op de tong, onderwijsadviseur, zelfontplooiing, houdt van roze, heeft twee linkerhanden (maar knutselt heel graag met de kinderen), kan niet zingen (maar doet dat wel graag), heeft een stappenteller omdat ze anders teveel op de bank zit, zou vaker op vakantie willen, kookt het liefst liflafjes (en baalt dat de kinderen dan de helft niet lusten) en is een redelijke gadgetfreak. Judith professioneel: Judith is gediplomeerd leerkracht, pedagoog en onderwijsadviseur. Haar kracht is het verbinden, overtuigen en enthousiasmeren van mensen. Als moeder van 4 kinderen is ze natuurlijk ook ervaringsdeskundige als het gaat om opvoedingsvraagstukken. Dankzij haar reislust heeft zij veel ervaring op het gebied van reizen in het algemeen en reizen met kinderen. Haar expertise deelt zij op haar blog. Vanuit deze expertise ontwikkelde zij ook diverse planners (gezinsplanners, huiswerkplanners en reisplanners) die in Nederland en België veelvuldig verkocht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in